Mια διαδικασία ζωτικής σημασίας για τα φυτά που έχεις σε γλάστρες, κασπώ και παρτέρια
Η μεταφύτευση είναι μια διαδικασία ζωτικής σημασίας για τα φυτά που έχεις σε γλάστρες, κασπώ και παρτέρια. Όσο περνάει ο καιρός, απορροφούν σταδιακά όλα τα θρεπτικά στοιχεία από το χώμα και δημιουργούν πυκνό ριζικό σύστημα που τα δυσκολεύει να ανταπεξέλθουν στις βασικές διεργασίες τους. Επίσης, όταν το ριζικό σύστημα αναπτύσσεται υπερβολικά και δεν χωράει στη γλάστρα, μετακινεί το χώμα το οποίο με τη σειρά του δεν κατανέμεται σωστά ανάμεσα στις ρίζες.
Αυτό που συμβαίνει, λοιπόν, όταν μεταφυτεύεις τα φυτά σε μεγαλύτερη γλάστρα, είναι ότι τα βοηθάς να αναζωογονηθούν. Ταυτόχρονα, τους δίνεις περισσότερο χώρο να αναπτυχθούν, να απλώσουν το ριζικό τους σύστημα και να λάβουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να δώσουν πλούσια βλάστηση και ανθοφορία. Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι περιορισμοί, οι οποίοι κυρίως αφορούν την περίοδο που θα επιλέξεις να κάνεις μεταφύτευση. Η χειρότερη, πέρασε. Η καλύτερη, όμως, έρχεται.
Η καλύτερη περίοδος είναι συνήθως στις αρχές της άνοιξης, όταν τα φυτά δεν έχουν μπει ακόμα στη φάση της ανθοφορίας τους ή το φθινόπωρο όπου οι θερμοκρασίες είναι ήπιες και τα φυτά είναι σε φάση ενεργής ανάπτυξης χωρίς, όμως, να έχουν έντονη ανθοφορία. Αυτό επιτρέπει στα φυτά να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον και να αναπτύξουν νέες ρίζες πιο εύκολα.
Το πόσο συχνά θα κάνεις μεταφύτευση, σε περίπτωση που αναρωτιέσαι, εξαρτάται κυρίως από τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει ένα φυτό και από τις ανάγκες του ριζικού του συστήματος. Κατά γενικές γραμμές θα πρέπει να φρεσκάρεις το χώμα του εκάστοτε φυτού σου κάθε 1-2 χρόνια, ακόμα κι αν το φυτό σου δεν χρειάζεται μεγαλύτερη γλάστρα. «Μια καλή ένδειξη ότι το φυτό σου χρειάζεται μεταφύτευση, είναι όταν βλέπεις τις ρίζες να αναπτύσσονται έξω από τις τρύπες αποστράγγισης ή να εξέχουν από το χώμα», συμβουλεύει η plant expert, Lindsay Pangborn.
Κάθε φυτό που φέρνεις στο σπίτι πρέπει να πάρει τον χρόνο του για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, προσθέτει η ειδικός Lindsay Pangborn. «Κάθε φυτό περνάει μια ακραία αλλαγή σε ένα νέο περιβάλλον. Αυτή η αλλαγή προκαλεί σοκ στον οργανισμό του και επηρεάζει όλο το σύστημά του. Ο οργανισμός του βρίσκεται σε άμυνα μέχρι να νιώσει οικειότητα με το νέο του περιβάλλον». Αυτή η διαδικασία επιβραδύνει την ανάπτυξή τους και μπορεί να προκαλέσει πτώση ορισμένων φύλλων.
«Μην ανησυχείς και μην φορτώνεις το φυτό σου με επιπλέον άγχος ποτίζοντάς το υπερβολικά, ρίχνοντάς του λίπασμα ή αλλάζοντάς του συνεχώς τοποθεσία. Απλώς πότισέ το όσο χρειάζεται και άφησέ το στη ησυχία του. Σύντομα θα αναζωογονηθεί και θα ευδοκιμήσει», συμπληρώνει η ίδια.
Αν πάλι αμελείς τη μεταφύτευση για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσεις ανεπανόρθωτα προβλήματα στο φυτό σου και τελικά να το ξεράνεις.
Πηγή: ladylike.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Μίλτου Πασχαλίδη για τον Δημήτρη Μητροπάνο - Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό