Πώς να τις φτιάξετε
Ντελικάτες και διαφορετικές αυτές οι φλογέρες με γέμιση πολέντα, μανιτάρια και σταφίδες. Σερβίρουμε ως ορεκτικό μαζί με σάλτσα ντομάτας.
15′ προετοιμασία
40′ ψήσιμο
15′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10′
Υλικά
Μερίδες: 4
4 φύλλα κρούστας
1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι + λίγο ακόμα για το λάδωμα των φύλλων και του ταψιού
1/2 κιλό μανιτάρια άσπρα στρογγυλά, σε φέτες
8 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 πολύ γεμάτη κουτ. σούπας τριμμένο κόλιαντρο
8 κουτ. σούπας πολέντα (σιμιγδάλι καλαμποκιού) ή καλαμποκάλευρο
1/2 φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
1 μάτσο δυόσμος (μόνο φύλλα), ψιλοκομμένος
το ξύσμα ενός ώριμου, ακέρωτου και κατά προτίμηση βιολογικού λεμονιού
αλάτι και πιπέρι
Για την σάλτσα ντομάτας
2 φλιτζ. τσαγιού πολτός ντομάτας
αλατοπίπερο
2 κουτ. σούπας φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα
4 κουτ. σούπας λάδι
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ολόκληρο
καρφωμένο με 5 – 6 γαρίφαλα
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τις φλογέρες, πρώτα βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το μισό από το μετρημένο λάδι και τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια.
Όταν μαραθούν αρκετά, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι να μαραθούν και να μην έχουν υγρά, τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε την πολέντα (ή το καλαμποκάλευρο) σε λεκανίτσα μαζί με το υπόλοιπο λάδι, 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι και το τριμμένο κόλιαντρο.
Ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να γίνει ένα πηχτό κουρκούτι, ομοιογενές.
Το αφήνουμε 15 λεπτά να ηρεμήσει και μετά, αν είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Πρέπει να είναι αραιό σαν μέλι.
Προσθέτουμε στο κουρκούτι τα τσιγαρισμένα λαχανικά, το δυόσμο, τις σταφίδες και το ξύσμα λεμονιού. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στα 4.
Τα λαδώνουμε και βάζουμε στη στενή πλευρά κάθε φύλλου λίγη από τη γέμιση.
Τυλίγουμε δύο στροφές, γυρίζουμε προς τα μέσα το φύλλο στα πλάγια, για να μη βγει έξω η γέμιση, και το τυλίγουμε ρολό. Θα γίνουν 16 κομμάτια.
Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι, τα αλείφουμε με λάδι και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.
Σάλτσα ντομάτας
Στο μεταξύ, βάζουμε σε κατσαρόλα τον πολτό ντομάτας, 1 φλιτζ. τσαγιού νερό, το δυόσμο, το λάδι, το κρεμμύδι και αλατοπίπερο. Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να πήξει.
Το κρεμμύδι το πετάμε. Για να σερβίρουμε, απλώνουμε σε κάθε πιάτο όση σάλτσα θέλουμε και από πάνω τοποθετούμε 4 φλογέρες.
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Ηράκλειο: Αυτός είναι ο 65χρονος που έχασε την ζωή του σε τροχαίο στο Γάζι
Πυροβολισμοί στα Άνω Λιόσια: «Βροχή» οι σφαίρες έξω από κατάστημα χαλιών
Σοκ στη Λάρισα: Νεκρή ξαφνικά 28χρονη από ανακοπή καρδιάς
Ηράκλειο: Νέες αποκαλύψεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ - Δεν έχει τέλος το παράνομο «φαγοπότι»
Ντόμινο εξελίξεων στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Σε εξέλιξη η έρευνα στο Ηράκλειο Κρήτης
Μαρτυρία «κλειδί» για τον 33χρονο γιατρό: «Τον είδα, εκείνος τρόμαξε και έτρεξε στα χωράφια» - Δείτε βίντεο
«Ντου» της ΕΛΑΣ σε στριπτιτζάδικα - Πέντε συλλήψεις για εμπορία ανθρώπων- Δείτε φωτό
Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός οδηγός Ι.Χ. στην Αγία Μαρίνα
Σοκ στο Κολωνάκι: Δολοφονία και όχι ατύχημα ο θάνατος της 87χρονης Ελένης Παπαδοπούλου