Ηράκλειο: 34oC

Φούστο(υ)ρον, η ποντιακή ομελέτα

21.02.2025, 10:05

Με το φαγητό αυτό στον Πόντο υποδέχονταν τον έφιππο νυμφίο, τον γαμπρό

Το φούστορον είναι ένα ιδιαίτερα απλό φαγητό, στην ουσία αυγά τηγανισμένα σε καλό βούτυρο, σπασμένα μέσα στο τηγάνι, να ξεχωρίζει ο κρόκος από το ασπράδι.

«Φούστορον» είναι στην ποντιακή κουζίνα η ομελέτα και προέρχεται από την αρχαιοελληνική φράση «φυστή μάζα», δηλαδή μάζα αφράτη και φουσκωτή. Με το φαγητό αυτό στον Πόντο υποδέχονταν τον έφιππο νυμφίο, τον γαμπρό, στο «νυφόπαρμα», όταν ερχόταν δηλαδή στα πεθερικά του για να παραλάβει τη νύφη. Τον ρωτούσαν λοιπόν «γαμπρέ, φούστο(υ)ρον τρως;», προσφέροντάς του το πιάτο με το φούστο(υ)ρο, ενώ στον κουμπάρο που τον συνόδευε πρόσφεραν κόσσα (κότα) βραστή. Στη βασική αυτή συνταγή μπορούν να προστεθούν πολλά ακόμη υλικά, όπως εδώ πράσα, και ακόμα κρεμμύδια ξερά ή φρέσκα, καβουρμάς κ.ά.

Υλικά

Μερίδες: 2

  • 4-5 αυγά, φρέσκα
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • αλάτι
  • 4 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε μέτριες ροδέλες
  • 120 γρ. φέτα, θρυμματισμένη (προαιρετικά) ή καβουρμάς, θρυμματισμένος

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε φούστο(υ)ρον αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει, αλλά να μην κάψει και σκουρύνει.
  2. Λίγο πριν λιώσει όλο, ρίχνουμε τα πράσα και λίγο αλάτι και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  3. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα αυγά και σπάμε τον κρόκο τους με ένα πιρούνι.
  4. Αν θέλουμε να βάλουμε και τη φέτα, (ή τον καβουρμά) τη ρίχνουμε τώρα, σκορπίζοντάς τη σε όλο το τηγάνι.
  5. Δεν ανακατεύουμε τα αυγά, δεν θέλουμε να γίνουν ομελέτα, απλώς αφήνουμε το μείγμα να ψηθεί για 3-4 λεπτά.
  6. Έπειτα, σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι, ώστε να ψηθούν καλά και τα ασπράδια.
  7. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και σερβίρουμε, το φούστο(υ)ρον, αμέσως, με πατάτες τηγανητές.

Πηγή: gastronomos.gr