Ηράκλειο: 28oC

Συνταγή: Φοκάτσια με κιμά

14.02.2025, 1:30

Τα υλικά και η εκτέλεση

Η φοκάτσια είναι ακόμα πιο νόστιμη και από την αγαπημένη σας πίτσα! Δοκιμάστε την!

Υλικά

Για τη focaccia

  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. (περίπου) χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 φλ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 150 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (ή χοιρινό)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι
  • Ανθός αλατιού
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη ζύμη

  • Ξεκινάμε τη ζύμη βάζοντας σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαγιά.
  • Ανακατεύουμε με κουτάλι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
  • Διαλύουμε το αλάτι στο νερό.
  • Τα προσθέτουμε στο αλεύρι και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά.
  • Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μία μπάλα.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη.
  • Τη βγάζουμε στον πάγκο και τη δουλεύουμε λίγο με τα δάχτυλα.
  • Την τοποθετούμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη.
  • Αφήνουμε τη ζύμη για τη φοκάτσια να ξεκουραστεί κοντά σε ζεστό σημείο και να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα.

Για τη γέμιση

  • Όσο ξεκουράζεται η ζύμη, βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά και τον ανοίγουμε με τα δάχτυλα να μην είναι κολλημένος αλλά μικρά μικρά κομματάκια.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις ντομάτες, το θυμάρι, 4 κ.σ ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν όσο φουσκώνει η ζύμη.

Για το στήσιμο

  • Λαδώνουμε μια λαμαρίνα και ακουμπάμε τη ζύμη.
  • Σπρώχνοντας με τα δάχτυλα δίνουμε οβάλ σχήμα με λεπτό πάχος.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C.
  • Στραγγίζουμε τα μαριναρισμένα υλικά και ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Πασπαλίζουμε τη γέμιση πάνω στη λεπτή ζύμη.
  • Με τα δάχτυλα κάνουμε βαθουλώματα.
  • Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθούν για 20 λεπτά.
  • Ξαναβυθίζουμε με τα δάχτυλα την επιφάνεια, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τον ανθό αλατιού.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά στην επιφάνεια.
  • Αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί και κόβουμε σε κομμάτια.

Πηγή: argiro.gr