Ηράκλειο: 31oC

Φάβα με θυμάρι και πάπρικες

10.05.2024, 6:50

Πάμε να δούμε μια εύκολη συνταγή για φάβα

Με πάπρικες και θυμάρι εμπλουτίζουμε την κλασική φάβα δίνοντάς της πιο ιδιαίτερο, αρωματικό χαρακτήρα.

Υλικά

Μερίδες: 6 ως μεζές

  • 150 γρ. φάβα (επιλέγουμε από τις πολλές εκλεκτές του τόπου μας, όπως Σαντορίνης, Λήμνου, Φενεού κ.ά.)
  • 1 κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 40 ml χυμός λεμονιού
  • 1/3 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα (ή όση μας αρέσει)
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • 50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • αλάτι

Διαδικασία

  • Για να ετοιμάσουμε την φάβα με θυμάρι και πάπρικες, πρώτα ξεπλένουμε καλά τη φάβα στο σουρωτήρι και την αδειάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε 500 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ξαφρίζοντας τακτικά.
  • Προσθέτουμε το ολόκληρο κρεμμύδι, τη δάφνη και το μισό θυμάρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά.
  • Μαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά έως 1 ώρα, χωρίς να ανακατέψουμε (με το ανακάτεμα η φάβα βγάζει το άμυλό της και μπορεί να κολλήσει). Αν παρ’ όλα αυτά χρειαστεί, προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα ελάχιστο βραστό νερό.
  • Στο τέλος αφαιρούμε τη δάφνη και το κρεμμύδι, αλατίζουμε και πολτοποιούμε τη φάβα στον πολυκόφτη ή μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ, προσθέτοντας σταδιακά το λάδι, το λεμόνι και τις πάπρικες.
  • Αν η φάβα είναι υδαρής, δεν τη μαγειρεύουμε περισσότερο – όσο μένει η φάβα, πήζει.
  • Την αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
  • Πριν σερβίρουμε, αφαιρούμε τη μεμβράνη, σκορπίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο θυμάρι και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Παγωτό μόνο με 3 υλικά και χωρίς παγωτομηχανή

Παγωτό λεμόνι

Δροσερή μους λεμόνι