Ηράκλειο: 25oC

Φανταστικά ψωµάκια κανέλας

14.11.2024, 10:47

Η γεύση και η μυρωδιά σε αυτά τα ψωμάκια κανέλας είναι το κάτι άλλο! 

Δε περιγράφεται η γεύση τους! Θα πλημμυρίσει το σπίτι σας απ’ αυτή τη γλυκιά μυρωδιά της καραμέλας βουτύρου που ευωδιάζουν αυτά τα ψωμάκια.

Υλικά

Για τα ψωµάκια κανέλας

  • 550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κύβο νωπή μαγιά (25 γρ.)
  • 200 ml (3/4 ποτήρι νερού) γάλα χλιαρό
  • 3 κ.σ. γεμάτες βούτυρο λιωμένο
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα/ες αλάτι

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. μαύρη ή καστανή μαλακή ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. κανέλα

Για τα ψωµάκια κανέλας

  • Τοποθετούμε όλα τα υλικά για τα ψωμάκια κανέλας. (Αλεύρι, μαγιά, γάλα, βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλάτι) στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαζευτούν σε μία μπάλα.
  • Η ζύμη για τα ψωμάκια κανέλας θα είναι λίγο υγρή.
  • Βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι και αλευρώνουμε και τον πάγκο εργασίας.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία, αφράτη και να μην κολλάει πια στα χέρια.
  • Τη βάζουμε σε αλευρωμένο ή λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για μία – μιάμιση ώρα.
  • Ενώνουμε σε μπολ τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε καλά με κουτάλι, να γίνουν πάστα.
  • Αφού ανέβει η ζύμη την αδειάζουμε στον πάγκο και με πλάστη την ανοίγουμε σε μακρόστενο σχήμα.
  • Αλείφουμε την επιφάνειά της με την πάστα-γέμιση αφήνοντας κενό 2 εκ. γύρω γύρω.
  • Την τυλίγουμε σε ρολό.
  • Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες πάχους 3 εκ.
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα δύο λαμαρίνες.
  • Αραδιάζουμε τα στρογγυλά ψωμάκια κανέλας (12 ή 14 βγαίνουν), αφήνοντας κενό ανάμεσά τους γιατί φουσκώνουν.
  • Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.
  • Αφήνουμε για 30 λεπτά, να ξαναφουσκώσουν.
  • Στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
  • Αφού φουσκώσουν τα ψωμάκια, τα αλείφουμε γύρω γύρω και από πάνω με αυγό και γάλα ή σκέτο γάλα και τα ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν καλά.

Για τη μαγιά

  • Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.
  • Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
  • Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Πηγή: argiro.gr

 

πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στα θρανία – Συμβουλές για γονείς και μαθητές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ηράκλειο

Αποκλεισμός ΑμεΑ από διορισμό στην Περιφέρεια Κρήτης – Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ελλάδα

Νέο τροχαίο με τραυματισμό στο σημείο που σκοτώθηκε ο 27χρονος Δημήτρης (φωτογραφία)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Αθλητικά

Ελλάδα – Ισραήλ: Η μάχη της Εθνικής για την οκτάδα του Eurobasket 2025

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Τροχαίο ατύχημα στον δρόμο Καλυδωνίας – Ραβδούχα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Style

Το «ματωμένο φεγγάρι» φωτίζει απόψε τον ελληνικό ουρανό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ηράκλειο

Ξεκίνησε η σταδιακή υδροδότηση του Ηρακλείου από το φράγμα Αποσελέμη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Υγεία

ΔΕΠΥ: 8 λόγοι που αυξάνονται οι διαγνώσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 58 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Σοκαριστικό βίντεο δείχνει ανήλικο να χτυπά ηλικιωμένο στη μέση του δρόμου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 58 λεπτά
Style

Αυτά τα ζώδια από φίλοι σου θα γίνουν εχθροί σου, μέσα σε μια στιγμή

Διαβάστε περισσότερα