Ηράκλειο: 34oC

Φακές με μαραθόριζα και σταφίδες

23.03.2025, 0:16

Δείτε τη συνταγή 

Υπέροχες, μελωμένες φουρνιστές φακές με μπόλικα μπαχαρικά και μαραθόριζα σε ένα χορταστικό και πλούσιο φαγητό.

Υλικά
Μερίδες: 5-6

  • 350 γρ. φακές χοντρές
  • 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 2 1⁄2 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 2 1⁄2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 1⁄2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 μαραθόριζα, σε λεπτές φέτες
  • 60 γρ. ξανθές σταφίδες
  • 1 μάτσο λεπτά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. κολοκύθια, σε φέτες (προαιρετικά και στην εποχή τους)
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml καλής ποιότητας ξίδι

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

  • λίγο μαυροκούκι
  • μερικά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ή κόλιανδρου

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε φακές με μαραθόριζα και σταφίδες, στη γάστρα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  • Σε μια γάστρα (ή σε κατσαρόλα που να μπορεί να μπει στον φούρνο) βάζουμε τις φακές και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  • Αποσύρουμε.
  • Προσθέτουμε 1.500 ml καυτό νερό και κλείνουμε καλά το σκεύος με το καπάκι του.
  • Αν το σκεύος δεν είναι κατάλληλο για φούρνο, αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μέτριο, βαθύ ταψί και το σκεπάζουμε πρώτα με λαδόκολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  • Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 2 ώρες.
  • Όταν περάσει η 1 1⁄2 ώρα ψησίματος, ελέγχουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό.
  • Το φαγητό είναι σαλτσάτο και ζουμερό, αλλά όχι σούπα.
  • Ξεφουρνίζουμε και αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και τον δυόσμο.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment