Ηράκλειο: 29oC

Eurovision 2025: Απόψε ο μεγάλος τελικός – Σε ποια θέση εμφανίζεται η Κλαυδία

17.05.2025, 19:13

Δείτε τη σειρά εμφάνισης όλων των χωρών στον τελικό της Eurovision 2025

Απόψε στις 22:00 θα πραγματοποιηθεί ο τελικός της Eurovision στη Βασιλεία της Ελβετίας που φιλοξενεί τη μεγάλη βραδιά, με τη μετάδοση να γίνεται από την ΕΡΤ1.

Συνολικά 26 χώρες θα διαγωνιστούν για την πρώτη θέση: πρόκειται για τις 10 που προκρίθηκαν από τον πρώτο ημιτελικό (χωρίς την Κύπρο), τις 10 από τον δεύτερο ημιτελικό – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – τις «Big Five» (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και τη διοργανώτρια Ελβετία.

Η Κλαυδία με το τραγούδι «Αστερομάτα» θα εμφανιστεί στη 17η θέση, στην αρένα St. Jakobshalle και αναμένεται να μαγέψει προκαλέσει ρίγη συγκίνησης με την ερμηνεία της.

Επισημαίνεται πως έχουν αναδειχθεί στην ιστορία της Eurovision πολλοί νικητές που εμφανίστηκαν στον τελικό στην 17η θέση.


1972 – Λουξεμβούργο

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 1972 διεξήχθη στο Εδιμβούργο μετά την άρνηση του Μονακό, που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό της προηγούμενης χρονιάς, να διοργανώσει την εκδήλωση. Νικήτρια χώρα ήταν το Λουξεμβούργο που συγκέντρωσε 128 βαθμούς με το τραγούδι «Apres toi» που ερμήνευσε η Βίκυ Λέανδρος, η οποία είχε εμφανιστεί στην 17η θέση.

1980 – Ιρλανδία

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 1980 ήταν ο 25ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision και διεξήχθη στη Χάγη στις 19 Απριλίου του 1980. Τον διαγωνισμό κέρδισε ο Τζόνι Λόγκαν, εκπροσωπώντας την Ιρλανδία, με το τραγούδι «What’s Another Year» συγκεντρώνοντας 143 βαθμούς. Είχε εμφανιστεί στην 17η θέση.

1992 – Ιρλανδία

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 1992 ήταν ο 37ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision και πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 1992 στο Μάλμε της Σουηδίας. Η Λίντα Μάρτιν, που εκπροσώπησε την Ιρλανδία, ήταν η νικήτρια αυτής της Eurovision με το τραγούδι «Why Me?». Είχε εμφανιστεί και εκείνη στην 17η θέση.

2006 – Φινλανδία

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2006 ήταν η 51η έκδοση του ετήσιου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision. Έλαβε χώρα στην Αθήνα, έπειτα από τη νίκη της Έλενας Παπαρίζου στο διαγωνισμό του 2005 στο Κίεβο της Ουκρανίας, με το τραγούδι «My Number One».

Νικήτρια αναδείχθηκε η Φινλανδία με το τραγούδι “Hard Rock Hallelujah”, ερμηνευμένο από τους Lordi και γραμμένο από τον κύριο τραγουδιστή Mr. Lordi, γνωστός επίσης ως Τόμι Πέτερι Πουτάανσου. Οι Lordi είχαν εμφανιστεί στην 17η θέση.

2007 – Σερβία

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2007 ήταν η 52η έκδοση του ετήσιου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision. Έλαβε χώρα στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, μετά τη νίκη των Lordi στο διαγωνισμό του 2006 με το τραγούδι «Hard Rock Hallelujah» στην Αθήνα της Ελλάδας.

Νικήτρια αναδείχθηκε η Σερβία με το τραγούδι “Molitva”, ερμηνευμένο από τη Μαρίγια Σερίφοβιτς και γραμμένο από τους Βλαντιμίρ Γκράιτς και Σάσα Μιλόσεβιτς Μάρε. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Σερβίας στο διαγωνισμό. Εμφανίστηκε στην 17η θέση και έλαβε 268 βαθμούς.

2012 – Σουηδία

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2012 ήταν η 57η έκδοση του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision και διεξήχθη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Νικήτρια χώρα αναδείχθηκε η Σουηδία με το τραγούδι «Euphoria», ερμηνευμένο από τη Λορίν, η οποία ανέβηκε 17η κατά σειρά στη σκηνή της Eurovision.

Πρώτη στη σκηνή θα ανέβει η Νορβηγία, ενώ τελευταία θα διαγωνιστεί η Αλβανία.

Αναλυτικά, η σειρά εμφάνισης στον τελικό της Eurovision 2025.

Νορβηγία: Kyle Alessandro – «Lighter»
Λουξεμβούργο: Laura Thorn – «La Poupée Monte Le Son»
Εσθονία: Tommy Cash – «Espresso Macchiato»
Ισραήλ: Yuval Raphael – «New Day Will Rise»
Λιθουανία: Katarsis – «Tavo Akys»
Ισπανία: Melody – «Esa Diva»
Ουκρανία: Ziferblat – «Bird of Pray»
Ηνωμένο Βασίλειο: Remember Monday – «What The Hell Just Happened?»
Αυστρία: JJ – «Wasted Love»
Ισλανδία: Væb – «Róa»
Λετονία: Tautumeitas – «Bur Man Laimi»
Ολλανδία: Claude – «C’est La Vie»
Φινλανδία: Erika Vikman – «Ich Komme»
Ιταλία: Lucio Corsi – «Volevo Essere Un Duro»
Πολωνία: Justyna Steczkowska – «Gaja»
Γερμανία: Abor & Tynna – «Baller»
Ελλάδα: Klavdia – «Αστερομάτα»
Αρμενία: Parg – «Survivor»
Ελβετία: Zoë Më – «Voyage»
Μάλτα: Miriana Conte – «Serving»
Πορτογαλία: Napa – «Deslocado»
Δανία: Sissal – «Hallucination»
Σουηδία: KAJ – «Bara Bada Bastu»
Γαλλία: Louane – «Maman»
Άγιος Μαρίνος: Gabry Ponte – «Tutta L’Italia»
Αλβανία: Shkodra Elektronike – «Zjerm»

Πώς ψηφίζουμε

Κάθε χώρα που συμμετέχει στον τελικό λαμβάνει δύο βαθμολογίες, μία από την κριτική επιτροπή και μία από το κοινό σε όλη την Ευρώπη.

Οι θεατές έχουν το μέγιστο όριο 20 ψήφων, που πραγματοποιούνται μέσω τηλεφωνικής κλήσης, SMS ή μέσω της επίσημης εφαρμογής της Eurovision.

Μπορούν να ψηφίσουν όσες διαφορετικές υποψηφιότητες θέλουν, πέρα από τη δική τους χώρα.

Αφού κλείσουν οι γραμμές, κάθε χώρα θα έχει επιλέξει ένα «Top 10» με τα αγαπημένα της τραγούδια. Το πιο δημοφιλές τραγούδι παίρνει 12 βαθμούς, η δεύτερη επιλογή παίρνει 10, και τα υπόλοιπα βαθμολογούνται από το οκτώ έως το ένα.

Οι θεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στην Eurovision ψηφίζουν επίσης με τις επιλογές τους να συγκεντρώνονται σε ένα ενιαίο μπλοκ που είναι γνωστό ως «ψήφος του υπόλοιπου κόσμου».

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα