Ηράκλειο: 24oC

Γιατί κινδυνεύουν τα γλυκά στις ΗΠΑ

22.12.2023, 0:42

Τι μεταδίδει το Bloomberg

Μπορεί τα κουφέτα και οι καραμέλες να κυριαρχούν στις ΗΠΑ, αλλά οι αμερικανικές εταιρείες ζαχαροπλαστικής κάθε άλλο παρά χαρούμενες αισθάνονται καθώς οδεύουν προς ένα από τα πιο σφιχτά έτη της αγοράς ζάχαρης.

Η παρατεταμένη ξηρασία στις κύριες χώρες παραγωγής ζαχαροκάλαμου, το Μεξικό και τη Λουιζιάνα, συνέβαλε στο να φτάσουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη ζάχαρη στις ΗΠΑ στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ για αυτή την εποχή του έτους και ανάγκασε τους χρήστες να στραφούν σε εισαγωγές υψηλού κόστους. Οι παρασκευαστές γλυκών που πληρώνουν για να αρπάξουν τις προμήθειες επιλέγουν να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους αυξάνοντας τις τιμές για τους καταναλωτές – και ελπίζοντας ότι οι αγοραστές δεν θα αντιδράσουν στην προσαύξηση.

Τα γλυκά είναι μεγάλη επιχείρηση στις ΗΠΑ: Οι λιανικές πωλήσεις ζαχαρωδών προβλέπεται να ανέλθουν σε 48,8 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με τον όμιλο καταναλωτικών ερευνών Euromonitor International. Με περίπου 1.600 εργοστάσια παραγωγής και στις 50 πολιτείες, ο τομέας των ΗΠΑ απασχολεί περισσότερους από 200.000 ανθρώπους, εκτιμά η Εθνική Ένωση Ζαχαροπλαστών – με υπερδιπλάσιο αριθμό έμμεσων ρόλων, όπως οι προμηθευτές.

Η αύξηση του κόστους των τροφίμων αποτελεί πρόβλημα από τότε που οι εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού της εποχής της πανδημίας και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού έπληξαν τις επιχειρήσεις το 2020. Ακόμα και τώρα, οι τιμές των τροφίμων για πολλά καθημερινά είδη παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν σημειωθεί ποτέ – και τα γλυκά έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά. Οι τιμές καταναλωτή για τα είδη ζαχαροπλαστικής αυξήθηκαν κατά 13,4% τη δωδεκάμηνη περίοδο που έληξε στις 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας έρευνας καταναλωτών NIQ, ξεπερνώντας τη συνολική αύξηση των ειδών παντοπωλείου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Αν και ο πληθωρισμός αποτελεί πρόβλημα σε όλο τον κόσμο, η αγορά ζάχαρης των ΗΠΑ έχει επηρεαστεί μοναδικά λόγω των προστατευτικών κανονισμών της. Οι αμερικανικοί κανόνες περιορίζουν τόσο τις εγχώριες πωλήσεις όσο και τον όγκο των ξένων προμηθειών που μπορούν να εισαχθούν με χαμηλούς δασμούς- όλες οι άλλες εισαγωγές ζάχαρης που υπερβαίνουν αυτές τις λεγόμενες ποσοστώσεις δασμολογικών συντελεστών υπόκεινται σε υψηλότερους φόρους. Οι κανονισμοί αποσκοπούν στην προστασία των κερδών των καλλιεργητών, ιδίως λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής στις ΗΠΑ, και στην αποτροπή του κατακλυσμού των ΗΠΑ με ζάχαρη από άλλες χώρες.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα