Ηράκλειο: 29oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Γάζα: Νύχτα κόλασης με χτυπήματα από στεριά, θάλασσα και αέρα

28.10.2023, 8:44

Νεκρός ο επικεφαλής της αεροπορικής δύναμης της Χαμάς – Δραματική έκκληση από Γκουτέρες

Οι χθεσινοβραδινοί βομβαρδισμοί των δυνάμεων του Ισραήλ από στεριά, θάλασσα και αέρα ήταν «οι χειρότεροι από την αρχή του πολέμου, εδώ και τρεις εβδομάδες» και έβαλαν σε μια νέα φάση τον πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς. Αυτό τόνιζαν από τις πρώτες στιγμές που ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις οι απεσταλμένοι δημοσιογράφοι και επανέλαβαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου και οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι βομβαρδισμοί ήταν αδιάκοποι στο ανατολικό τμήμα της Λωρίδας, κυρίως στη βόρεια περιοχή από την Τζαμπαλίγια έως την Μπέιτ Λαχία και την Μπέιτ Λαχούν αλλά και ανατολικά της Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας και στο Χαν Γιουνίς στο νότο. Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού έχουν αποχωρήσει, πλέον, από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ η περιοχή είναι βυθισμένη στην ομίχλη, μετά τα αδιάκοπα νυχτερινά πυρά.

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσαν χθες το βράδυ ότι έδωσαν μάχες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας με τις δυνάμεις των IDF.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις, διότι η σύνδεση με τις ιατρικές ομάδες που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης διακόπηκε (οι Γιατροί του Κόσμου ανακοίνωσαν πως έχουν χάσει κάθε επαφή με την ομάδα τους στη Γάζα), μετά τη βλάβη στο δίκτυο του Διαδικτύου στη Λωρίδα της Γάζας.

Νεκρός από την επιδρομή ο επικεφαλής της αεροπορικής δύναμης της Χαμάς

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια των σφοδρών βομβαρδισμών, δολοφόνησαν τον επικεφαλής της αεροπορικής δύναμης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ατσάμ Αμπού Ράφα ήταν ένας από τους σχεδιαστές της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, καθοδηγούσε τους τρομοκράτες που διείσδυσαν στη Λωρίδα της Γάζας με αλεξίπτωτα πλαγιάς και διηύθυνε τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έπληξαν θέσεις των IDF. Ο Αμπού Ράφα, όπως αναφέρθηκε, σκοτώθηκε στην αεροπορική επιδρομή.

Ισραηλινά τανκς πέρασαν στη Λωρίδα της Γάζας

Στο μεταξύ, αναφορές από τη Χαμάς επιβεβαίωναν χθες την εισβολή ισραηλινών τανκς και την ανταλλαγή πυροβολισμών με μέλη της Χαμάς σε μεγάλη κλίμακα. Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν σε δύο τομείς, στο Μπέιτ Χανούν (βόρεια) και το Μπουρέιτζ (κεντρική Γάζα).

Ο εκπρόσωπος του IDF επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων για 3η συνεχόμενη νύχτα στη Γάζα, προσθέτοντας ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι «πιο εκτεταμένες» σε σχέση με τις δύο προηγούμενες νύχτες και «από όλα τα μέτωπα». Κάλεσε δε, τους Παλαιστίνιους πολίτες να μετακινηθούν νότια από τις θέσεις της Χαμάς, για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του οι Ισραηλινοί χτυπούσαν τούνελ και υποδομές των τρομοκρατών της Χαμάς.