Ηράκλειο: 19oC

Γίγαντες πλακί με μυρωδικά

03.02.2025, 0:01

Δείτε τη συνταγή 

Πώς γίνονται οι γίγαντες πλακί ακόμα πιο νόστιμοι; Με μπόλικα μυρωδικά και φέτες ντομάτας που αραδιάζουμε πάνω από το ταψί προτού τους φουρνίσουμε!

Υλικά
Μερίδες: 5-6

  • 500 γρ. γίγαντες Πρεσπών ή Ζαγορίου, μουλιασμένοι αποβραδίς
  • 1 κλωνάρι φασκόμηλο, φρέσκο ή ξερό
  • 3 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 κιλό ώριμες, σφικτόσαρκες ντομάτες, τριμμένες + 400 γρ. επιπλέον, σε μέτριες στρογγυλές φέτες
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • τα φύλλα από 3-4 κλωνάρια φρέσκια μαντζουράνα
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για τους γίγαντες πλακί, ξεκινάμε στραγγίζοντας τους γίγαντες, τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό και το φασκόμηλο.
  • Αφήνουμε να πάρουν βράση, ξαφρίζοντας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Τα τελευταία 10 λεπτά αλατίζουμε.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, τους στραγγίζουμε και τους αφήνουμε κατά μέρος, μαζί με 500 ml από το νερό τους.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το τζίντζερ και λίγο αλάτι, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
  • Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο του σκεύους.
  • Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά.
  • Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη μαντζουράνα και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τους γίγαντες και το νερό τους που αφήσαμε στην άκρη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Αδειάζουμε ομοιόμορφα το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ευρύχωρο ταψί και καλύπτουμε με τις φέτες ντομάτας.
  • Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και φουρνίζουμε.
  • Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
  • Το σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου και σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα τις κορφούλες άνηθου και δυόσμου.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 21 λεπτά
Style

Τα ζώδια που αφήνουν τη ζωή τους στην μοίρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Αθλητικά

Επεισόδια και ξύλο μεταξύ οπαδών του ΠΑΟΚ και της Λιλ στην Γαλλία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Ελλάδα

Έφυγε από την ζωή ο διάσημος πολιτισμολόγος και συγγραφέας Γιώργος Χαραλαμπίδης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Οικονομία

IRIS: Οι διορίες και τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Style

«Το σόι σου»: Ο Μελέτης Ηλίας αποκαλύπτει τις αλλαγές στη νέα σεζόν της σειράς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Πέθανε ο Ντέιβ Μπολ των Soft Cell – Ο θάνατος που τον καθόρισε και το Tainted Love

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 1.000.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

«Σας αγαπώ»: Τα σοκαριστικά λόγια της 16χρονης στο Γκάζι και η στιγμή που καταρρέει έξω από το κλαμπ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Χειροπέδες σε δυο νεαρούς για σεξουαλική παρενόχλησε σε δύο ανήλικα κορίτσια στην Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Οικονομία

Νέες επιδοτήσεις 1.392 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →

Διαβάστε επίσης