Ηράκλειο: 28oC

Συνταγή: Γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικο

10.10.2024, 23:36

Εύκολο και οικονομικό φαγητό!

Πεντανόστιμοι γίγαντες με κρούστα από λουκάνικο και κρουτόν στο φούρνο που θα σας ξετρελάνουν! Σερβίρετέ τους με φέτα και θα ξετρελαθείτε. Είναι μία εύκολη συνταγή, με συνδυασμό γεύσεων μαγικό!

Υλικά

  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 πράσα
  • 2 κλων. σέλερι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 συσκ. πομοντόρια (ντοματάκια) ή κονκασέ
  • 250 γρ. σπανάκι και 250 γραμ. λάπαθα
  • Αλάτι
  • Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο μπούκοβο
  • 1/4 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 φέτ. μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο χωρίς το περίβλημα
  • Τρίμματα φέτας για το σερβίρισμα

Για τους γίγαντες

  • Μουσκεύουμε από την προηγούμενη μέρα τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με λίγη σόδα μαγειρικής.
  • Την επομένη στραγγίζουμε, ξεπλένουμε καλά και βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα.
  • Καλύπτουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40΄.

Για τα λαχανικά

  • Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμύδια και το σέλερι.
  • Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε φέτες.
  • Πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι και τα λάπαθα.
  • Τα ψιλοκόβουμε.
  • Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε 2-3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  • Τα αφήνουμε να μαραθούν για 5΄.
  • Σπάμε τα πομοντόρια (ντοματάκια) με πιρούνι και τα προσθέτουμε στα λαχανικά.
  • Συμπληρώνουμε 1 φλιτζ. νερό, το μπούκοβο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Βράζουμε τη σάλτσα για 5′-7′.
  • Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

Για το ψήσιμο

  • Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε σε ταψί.
  • Περιχύνουμε με τη σάλτσα, κάνουμε μία στρώση το σπανάκι με τα λάπαθα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε φούρνο στους 200°C για 40΄, να μείνει με το λάδι του το φαγητό.

Για τα λουκάνικα

  • Αλέθουμε το μπαγιάτικο ψωμί στο μπλέντερ.
  • Βάζουμε το λουκάνικο στο μπλέντερ, να γίνει κιμάς.
  • Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
  • Προσθέτουμε τα ψίχουλα και το λουκάνικο και τα αφήνουμε να ροδίσουν για λίγα λεπτά.
  • Ανακατεύουμε συχνά.
  • Απλώνουμε το μίγμα με το λουκάνικο στο φαγητό και ψήνουμε στους 230°C για 10΄, να ροδίσει καλά η κρούστα.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τρίματα φέτας.

Μυστικό

  • Μην βράζετε σε δυνατή φωτιά τα όσπρια γιατί διαλύονται.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 2 λεπτά
Αθλητικά

ΟΦΗ: «Μύλος» με την έδρα του αγώνα με τον ΠΑΟΚ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Τραγωδία στις Σέρρες: 73χρονος εντοπίστηκε απανθρακωμένος μετά από φωτιά στο σπίτι του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Ελεύθεροι οι 3 συλληφθέντες για το περιστατικό με τη μετάγγιση αίματος σε ιδιωτικό νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ηράκλειο

Kρήτη: Aύριο το τελευταίο αντίο στον 17χρονο Γιώργο που έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ηράκλειο

Βάσω Λασκαράκη στο CretaoneTV: Η αγάπη της για την Κρήτη, η μητρότητα και το… remake της πετυχημένης σειράς «το σόι σου»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Ελλάδα

Καλάβρυτα: Τα ιερά κειμήλια που φέρεται να επιχείρησε να πουλήσει ο ηγούμενος της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 50 λεπτά
Ηράκλειο

ΔΕΔΔΗΕ: Οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Κρήτης αύριο Τρίτη 9/9

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Ελλάδα

Φορτηγό «λαμπάδιασε» στην Εγνατία Οδό – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Ειρήνη Μουρτζούκου: Τι λέει ο άνδρας που ήταν στο σπίτι του Παναγιωτάκη λίγο πριν δολοφονηθεί

Διαβάστε περισσότερα