Ηράκλειο: 18oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Γερμανία: Tα μαθητικά συμβούλια σχολείων καταγγέλλουν αυξανόμενο ακροδεξιό εξτρεμισμό

03.04.2024, 19:00

Ζητούν λήψη αποφασιστικών μέτρων.

Oι μαθητές σε κοινή τους διακήρυξη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τα μαθητικά συμβούλια στο Βερολίνο, το Βρανδεμβούργο, το ΜεκλεμβούργοΔυτική Πομερανία, τη Σαξονία, τη Σαξονία-‘Ανχαλτ και τη Θουριγγία, έγραψαν:

«Εθνικιστικό αφήγημα, αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας και εξτρεμιστικές ιδέες γίνονται όλο και συχνότερες στα σχολεία και συναντώνται με μια σχολική κοινότητα πλημμελώς προετοιμασμένη σε ό,τι αφορά το προσωπικό, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τη γνώση»

Όπως έγραψαν οι μαθητές, οι σβάστικες και τα άλλα αντισυστημικά σύμβολα ή χιτλερικοί χαιρετισμοί δεν είναι πλέον περιθωριακά φαινόμενα στο σχολικό περιβάλλον σε κάποια μέρη.

Οι μαθητές, αναφέρουν ότι σε πολλά μέρη της ανατολικής Γερμανίας εξασθενούν τα ταμπού κατά της επίδειξης εξτρεμιστικών συμβόλων ή της έκφρασης ακροδεξιών θέσεων που αμφισβητούν τις δημοκρατικές αξίες της Γερμανίας.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι των μαθητικών συμβουλίων εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με έναν ποταμό ακροδεξιών μηνυμάτων και προπαγάνδας στο ίντερνετ στα οποία εκτίθενται νεαροί άνθρωποι και για το γεγονός ότι κυρίως νέοι άνθρωποι είναι ευάλωτοι στη διαδικτυακή ριζοσπαστικοποίηση.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους κάνουν έκκληση για ενίσχυση της διδασκαλίας της ιστορίας, της πολιτικής και της κοινωνιολογίας στα σχολεία προκειμένου να τονιστούν οι απειλές για τη δημοκρατία που συνιστά ο ακροδεξιός εξτρεμισμός.

Επίσης κάνουν έκκληση για καλύτερη εκπαίδευση των καθηγητών, περισσότερο ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο ανάμεσα στους μαθητές στα σχολεία καθώς και μαθήματα για τη χρήση των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Γιατί η οικονομία της αδυνατεί να ορθοποδήσει

Μπέρμποκ: Υπέρ ενός παλαιστινιακού κράτους, αλλά χωρίς να έχει ρόλο η Χαμάς

Γερμανία: Ελλείψεις στο σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων