Τι δείχνουν πρόσφατες μελέτες
Ερευνητές του UT Health San Antonio βρήκαν μέθοδο, ώστε να καίγεται και να μην αποθηκεύεται το λίπος και η ζάχαρη που τρώμε.
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις για το λόγο που ουκ ολίγα ερευνητικά κέντρα του πλανήτη έχουν επικεντρώσει σε μελέτες που έχουν ως στόχο την υγεία της καρδιάς μας. Και του ήπατος μας.
Μάλλον αρκεί ότι σύμφωνα με τη World Heart Federation κάθε χρόνο, σε όλον τον κόσμο, πεθαίνουν 20.5 εκατομμύρια άνθρωποι από καρδιαγγειακά νοσήματα (πχ καρδιοπάθεια και εγκεφαλικά). Είναι 1 στους 3 θανάτους.
Σε ό,τι αφορά το ήπαρ, έχει διαπιστωθεί το φαινόμενο της παγκόσμιας επιδημιολογίας στον σχετικό τύπο καρκίνου, που στοιχίζει 758.725 ζωές ετησίως.
Η πρόληψη και ο υγιεινός τρόπος ζωής (να μην τρώμε λίπη, αλάτια, ζάχαρη, να μην πίνουμε αλκοόλ, ανθρακούχα ποτά, να κάνουμε άσκηση, να μην καθόμαστε πολλές ώρες, να κοιμόμαστε καλά κλπ) είναι οι τρόποι που έχουμε στο χέρι μας να προφυλαχθούμε από αυτές τις νόσους.
Πολλές φορές όμως, ό,τι και αν κάνουμε δεν είναι αρκετό, καθώς μεταξύ πολλών άλλων υπάρχουν και κληρονομικά ζητήματα.
Άρα, μάλλον έχει τεράστιο ενδιαφέρον η είδηση ότι επιστήμονες δημιούργησαν φάρμακο που φαίνεται πως μπορεί να εξελιχθεί σε θεραπεία κατά της παχυσαρκίας, των καρδιακών προβλημάτων και του καρκίνου που συνδέονται με την κακή διατροφή.
Δηλαδή, τη δυτική.
Δηλαδή, το fast food και όλα τα επεξεργασμένα προϊόντα που καταναλώνουμε, για την ευκολία μας.
Η χορήγηση του δεν “επιτρέπει” να αφήσει η ανθυγιεινή διατροφή το αποτύπωμα της στον οργανισμό μας, που αντί να αποθηκεύει το λίπος, το καίει.
Πώς γίνεται αυτό;
Ερευνητές του UT Health San Antonio, συνεργάστηκαν με συναδέλφους στο University of Pennsylvania και το Cornell και δημιούργησαν ένα φάρμακο που στη δημοσίευση της εργασίας τους αναφέρεται ως CPACC και είχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα στην πρόληψη αύξησης βάρους, σε τυπική δυτική διατροφή με fast food, που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λίπος.
Το UT Health San Antonio κατέθεσε ήδη αίτηση ευρεσιτεχνίας για το φάρμακο, εξηγώντας πως είναι πολλά υποσχόμενο ως προς την καταπολέμηση όχι μόνο της παχυσαρκίας και του λιπώδους ήπατος, αλλά ενδεχομένως και άλλων καρδιομεταβολικών ασθενειών -όπως οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι δοκιμές έγιναν σε ποντίκια, που αδυνάτισαν και δεν εμφάνισαν σημάδια λιπώδους ηπατικής νόσου (αρχίζει με το σπλαχνικό λίπος) «υπονοώντας μια μελλοντική θεραπεία κατά της παχυσαρκίας, των καρδιακών προβλημάτων και του καρκίνου που συνδέονται με την κακή διατροφή», όπως αναφέρει το SciTechDaily.
Η ένωση λειτουργεί περιορίζοντας το μαγνήσιο μέσα στα μιτοχόνδρια, γνωστά ως “εργοστάσια” παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, με συνέπεια αυτή να καίγεται, αντί να επιβραδύνεται η παραγωγή της.
Έτσι, τα ποντίκια έχασαν βάρος.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Madesh Muniswamy, «ένα φάρμακο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών ασθενειών όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος που μπορεί να διαδεχθεί τη λιπώδη νόσο του ήπατος, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο».
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα τρωκτικά που έλαβαν το CPACC και η διατροφή τους, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ήταν υψηλή σε περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, δεν πήραν βάρος.
Ο λευκός λιπώδης ιστός τους εμφάνισε «καφέ απόχρωση», μετατόπιση προς πιο μεταβολικά ενεργά κύτταρα που μοιάζουν με «καφέ λίπος» και καίνε το λίπος, αντί να το αποθηκεύουν.
Τουναντίον, αδυνάτησαν. Τα μέλη των ομάδες ελέγχου που δεν έλαβαν τη θεραπεία έγιναν παχύσαρκα.
Σε ό,τι αφορά τη λιπώδη ηπατική νόσο ή άλλες δυσμενείς ηπατικές αλλοιώσεις που είναι συχνές και σε ποντίκια και σε ανθρώπους που κάνουν μη ισορροπημένες και θερμιδικά υψηλές διατροφές, τα τρωκτικά που έλαβαν CPACC δεν έδειξαν κάποια σχετικά σημάδια.
Διαπιστώθηκε και ότι ακόμα και η βραχυπρόθεσμη χορήγηση οδήγησε σε σημαντική απώλεια λίπους και βελτιωμένη υγεία του ήπατος, δηλαδή σε καταστάσεις που παρατηρούνται στον περιορισμό θερμίδων ή στην αυξημένη άσκηση, συνθήκες που προστατεύουν από την παχυσαρκία που προκαλείται από τη διατροφή, το λιπώδες ήπαρ και τις σχετικές καρδιομεταβολικές επιπλοκές.
Το κατ’ αρχάς ζητούμενο των ερευνητών ήταν να απαντήσουν στην ερώτηση πώς το μαγνήσιο διαμορφώνει τον μεταβολισμό.
Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και την αντοχή των οστών. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η περίσσεια μαγνησίου μέσα στα μιτοχόνδρια επιβραδύνει την παραγωγή ενέργειας.
Ο περιορισμός της μεταφοράς μαγνησίου στα μιτοχόνδρια αποτρέπει την αύξηση βάρους, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα διαχειρίζονται την ενέργεια και την αποθήκευση λίπους.
Κανονικά, το μαγνήσιο είναι ένας βασικός συμπαράγοντας για πολλά ένζυμα στον κυτταρικό μεταβολισμό, αλλά η υπερβολική ποσότητα μαγνησίου μέσα στα μιτοχόνδρια επιβραδύνει την ικανότητα παραγωγής ενέργειας.
Μετά την αναστολή ενός γονιδίου που μεταφέρει το μαγνήσιο στα μιτοχόνδρια (Mrs2) από τους επιστήμονες, τα ζώα “έκαψαν” πιο αποτελεσματικά ζάχαρη και λίπος.
Παρέμειναν λεπτά και υγιή, με το ήπαρ και τον λιπώδη ιστό να μην εμφανίζουν ίχνος λιπώδους νόσου του ήπατος που προκαλείται από τη διατροφή.
To CPACC είχε το ίδιο αποτέλεσμα.
Με τη χρήση του, τα μιτοχόνδρια καίνε πιο αποτελεσματικά σάχκαρα και λίπη, αντί να τα αποθηκεύουν ως λίπος.
Όπως αναφέρει η δημοσίευση «φάνηκε ότι η μειωμένη περιεκτικότητα μαγνησίου στα μιτοχόνδρια “αναχαιτίζει” την παραγωγή ενέργειας, ενισχύοντας την ικανότητά τους να μεταβολίζουν τα εισερχόμενα θρεπτικά συστατικά, αντί να τους επιτρέπουν να διοχετεύονται στην αποθήκευση λίπους».
Ο Δρ Muniswamy επισήμανε πως «τα ευρήματα μας είναι αποτέλεσμα αρκετών ετών εργασίας.
«Ένα φάρμακο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο. Θα συνεχίσουμε την ανάπτυξή του».
Προφανώς και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί εάν το CPACC έχει τα ίδια αποτελέσματα και σε ανθρώπους. «Ωστόσο, τα τρέχοντα ευρήματα ανοίγουν την πόρτα στην ανάπτυξη νέων θεραπειών, για την παχυσαρκία και τις μεταβολικές διαταραχές».
Σύνοψη άρθρου
- Οι ερευνητές του UT Health San Antonio ανέπτυξαν ένα φάρμακο που καίει τη ζάχαρη και το λίπος, αποτρέποντας την αποθήκευσή τους στο σώμα.
- Η ουσία CPACC έχει δείξει θεαματικά αποτελέσματα σε ποντίκια, αποτρέποντας την αύξηση βάρους και προστατεύοντας το ήπαρ από λιπώδη νόσο.
- Το φάρμακο λειτουργεί εμποδίζοντας τη συσσώρευση μαγνησίου στα μιτοχόνδρια, ενισχύοντας έτσι την καύση ενέργειας αντί για την αποθήκευση λίπους.
- Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε ανθρώπους, με στόχο την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των μεταβολικών διαταραχών.
Δημοφιλή
Κρήτη: Σεισμός 3,2 ρίχτερ βόρεια του Ηρακλείου
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντοπίστηκαν τα πρώτα 100 ΑΦΜ με παράνομες επιδοτήσεις και στην Κρήτη
Κρήτη: 250 αδέσποτα πρόβατα μάζεψε η αστυνομία - Ψάχνουν τους ιδιοκτήτες
Ηράκλειο: Άγρια συμπλοκή αλλοδαπών στον Καράβολα
ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντίστροφη μέτρηση για τις κατασχέσεις περιουσίας - Ποιοι δεν γλιτώνουν με τίποτα
Σεισμός τα ξημερώματα στα ανοιχτά της Κρήτης
Θρήνος στη Μεσαρά για την αγαπητή Στέλλα που έφυγε πρόωρα
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Βροχή» οι κατασχέσεις για τους επιτήδειους που δεν μπορούν να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 19 Ιουλίου