Ηράκλειο: 27oC

Γίγαντες πλακί με μυρωδικά

19.09.2024, 2:20

Δείτε αναλυτικά την συνταγή

Πώς γίνονται οι γίγαντες πλακί ακόμα πιο νόστιμοι; Με μπόλικα μυρωδικά και φέτες ντομάτας που αραδιάζουμε πάνω από το ταψί προτού τους φουρνίσουμε!

15′ προετοιμασία
3 ώρες ψήσιμο
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 15 ώρες και 15′

Υλικά
Μερίδες: 5-6
500 γρ. γίγαντες Πρεσπών ή Ζαγορίου, μουλιασμένοι αποβραδίς
1 κλωνάρι φασκόμηλο, φρέσκο ή ξερό
3 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 καρότο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 κιλό ώριμες, σφικτόσαρκες ντομάτες, τριμμένες + 400 γρ. επιπλέον, σε μέτριες στρογγυλές φέτες
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
τα φύλλα από 3-4 κλωνάρια φρέσκια μαντζουράνα
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για τους γίγαντες πλακί, ξεκινάμε στραγγίζοντας τους γίγαντες, τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό και το φασκόμηλο.

Αφήνουμε να πάρουν βράση, ξαφρίζοντας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Τα τελευταία 10 λεπτά αλατίζουμε.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, τους στραγγίζουμε και τους αφήνουμε κατά μέρος, μαζί με 500 ml από το νερό τους.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το τζίντζερ και λίγο αλάτι, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.

Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο του σκεύους.

Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη μαντζουράνα και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τους γίγαντες και το νερό τους που αφήσαμε στην άκρη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Αδειάζουμε ομοιόμορφα το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ευρύχωρο ταψί και καλύπτουμε με τις φέτες ντομάτας.

Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και φουρνίζουμε.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.

Το σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου και σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα τις κορφούλες άνηθου και δυόσμου.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 λεπτά
Κόσμος

Θανατηφόρο τροχαίο στη Ρουμανία: Φορτηγό δίπλωσε και συνέθλιψε αυτοκίνητο – Δύο νεκροί (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Συνεχίζεται η έκθεση «Μίκης Θεοδωράκης, 1925-2025» & η εικονική περιήγηση στην Πύλη Sabbionara

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Style

Ο Νοέμβριος φέρνει έρωτες και τύχη σε αυτά τα 4 ζώδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ελλάδα

Εντυπωσιακή επιχειρησιακή εκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο – Φρεγάτες, υποβρύχια και ιπτάμενα μέσα σε πλήρη δράση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε μεθυσμένος, παρέσυρε πεζή και την εγκατάλειψε αιμόφυρτη στο δρόμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Οικονομία

Μπλεγμένος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής – Τι εξετάζουν οι αρχές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Σοβαρό τροχαίο στην Χαλκίδα: Φορτηγάκι συγκρούστηκε με μηχανή – Δείτε φωτό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Στο μινωικό ανάκτορο της Κνωσού οι επόμενες «Χαρτοδιαδρομές… στο Δήμο μας»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Κρήτη

Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε στον γκρεμό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Η «αυθαίρετη» μετακίνηση δασκάλας από Δημοτικό Σχολείο προκάλεσε αγανάκτηση στην εκπαιδευτική κοινότητα

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →