Δείτε τη συνταγή
Πώς γίνονται οι γίγαντες πλακί ακόμα πιο νόστιμοι; Με μπόλικα μυρωδικά και φέτες ντομάτας που αραδιάζουμε πάνω από το ταψί προτού τους φουρνίσουμε!
Υλικά
Μερίδες: 5-6
- 500 γρ. γίγαντες Πρεσπών ή Ζαγορίου, μουλιασμένοι αποβραδίς
- 1 κλωνάρι φασκόμηλο, φρέσκο ή ξερό
- 3 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 καρότο, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 1 κιλό ώριμες, σφικτόσαρκες ντομάτες, τριμμένες + 400 γρ. επιπλέον, σε μέτριες στρογγυλές φέτες
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- τα φύλλα από 3-4 κλωνάρια φρέσκια μαντζουράνα
- 120 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για τους γίγαντες πλακί, ξεκινάμε στραγγίζοντας τους γίγαντες, τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό και το φασκόμηλο.
- Αφήνουμε να πάρουν βράση, ξαφρίζοντας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Τα τελευταία 10 λεπτά αλατίζουμε.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, τους στραγγίζουμε και τους αφήνουμε κατά μέρος, μαζί με 500 ml από το νερό τους.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το τζίντζερ και λίγο αλάτι, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο του σκεύους.
- Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά.
- Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη μαντζουράνα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τους γίγαντες και το νερό τους που αφήσαμε στην άκρη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αδειάζουμε ομοιόμορφα το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ευρύχωρο ταψί και καλύπτουμε με τις φέτες ντομάτας.
- Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
- Το σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου και σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα τις κορφούλες άνηθου και δυόσμου.
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Ηράκλειο: Μας ζήτησε του κόσμου τα λεφτά και αποδείχτηκε απατεώνας» λέει ο πατέρας του 33χρονου γιατρού που αγνοείται
Γαμήλιες χαρές στον ΣΥΡΙΖΑ - Με ποια βουλευτή παντρεύεται ο Γιάννης Ραγκούσης
Ηράκλειο: Θλίψη για τον πρόωρο θάνατο του αγαπητού Γιάννη πατέρα ενός παιδιού
Θρίλερ με την εξαφάνιση του γιατρού στο Ηράκλειο: «Εντοπίστηκε ίχνος του – Περπατάει γρήγορα»
Εφιάλτης για 22χρονη: Την νάρκωσαν, την βίασαν και τη λήστεψαν! Ξάδελφός της ο βιαστής
Νότια της Κρήτης μεταφέρθηκε ο πόλεμος της Ουκρανίας!
Ο Πρόεδρος του Ομίλου Καράτζη, Αντώνης Καράτζης μαζί με την οικογένεια του στην πρεμιέρα της ταινίας «Καποδίστριας»
Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος - Νεκρός 27χρονος οδηγός μηχανής
Ηράκλειο: Θλίψη για τον πρόωρο χαμό του Γιάννη - Αύριο το τελευταίο αντίο