Ηράκλειο: 19oC

Φασολάδα μεξικάνικη με κόκκινα φασόλια, τσίλι και χυμό νεραντζιού

01.04.2025, 5:05

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Μια διαφορετική φασολάδα, από το Μεξικό, με κόκκινα φασόλια, μπαχαρικά και ένταση από το τζίντζερ και το τσίλι.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  • 360 γρ. κόκκινα φασόλια, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σπόρους, κοπανισμένους στο γουδί
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα, γλυκιά
  • 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη (ή 1-2 πιπερίτσες τσίλι αποξηραμένες και θρυμματισμένες)
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 1 μέτρια πατάτα, σε μικρά καρέ
  • 1 καρότο, σε λεπτές φέτες
  • 1/2 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, λιωμένα στον πολυκόφτη
  • 40 ml χυμός νεραντζιού, (ή πορτοκαλιού)
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη μεξικάνικη φασολάδα με κόκκινα φασόλια, τσίλι και χυμό νεραντζιού, ξεκινάμε ξεπλένοντας τα φασόλια. Έπειτα τα βάζουμε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό που να τα καλύψει κατά 3-4 εκ.
  2. Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση, ξαφρίζοντας τακτικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.
  3. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει.
  4. Ρίχνουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, το κύμινο, την πάπρικα, το τσίλι (σε σκόνη ή τις πιπερίτσες) και την πιπεριά Φλωρίνης και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε την πατάτα και το καρότο, σοτάρουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε την ντομάτα.
  6. Δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση και την αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα φασόλια.
  7. Σιγομαγειρεύουμε για άλλα 30-40 λεπτά ή μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν καλά και να σωθούν τα υπερβολικά υγρά.
  8. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα.
  9. Χωρίς να τραβήξουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, παίρνουμε μία δόση φασολάδα με την κουτάλα της σούπας, τη ρίχνουμε στον πολυκόφτη μαζί με τον χυμό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να γίνουν λεία κρέμα.
  10. Την αδειάζουμε στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη φασολάδα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 11 λεπτά
Style

Συνταγή για μακαρονοσαλάτα με σολομό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Υγεία

Αυτή η συνήθεια βοηθά στην απώλεια βάρους μετά τα 50

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Έκρηξη σε εργοστάσιο στο Τενεσί: «Δεν υπάρχουν επιζώντες», ανακοίνωσε η αστυνομία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Καταγγελία σε βάρος γνωστής Ελληνίδας influencer – Δεν επιστρέφει ρούχα αξίας 2.500 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Υγεία

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Χανιά: Στο «σκοτάδι» παραμένουν οι κάτοικοι στον Γαλατά – Χωρίς ρεύμα στους δρόμους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Σοκαριστική μαρτυρία 14χρονου που έπεσε θύμα bullying στο σχολείο – «Ήταν 7 άτομα κι εγώ μόνος μου» (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ταξίδια

Οι νέοι κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια από αύριο Κυριακή 12/10

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Κρήτη: Συνελήφθη 32χρονος ως ο διακινητής των 13 μεταναστών που εντοπίστηκαν νότια της Γαύδου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2665: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →