Ηράκλειο: 16oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Γαλλία: Απαγόρευση φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης το Σάββατο στο Παρίσι

26.10.2023, 16:22

189 αντισημιτικές επιθέσεις έχουν γίνει από τις 7 Οκτωβρίου

Διαδήλωση που προβλεπόταν να διεξαχθεί το Σάββατο στο Παρίσι κατόπιν αιτήματος αρκετών οργανώσεων «σε υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού» θα απαγορευτεί, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας Λοράν Νουνιές.

«Δεν είναι μια στατική διαδήλωση, (οι διαδηλωτές) θα περιφέρονται στο Παρίσι, κάτι το οποίο είναι πάντα πιο επικίνδυνο», γνωστοποίησε ο Νουνιές σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό France Info.

«Και οι οργανώσεις που κατέθεσαν τη δήλωση αυτή με τα σχόλια που μπόρεσαν να κάνουν μπορεί να επιτρέπουν να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι επίσης σε υποστήριξη της Χαμάς, και ως εκ τούτου θα απαγορεύσω αυτή τη διαδήλωση», σημείωσε.

Η οργάνωση Urgence Palestine, που αποτελείται από διάφορες ενώσεις, συνδικάτα και πολιτικές οργανώσεις, κάλεσε σε «μια μεγάλη διαδήλωση υποστήριξης στον παλαιστινιακό λαό» το Σάββατο το απόγευμα στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Στις 18 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας υπενθύμισε στην κυβέρνηση ότι οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις δεν μπορούν να απαγορεύονται συστηματικά και ότι εναπόκειται μόνον στους νομάρχες να εκτιμούν αν υπάρχει σε τοπικό επίπεδο κίνδυνος διατάραξης της δημόσιας τάξης.

«Η διατάραξη της δημόσιας τάξης μπορεί να μην έχει υλική υπόσταση. Το γεγονός και μόνον ότι μπορεί να υπάρξουν δηλώσεις αρνητών (του Ολοκαυτώματος), αντισημιτικές ή υποστήριξης στην τρομοκρατία, αποτελεί για μας πρόβλημα, και αυτό είναι που δικαιολογεί αυτές τις απαγορεύσεις», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Την περασμένη Πέμπτη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση μπόρεσε να πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 15.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε 10 συλλήψεις κυρίως για αντισημιτικές δηλώσεις και συνθήματα στο άγαλμα της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, 189 αντισημιτικές επιθέσεις έχουν γίνει στο Παρίσι από τις 7 Οκτωβρίου, εξαιτίας των οποίων οι αρχές προχώρησαν σε 73 συλλήψεις, 50 προσωρινές κρατήσεις και στη διοικητική κράτηση 25 αλλοδαπών χωρίς νόμιμα έγγραφα.

Στις 7 Οκτωβρίου μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, εξαπολύοντας αιματηρή επίθεση εναντίων αμάχων. Σε αντίποινα το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο για να «αφανίσει» τη Χαμάς, σφυροκοπώντας αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, από την επίθεση της Χαμάς σκοτώθηκαν πάνω από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ και πάνω από 200 απήχθησαν και κρατούνται όμηροι. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 7.028 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ