Ηράκλειο: 38oC

«Ετυχε η ζωή να τους πάει εκεί» – Οι Κρήτες Βετεράνοι της Κορέας θυμούνται ότι ωρίμασαν απότομα! (βίντεο)

22.07.2025, 14:54

Οι Κορεάτες θυμούνται τα τραγούδια και… τη φασαρία που έκαναν οι Κρητικοί ξεχωρίζοντας απ΄ όλους, αλλά και τις απίστευτες ικανότητές τους στην πρώτη γραμμή

Καθώς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας εμμένει στην πολεμική ρητορεία, Κρήτες που συμμετείχαν στις συγκρούσεις του ’50 περιγράφουν στο Cretaone τις αποστολές τους σε μια περιοχή που δεν έχει καταφέρει να αποτινάξει την εσωστρέφεια.

Ο Δημήτρης Στεφανάκης  από το Μεσοχωριό ξέρει τι θα πει μοναξιά. Γεννήθηκε το 1931 και υπηρέτησε στο 2ο τάγμα Πεζικού το 1953. Στα 94 χρόνια, φορά ακόμα το καπέλο του τάγματος. Είχε 8 αδέλφια και ο πατέρας του τον έστειλε εθελοντή προς το τέλος του πολέμου.

Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα της Ιαπωνίας, η Κορέα χωρίστηκε στα δύο. Τα ιαπωνικά στρατεύματα που βρίσκονταν βόρεια του 38ου παραλλήλου παρέδωσαν τα όπλα τους στη Σοβιετική Ένωση, ενώ εκείνα που βρίσκονταν νότια, τα παρέδωσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στον Βορρά εγκαθιδρύθηκε κομμουνιστικό καθεστώς, το οποίο παραμένει απομονωμένο από τη Δύση μέχρι σήμερα. Στις 25 Ιουνίου 1950, η Βόρεια Κορέα εξαπέλυσε απρόσμενη στρατιωτική επίθεση κατά του Νότου, προκαλώντας τον Πόλεμο της Κορέας, ο οποίος διήρκεσε τρία χρόνια. Η σύγκρουση έληξε με την υπογραφή συμφωνίας ανακωχής, χωρίς επίσημη ειρήνη.

Σε αυτόν, έπειτα από έκκληση των Ηνωμένων Εθνών πήρε μέρος και ένα τάγμα Πεζικού του Ελληνικού Στρατού με Κρήτες άνδρες. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο Γιάννης Φαραζάκης, ο οποίος γεννήθηκε το 1928 (97 ετών) και κατάγεται από την Τύλισο Μαλεβιζίου. «Μετά από την ανακωχή έλαβαν διαταγή να επιστρέψουμε στον στρατό. Είμασταν η πιο μικρή σε αριθμό στρατιωτική αποστολή με τις μεγαλύτερες απώλειες. Δεν το δέχτηκαν οι αξιωματικοί μας. Είμασταν 200 στρατιώτες και 12 αξιωματικοί. Ο λόχος με τις μεγαλύτερες απώλειες».

«Ετυχε η ζωή μου να με πάει εκεί» λέει ο Στυλιανός Στρουμπάτης από τη Γέργερη της Μεσαράς. Γεννήθηκε το 1930 και πήγε στον πόλεμο το 1953. Επέστρεψε στην Κρήτη ύστερα από ένα χρόνο. «Υπηρέτησα στο 606ο τάγμα. Ήταν νύχτα όταν βγήκαμε από το καράβι και πήγαμε σε ένα βουνό. Εκεί με δέος αντίκρυσα ένα μεγάλο ποτάμι. Είχε καλυφθεί από άκρη σε άκρη με βάρκες. Πάνω τους υπήρχαν μαδέρια για να περάσουμε απέναντί», ανέφερε. «Δεν φτάσαμε στον προορισμό μας γιατί ο «οδηγός» μας έχασε το δρόμο. Καταλήξαμε αλλού». Αλλιώς την άφησαν τη Σεούλ και αλλιώς τη βρήκαν την τελευταία φορά που την επισκέφτηκαν είπε ο Στρουμπάκης και τραγούδησε έναν αγαπημένο σκοπό στα κορεάτικα.

Το τραγούδι του Στυλιανού Στρουμπάκη

Οι περισσότεροι Κρήτες που πολέμησαν εκεί ήταν «κοπέλια» έως 25 ετών νέοι και άπειροι από μάχες. Ο Σπύρος Χατζάκης διατηρεί ακόμη τη στρατιωτική κοψιά στο βλέμμα. Πολέμησε το 1953 μαζί με δύο συντοπίτες του από τον Μυλοπόταμο. «Κρύο πολύ είχαμε. Είχαν συνθηκολογήσει όταν πήγαμε, αλλά το κρύο ήταν έντονο», θυμάται. Ο Πετράκης Κώστας ετών 95 του χρόνια πήγε στην Κορέα με το πρώτο τάγμα το 1953. «Το Λοχαγό μου θυμάμαι μονάχα».

Ο Πιτσουσλάκης Εμμανουήλ από το Ηράκλειο, συγκρκριμένα από την Επισκοπή Πεδιάδας έμεινε στην Κορέα 11 μήνες, το ταξίδι με το πλοίο κράτησε περίπου ένα μήνα. «Πήγα στo μέτωπο το 1954. Τότε ήμουν 24 ετών. Θυμάμαι που μας περίμεναν στην Σεούλ. Ήμουν στο πρώτο τάγμα. Μας έβαλαν σε ένα τρένο και στο τέλος της διαδρομής μπήκαμε σε στρατιωτικά οχήματα. Το πρώτο τάγμα ήταν μέσα στα βορεοκορεάτικα εδάφη. Ήταν μάχιμο τάγμα, στην πρώτη γραμμή. Μαζί με τους Αμερικάνους πολεμήσαμε. Το δεύτερο τάγμα ήταν πιο πίσω. Μετά υπηρετήσαμε στην τρίτη μεραρχία των ΗΠΑ και στη συνέχεια μας πήγαν στην 7η μεραρχία.

Εκδήλωση τιμής στους Κρητικούς Βετεράνους του πολέμου της Κορέας στο Nana Princess

Για τον Πιτσουλάκη όπως και για τους περισσότερους βετεράνους, η εμπειρία στην Κορέα λειτούργησε ως διαδικασία απότομης ωρίμασης. «Οι αμερικάνοι μας τροφοδοτούσαν. Δεν μπορούσα να μιλήσω με την οικογένειά μου. Δεν υπήρχε τρόπος επικοινωνίας. Αν ήθελα μπορούσαν να αφήσω ένα γράμμα για να το στείλουν οι αξιωματικοί από τη Σρι Λάνκα. Ύστερα από λίγα χρόνια έλαβαν επιστολή: «Ο πρόεδρος της χώρας μας έστειλε γράμμα τονίζοντας πως ΄΄θα είστε για πάντα οι ήρωές μας”».

Οι Κρήτες βετεράνοι του πολέμου βρέθηκαν τελευταία φορά στη Νότια Κορέα περίπου πριν από 10 χρόνια. Κάθε τόσο, εκεί, τιμούν ως ήρωες τους παλαιμάχους του ’50. Παρατηρούν με πικρία ότι στη δική τους χώρα έχει ξεχαστεί από πολλούς η ιστορία τους.

Στην Κρήτη, με αφορμή την επέτειο θα συναντηθούν στην Χερσόνησο με πρωτοβουλία του Επίτιμου Πρόξενου της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας στην Κρήτη, Αντώνη Καράτζη. Κεντρικός προσκεκλημένος ήταν ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας στην Ελλάδα, κ. Juseong Lim, ο οποίος γνωστοποίησε την πρόθεση της Πρεσβείας για την ανέγερση μνημείου στην Κρήτη, ως σύμβολο διαρκούς ιστορικής μνήμης και ελληνοκορεατικής φιλίας.

Το ελληνικό εκστρατευτικό Σώμα στην Κορέα σε αριθμούς:

  • 851 άνδρες η αρχική δύναμη του ενισχυμένου τάγματος πεζικού
  • 186 νεκροί
  • 2.787αεροπορικές αποστολές
  • 17.532ώρες πτήσεις
  • 9.256οι τραυματίες που μετέφεραντα αεροπλάνα
  • 1955 η χρονιά επιστροφής του τελευταίου έλληνα στρατιώτη, δύο χρόνια μετά την ανακωχή

Ρεπορτάζ: Εύη Σπανού | Βίντεο: Δημήτρης Δαμουλάκης

Σύνοψη άρθρου

  • Οι Κρητικοί βετεράνοι του πολέμου της Κορέας θυμούνται τις αποστολές και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν, ωριμάζοντας απότομα μέσα στις συνθήκες του πολέμου.
  • Οι εμπειρίες τους περιλαμβάνουν την έντονη απομόνωση, τις δυσκολίες επικοινωνίας, και τις σκληρές κλιματικές συνθήκες που αντιμετώπισαν.
  • Η Κορέα συνεχίζει να τιμά τους βετεράνους του πολέμου, ενώ στην Ελλάδα η μνήμη τους συχνά παραμελείται.
  • Η πρεσβεία της Νότιας Κορέας σχεδιάζει την ανέγερση μνημείου στην Κρήτη για να τιμήσει τη φιλία και τη συνεργασία των δύο λαών.