Ηράκλειο: 11oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Συνταγή: Γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικο

10.10.2024, 23:36

Εύκολο και οικονομικό φαγητό!

Πεντανόστιμοι γίγαντες με κρούστα από λουκάνικο και κρουτόν στο φούρνο που θα σας ξετρελάνουν! Σερβίρετέ τους με φέτα και θα ξετρελαθείτε. Είναι μία εύκολη συνταγή, με συνδυασμό γεύσεων μαγικό!

Υλικά

  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 πράσα
  • 2 κλων. σέλερι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 συσκ. πομοντόρια (ντοματάκια) ή κονκασέ
  • 250 γρ. σπανάκι και 250 γραμ. λάπαθα
  • Αλάτι
  • Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο μπούκοβο
  • 1/4 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 φέτ. μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο χωρίς το περίβλημα
  • Τρίμματα φέτας για το σερβίρισμα

Για τους γίγαντες

  • Μουσκεύουμε από την προηγούμενη μέρα τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με λίγη σόδα μαγειρικής.
  • Την επομένη στραγγίζουμε, ξεπλένουμε καλά και βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα.
  • Καλύπτουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40΄.

Για τα λαχανικά

  • Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμύδια και το σέλερι.
  • Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε φέτες.
  • Πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι και τα λάπαθα.
  • Τα ψιλοκόβουμε.
  • Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε 2-3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  • Τα αφήνουμε να μαραθούν για 5΄.
  • Σπάμε τα πομοντόρια (ντοματάκια) με πιρούνι και τα προσθέτουμε στα λαχανικά.
  • Συμπληρώνουμε 1 φλιτζ. νερό, το μπούκοβο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Βράζουμε τη σάλτσα για 5′-7′.
  • Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

Για το ψήσιμο

  • Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε σε ταψί.
  • Περιχύνουμε με τη σάλτσα, κάνουμε μία στρώση το σπανάκι με τα λάπαθα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε φούρνο στους 200°C για 40΄, να μείνει με το λάδι του το φαγητό.

Για τα λουκάνικα

  • Αλέθουμε το μπαγιάτικο ψωμί στο μπλέντερ.
  • Βάζουμε το λουκάνικο στο μπλέντερ, να γίνει κιμάς.
  • Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
  • Προσθέτουμε τα ψίχουλα και το λουκάνικο και τα αφήνουμε να ροδίσουν για λίγα λεπτά.
  • Ανακατεύουμε συχνά.
  • Απλώνουμε το μίγμα με το λουκάνικο στο φαγητό και ψήνουμε στους 230°C για 10΄, να ροδίσει καλά η κρούστα.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τρίματα φέτας.

Μυστικό

  • Μην βράζετε σε δυνατή φωτιά τα όσπρια γιατί διαλύονται.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 1 λεπτό
Κόσμος

Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα του Τζέφρι Έπστιν – Βασάνισε και κακοποίησε εκατοντάδες θύματα στο ιδιωτικό του νησί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Σοκ στο Κολωνάκι: Δολοφονία και όχι ατύχημα ο θάνατος της 87χρονης Ελένης Παπαδοπούλου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ελλάδα

Εξάρχεια: «Μάχη» με μολότοφ μεταξύ ομάδας 60 ατόμων και διμοιρίας των ΜΑΤ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Αδιανόητο τροχαίο: ΙΧ τούμπαρε και προσγειώθηκε σε αυλή σπιτιού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ιπτάμενοι Άγιοι Βασίληδες σκόρπισαν χαμόγελα στους μικρούς ασθενείς του ΠΑΓΝΗ – Δείτε εικόνες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 51 λεπτά
Ελλάδα

Σοκ στις Σέρρες: Καθηγητής παρενόχλησε σεξουαλικά μαθήτρια μέσα στην τάξη – Ακούμπησε το εσώρουχό της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 58 λεπτά
Οικονομία

Χάρτης πληρωμών και ελαφρύνσεων για το 2026: Τι ισχύει για αγρότες, συνταξιούχους και μισθωτούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Το Ηράκλειο σε ρυθμούς «Park Run» με τον πρώτο γύρο των Ενετικών Τειχών 

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Επιμένουν στα μπλόκα οι αγρότες: Ανοίγουν διόδια και λωρίδες από σήμερα για τους ταξιδιώτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Οικονομία

«Αλμυρό» το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει φέτος

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →