Ηράκλειο: 29oC

Φάβα σε κομμάτια

07.04.2025, 1:05

Δείτε τη συνταγή 

Ταπεινό και πεντανόστιμο φαγάκι, η φάβα κατά παράδοση μαγειρεύεται είτε αραιή ως σούπα ή πηχτή και κόβεται κομμάτια. Εδώ έχουμε τη δεύτερη εκδοχή της.

Υλικά
Μερίδες: 4

  • 1/2 κιλό φάβα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • αλάτι
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού λάδι
  • Για το σερβίρισμα
  • 1 ξερό κρεμμύδι σε φετάκια
  • 4 – 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτά φετάκια
  • μια χουφτίτσα φύλλα μαϊντανού
  • λάδι

Διαδικασία

  • Ξεκινάμε και βάζουμε τη φάβα στην κατσαρόλα με νερό να την καλύπτει και να φτάνει 3 δάχτυλα πιο πάνω, προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο στα 4 και λίγο αλάτι.
  • Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει τόσο που να διαλύεται.
  • Την περνάμε από το μπλέντερ (μαζί με το κρεμμύδι και τα υγρά) να γίνει ένας λείος πολτός και την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το λάδι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει και τσικνώσει.
  • Συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας πάντα μέχρι να αρχίσει η φάβα να αφρίζει. Θα αφρίζει γύρω-γύρω στην κατσαρόλα, ήρεμα στην αρχή, ενώ σε λίγο το άφρισμα δυναμώνει και οι φουσκάλες γίνονται μεγαλύτερες.
  • Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε όσο χρειάζεται.
  • Βρέχουμε με νερό ένα πυρεξάκι (ή άλλο ταψάκι), το τινάζουμε και αδειάζουμε εκεί τη φάβα. Την αφήνουμε ακίνητη, χωρίς να τη σκεπάσουμε, μέχρι να κρυώσει και να πήξει.
  • Την κόβουμε σε ρόμβους, όσο μεγάλους θέλουμε, και σερβίρουμε στα πιάτα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
  • Εν τω μεταξύ, βάζουμε τις φέτες του ξερού κρεμμυδιού σ’ ένα μπολ με νερό και λίγο αλάτι και τις αφήνουμε 15 λεπτά, για να φύγει η αψάδα τους.
  • Τις στραγγίζουμε καλά και τις ανακατεύουμε με το χλωρό κρεμμυδάκι και το μαϊντανό.
  • Βάζουμε λίγα δίπλα σε κάθε κομμάτι φάβας και περιχύνουμε με λίγο ωμό λάδι.

Πηγή:

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα