Ηράκλειο: 25oC

Γαλοπούλα γεμιστή με συκωτάκια και κάστανα

26.12.2024, 20:17

Χριστούγεννα και γαλοπούλα, πάνε μαζί. Κι αυτή, είναι η καλύτερη που έφαγες ποτέ!

Υλικά

Μερίδες: 8
  • η γαλοπούλα που βράσαμε για τη σούπα
  • 500 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών
    Για τη γέμιση
  • 150 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 200 γρ. συκωτάκια πουλιών, ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 6 κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 40 ml μπράντι
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδος ή λάδι
  • 80 ml φρέσκο γάλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για τη γαλοπούλα γεμιστή με συκωτάκια και κάστανα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα συκωτάκια μέχρι να ροδίσουν.
  3. Σβήνουμε με το μπράντι, αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, ανακατεύουμε και γεμίζουμε με το μείγμα την κοιλιά της γαλοπούλας.
  4. Αν θέλουμε, κλείνουμε το άνοιγμα με 2 οδοντογλυφίδες. Περιχύνουμε με το ζωμό, σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά, μέχρι να γίνει.
  5. Δεν θα χρειαστεί περισσότερη ώρα γιατί την έχουμε ήδη βράσει. (Σε κάθε περίπτωση, ελέγχουμε τρυπώντας τη με ένα μαχαίρι, γιατί οι γαλοπούλες ανάλογα με τον τρόπο εκτροφής τους έχουν και διαφορετικό χρόνο ψησίματος.
  6. Για παράδειγμα, οι κατεψυγμένες γαλλικές γαλοπούλες ψήνονται γρηγορότερα από τις νωπές ελληνικές συμβατικής αλλά και βιολογικής εκτροφής.)
  7. Βγάζουμε προσεκτικά τη γαλοπούλα σε ξύλο κοπής και την αφήνουμε για λίγο να «σταθεί».
  8. Σουρώνουμε το ζουμί που έχει μείνει στη γάστρα σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που μας αρέσει.
  9. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αδειάζουμε σε σαλτσιέρα.

Σερβίρισμα

  • Ανοίγουμε την κοιλιά της γαλοπούλας και αδειάζουμε προσεκτικά τη γέμιση σε μια πιατέλα. Κόβουμε το πουλερικό σε μερίδες με ένα κοφτερό, μυτερό μαχαίρι με μακριά και εύκαμπτη λάμα, ώστε να μπορεί να κόβει κλειδώσεις και να λυγίζει ακολουθώντας τις καμπύλες του.
  • Βάζουμε σε μια πιατέλα ξεχωριστά τα λευκά από τα σκούρα μέρη της γαλοπούλας. Σερβίρουμε με τη γέμιση στην πιατέλα και τη σάλτσα σε σαλτσιέρα, για να βάζει ο καθένας στο πιάτο του όση θέλει.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Τι δήλωσε ο Κρητικός λυράρης Νίκος Ζωιδάκης για το φονικό στα Χανιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Αθλητικά

Εγείρει θέμα διαιτησίας ο Αστέρας AKTOR ενόψει ΟΦΗ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Μαθητές, εκπαιδευτικοί κι αρχές τιμούν την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Σοκάρουν οι περιγραφές της κόρης του θύματος που δολοφονήθηκε σε γλέντι στα Χανιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αυτός θα είναι ο Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας για την Τρίτη 28η Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ελλάδα

H ελληνική σημαία με τον Άη Γιώργη που γιορτάζει σήμερα και το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Κόσμος

Σκότωσε και τεμάχισε τη μητέρα της: Έκρυψε μέλη του σώματος σε πλυντήριο ρούχων και κάδο απορριμμάτων στο σπίτι (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Υγεία

COVID-19: Ποιο το στέλεχος Stratus που προκαλεί 8 στα 10 κρούσματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Κρήτη

Τα βραβεία του 13ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Κρήτη

Φωτιά ξέσπασε στα Ανώγεια – Στο σημείο η Πυροσβεστική

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →