Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση μαζί με τη Λετονία
Οι κάτοικοι της ΕΕ τείνουν να είναι αρκετά ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε γενικές γραμμές, καταγράφοντας κατά μέσο όρο 7,3 βαθμούς στους 10, σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία αφορούν το σύνολο του έτους 2023 και φέρνουν την Ελλάδα στην προτελευταία θέση μαζί με τη Λετονία με βαθμό άνω του 6, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερωτηθέντες στην έρευνα δήλωσαν μάλλον ικανοποιημένοι παρά δυσαρεστημένοι. Στην τελευταία θέση της λίστας βρίσκεται η Βουλγαρία με 5,9 στα 10.
Η χώρα μας βρίσκεται χαμηλά, αλλά πάνω από αυτούς που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, οι μισές είχαν βαθμολογίες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (7,3). Η Φινλανδία είχε την υψηλότερη βαθμολογία με 7,8, ακολουθούμενη από το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία (η καθεμία με 7,7). Οι χαμηλότερες βαθμολογίες καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (5,9), τη Λετονία και την Ελλάδα (και οι δύο 6,9).
Παράγοντες που επηρεάζουν τον δείκτη
Σύμφωνα με την Eurostat, η ικανοποίηση από τη ζωή μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από τη Βουλγαρία, τα μέσα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή ήταν υψηλότερα του 6, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερωτηθέντες στην έρευνα δήλωναν μάλλον ικανοποιημένοι παρά δυσαρεστημένοι.
Οι νεότεροι άνθρωποι (16-29 ετών) στην ΕΕ ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, σε σύγκριση με τους ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω. Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυε σε όλες τις χώρες: σε χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία, οι Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία, οι ηλικίες 65+ ήταν περισσότερο ικανοποιημένες.
Οι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους κατά 8,4 στη Ρουμανία και μόνο 6,6 στη Βουλγαρία. Τα άτομα με δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήταν περισσότερο ικανοποιημένα στη Ρουμανία (7,8) και λιγότερο στη Βουλγαρία (5,9).
Μόρφωση, εισοδήματα, οικογενειακή κατάσταση
Για τα άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, η μέση βαθμολογία ικανοποίησης από τη ζωή κυμάνθηκε από 7,6 στη Φινλανδία έως 5,0 στη Βουλγαρία.
Τα άτομα με υψηλότερο εισόδημα και όσοι ζουν σε νοικοκυριό με παιδιά αξιολογούν υψηλότερα την ικανοποίηση από τη ζωή τους. Το 2023, σε επίπεδο ΕΕ, τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά ανέφεραν σταθερά τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης (7,5), συγκριτικά με νοικοκυριά χωρίς παιδιά (7,3) ή νοικοκυριά με ένα άτομο (6,8).
Η Ελλάδα πάντως, παρότι υπερτερεί του μέσου όρου σε θέματα υγείας, υστερεί σε άλλους δείκτες όπως το εισόδημα, οι θέσεις εργασίας, η εκπαίδευση, οι κοινωνικές σχέσεις και η ικανοποίηση από τη ζωή, καταγράφοντας μέσο όρο 5,8 στον δείκτη του ΟΟΣΑ.
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Τροχαίο στην Κρήτη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε απορριμματοφόρο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο