Ηράκλειο: 14oC

Γιουβέτσι χοιρινό με εσπεριδοειδή

02.01.2025, 4:40

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Αρωματικό, μελωμένο, ζουμερό γιουβέτσι, το απόλυτο ελληνικό comfort food. Το ετοιμάζουμε με χοιρινή σπάλα και το πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι. Συνοδεύουμε με τραγανή λαχανοσαλάτα με καρότο.

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το χοιρινό

  • 1.200 γρ. χοιρινή σπάλα, σε κομμάτια των 3 εκ.
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρά κοπανισμένη
  • 1 πορτοκάλι + 1/2 μανταρίνι + 1/2 λεμόνι, με τα φλούδια, αλλά χωρίς τα κουκούτσια, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 300 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας ξερό φασκόμηλο, τριμμένο
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γιουβέτσι

  • 30 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (από το βάζο, αυτό για τους κουραμπιέδες)
  • 300 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 120 γρ. κεφαλοτύρι, σε κυβάκια
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Χοιρινό

  1. Για το χοιρινό γιουβέτσι με εσπεριδοειδή η διαδικασία ξεκινάει ως εξής: Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
  3. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το τζίντζερ και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας.
  4. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε την ντομάτα, 600 ml ζεστό νερό, τον πολτό εσπεριδοειδών, το φασκόμηλο και αλατοπίπερο και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα.

Γιουβέτσι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Σε ένα βαθύ ταψί αδειάζουμε το χοιρινό με τη σάλτσα του και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κριθαράκι για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας.
  4. Το αδειάζουμε στο ταψί με το χοιρινό, αλατίζουμε και περιχύνουμε με 600 ml ζεστό νερό. Ανακατεύουμε και σκορπίζουμε το τυρί.
  5. Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 6 λεπτά
Ηράκλειο

Δυνατός σεισμός πριν λίγο στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Αυτές οι περιοχές θα μείνουν χωρίς ρεύμα αύριο Κυριακή 26 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Αίθριος ο καιρός για σήμερα 26/10

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Πνευματικά

Εορτολόγιο: Μεγάλη γιορτή σήμερα Κυριακή 26 Οκτωβρίου για την Ορθοδοξία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Υγεία

Ποιος είναι ο ιός που φέρουν 8 στους 10 ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Style

Συνταγή για πίτσα 4 εποχές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ελλάδα

Πρωταθλήτρια η Κρήτη στην παιδική παχυσαρκία!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ελλάδα

Αδιανόητο: Νέο περιστατικό με ΑμεΑ να ταξιδεύει στο γκαράζ πλοίου – «Είναι απάνθρωπο, επικίνδυνο και παράνομο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ελλάδα

Διατάχθηκε πειθαρχικός έλεγχος στη διμοιρία των ΜΑΤ που έριξε δακρυγόνα σε εκπαιδευτικούς και παιδιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ελλάδα

Πάτρα: Θρασύτατες γυναίκες έβαλαν στο μάτι ατόμο με αναπηρία – Την κατάκλεψαν κι εξαφανίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →