Ηράκλειο: 26oC

Έτοιμη σχεδόν η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Σε λειτουργία από τον Μάιο

15.12.2024, 13:11

Σε δοκιμαστική λειτουργία το υποθαλάσσιο καλώδιο 

Σε δοκιμαστική λειτουργία μπαίνει από τον Μάιο η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, επισφραγίζοντας την πλήρη ένταξη της  στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και ανοίγοντας τον δρόμο για να κλείσουν ή να μπουν στο λεγόμενο καθεστώς «ψυχρής εφεδρείας» αρκετές από τις σημερινές, συμβατικές, ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ στο νησί μας.

Την είδηση έδωσε ,  από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η ολοκληρωμένη στρατηγική της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ εξασφαλίζει τη συνέχιση των επενδύσεων και τη μείωση των τιμών ενέργειας.

Για τη Διασύνδεση με την Κρήτη, σημείωσε ότι θα φέρει τεράστια ανακούφιση για όλους τους καταναλωτές, καθώς «αυτό τα επόμενα χρόνια θα μας μειώσει δραματικά, τουλάχιστον κατά 300 εκατομμύρια, τα κόστη των ΥΚΩ, διότι, όπως ξέρετε, η Κρήτη ηλεκτριζόταν πανάκριβα με θερμικές μονάδες. Αντίστοιχα προχωρούν αυτές οι τεράστιες επενδύσεις για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα που, επίσης, θα μειώσουν και αυτές τις ΥΚΩ που τελικά πληρώνουμε όλοι μας ως καταναλωτές», τόνισε.

Περιγράφοντας τις εξελίξεις στις διασυνδέσεις με το εξωτερικό, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε ο διπλασιασμός της δυναμικότητας της διασύνδεσης με τη Βουλγαρία και ο υπερδιπλασιασμός του καλωδίου με την Ιταλία.

Σημειώνεται ότι η διασύνδεση με την Ιταλία σήμερα είναι 500 MW και σύμφωνα με τον υπουργό με τη νέα διασύνδεση θα ξεπεράσει το 1 GW.

Αναφέρθηκε και στο καλώδιο της Κύπρου, λέγοντας «σώσαμε το καλώδιο της Κύπρου το οποίο πήγαινε να χαθεί», ενώ για τη Διασύνδεση GREGY με την Αίγυπτο αποκάλυψε ότι άλλαξε ο συσχετισμός στο μείγμα φωτοβολταϊκά και αιολικά στην ενέργεια που θα μεταφέρει και συμφωνήθηκε με το καλώδιο της Αιγύπτου να μεταφέρεται ενέργεια που θα προέρχεται κατά 75% από αιολικά.

Η πρόβλεψη αυτή είναι σημαντική, γιατί έτσι επιτυγχάνεται η ενέργεια που θα έρχεται από την Αίγυπτο να συμπληρώνει τις ανάγκες της ελληνικής ενεργειακής αγοράς συμβάλλοντας στη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος. Ανήγγειλε επίσης ότι την περίοδο αυτή προχωρά η συμμετοχή και των Διαχειριστών των δύο χωρών (του ΑΔΜΗΕ από την Ελλάδα) στην εταιρεία.

Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης σηματοδοτεί την πλήρη ένταξη της Κρήτης στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, καθώς με το καλώδιο Κρήτη – Πελοπόννησος, το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, καλύπτεται το 30% περίπου των αναγκών του σε ρεύμα.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, μεταφορικής ικανότητας 1.000 MW με καλώδιο συνεχούς ρεύματος, αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ενέργειας στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα αυτού του είδους στον κόσμο που χρησιμοποιεί την καινοτόμο τεχνολογία VSC (Voltage Source Converters) για την μετατροπή του εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, θα επιτρέψει την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάπτυξη αντίστοιχων υποδομών στην Κρήτη. Το πλέον βασικό βεβαίως είναι ότι για 1η φορά θα »θωρακιστεί» απόλυτα η Κρήτη, έχοντας εξασφαλισμένη πλέον ηλεκτρική επάρκεια, κάτι που σημαίνει ότι εξαφανίζεται ο κίνδυνος μπλακάουτ που υπήρχε κάποια καλοκαίρια, κατά τις περιόδους μεγάλης αιχμής.
Ο προϋπολογισμός του  εμβληματικού για την Κρήτη και την Ελλάδα έργου αγγίζει το 1 δισ. ευρώ και αποτελεί τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης της Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). Η πρώτη φάση υλοποιήθηκε με το έργο της διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου. Το έργο αντλεί σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα