Αναλυτικά η συνταγή
Είναι ζουμερά, απίθανα νόστιμα και με μια ροδαλή κρούστα μπεσαμέλ και λιωμένης μοτσαρέλας. Όλη η απόλαυση σε ένα πιάτο!
20′ προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20′
Υλικά
Μερίδες: 6
400-500 γρ. λαζάνια σε φύλλα
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
200 γρ. μοτσαρέλα, σε κομμάτια
Για τον κιμά
800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά
50 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
700 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλινο, ψιλοκομμένο
1 μέτριο καρότο, τριμμένο
100 ml κόκκινο ξηρό κρασί
1 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο, καλά κοπανισμένο
70 ml ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
500 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
50 γρ. βούτυρο αγελάδας
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 Πηγή: freepik
 Πηγή: freepik
Διαδικασία
Κιμάς
Για να φτιάξουμε κλασικά φουρνιστά λαζάνια με κιμά και ρευστή μπεσαμέλ, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το λάδι σε δυνατή φωτιά.
Στη συνέχεια, σοτάρουμε το κρεμμύδι με μπέικον, το σέλινο και το καρότο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Ρίχνουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.
Πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ .
Ρίχνουμε την ντομάτα, 100 ml νερό και ανακατεύουμε.
Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Λαδώνουμε ένα μέτριο πυρέξ.
Μπεσαμέλ
Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει.
Ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν.
Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, ρευστή κρέμα.
Λαζάνια
Απλώνουμε στο πυρέξ μία λεπτή στρώση από την μπεσαμέλ.
Έπειτα, καλύπτουμε την επιφάνεια με μία στρώση λαζάνια.
Απλώνουμε ξανά άλλη μία λεπτή στρώση μπεσαμέλ και από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με λαζάνια, μπεσαμέλ και τον υπόλοιπο κιμά.
Τελειώνουμε με μία στρώση λαζάνια και την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Σκορπίζουμε στην επιφάνεια την παρμεζάνα και τη μοτσαρέλα.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαζάνια και να λιώσουν τα τυριά στην επιφάνεια.
Πηγή: gastronomos.gr
Σύνοψη άρθρου
- - Τα φουρνιστά λαζάνια συνδυάζουν κιμά, μπεσαμέλ και λιωμένη μοτσαρέλα με ροδαλή κρούστα.
- - Ο κιμάς παρασκευάζεται με μοσχαρίσιο κρέας, μπέικον και λαχανικά, σιγοβρασμένος σε κόκκινο κρασί και ντομάτα.
- - Η μπεσαμέλ φτιάχνεται με φρέσκο γάλα, βούτυρο και αλεύρι για μια λεία και ρευστή κρέμα.
- - Ψήνονται σε στρώσεις στο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να λιώσουν τα τυριά.
 
 

 
 
																							 
																							 
																							 
																							 
																							 
																							 
																							 
																							
Δημοφιλή
Συνελήφθη γνωστός τηλεοπτικός σεφ για χρέη στο Δημόσιο
Εθνική Οδός Αγίου Νικολάου - Ηράκλειου στο ύψος της Σταλίδας (φωτογραφίες,βίντεο)
Κλειστά τα σχολεία σε όλη την χώρα - Δείτε πότε και γιατί
Θλίψη στο Λασίθι: Έφυγε από τη ζωή η αγαπητή Ουρανία
Μηχανοκίνητη πορεία στο Ηράκλειο πραγματοποιούν οι κτηνοτρόφοι
Θρήνος στον Κρουσώνα για το θάνατο της αγαπητής Ελευθερίας
Αρχίζουν οι πληρωμές των αγροτών - Σε κινητοποιήσεις ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος
Αυτά είναι τα 17 καταστήματα ΕΛΤΑ που κλείνουν στην Κρήτη - Τι απαντά η διοίκηση των Ταχυδρομείων
Μόνο στο Ηράκλειο: Δεν βρήκε... που να παρκάρει και το άφησε μέσα στον… Άγιο Πέτρο!