Ηράκλειο: 16oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

H 5η γενιά Mini Cooper έρχεται με δυο νέους κινητήρες βενζίνης

17.02.2024, 0:53

Η μάρκα προσδιορίζει τα επίπεδα απόδοσης των βενζινοκινητήρων της

τα πλαίσια της νέας οικογένειας μοντέλων, η Mini προσδιορίζει τα επίπεδα απόδοσης των βενζινοκινητήρων της με το γράμμα C για το Cooper και με το γράμμα S για το μοντέλο υψηλότερων επιδόσεων. Η γκάμα κινητήρων του νέου 3θυρου Mini συμπληρώνεται έτσι από δύο βενζινοκινητήρες με τρεις ή τέσσερις κυλίνδρους.

Το εσωτερικό εστιάζει στα κλασικά χαρακτηριστικά της μάρκας, δηλαδή τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό και τα νέα υλικά, ενώ τεχνολογικές καινοτομίες όπως το Operating System 9, τα νέα Experience Modes και το ευρύ φάσμα ψηφιακών λειτουργιών δημιουργούν μια εμβυθιστική εμπειρία για τον χρήστη.

Mini Cooper

Mini Cooper

Δύο παραλλαγές βενζινοκινητήρων

Με ισχύ 204 ίππων, ο 4κύλινδρος κινητήρας του Cooper S (συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου: 6,7 – 6,1 l/100 km, συνδυασμένες εκπομπές CO2: 150 – 138 g/km κατά το πρότυπο WLTP) εξασφαλίζει επιτάχυνση από τα 0 στα 100 χλμ/ώρα σε 6,6 δευτερόλεπτα αποδίδοντας μέγιστη ροπή 300 Nm. Ο 3κύλινδρος κινητήρας των 156 ίππων του Cooper C (συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου: 6,5 – 5,9 l/100 km, συνδυασμένες εκπομπές CO2: 146 – 133 g/km κατά το πρότυπο WLTP) αποδίδει ροπή 230 Nm και επιταχύνει το όχημα από τα 0 στα 100 χλμ/ώρα σε 7,7 δευτερόλεπτα.

Mini Cooper

Το Mini Cooper είναι εξοπλισμένο με σύστημα ανάρτησης και απόσβεσης κραδασμών σχεδιασμένο για ευέλικτο χειρισμό. Επίσης, το υψηλής ακρίβειας σύστημα διεύθυνσης σε συνδυασμό με τα ισχυρά φρένα εξασφαλίζει ανώτερα επίπεδα οδηγικής απόλαυσης, ασφάλειας και άνεσης.

Σχεδίαση

Με αυθεντική σχεδίαση και compact σιλουέτα, το Cooper είναι η ενσάρκωση της βασικής φιλοσοφίας της μάρκας: μέγιστη οδηγική απόλαυση με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα. Ο σύγχρονος μινιμαλισμός της νέας σχεδίασης χαρακτηρίζει τις καθαρές επιφάνειες του αμαξώματος. Οι κοντοί πρόβολοι και το μικρό μήκος του καπό δημιουργούν αντίθεση με το μακρύ μεταξόνιο, προσδίδοντας στο αυτοκίνητο τυπικές αναλογίες της μάρκας.

Mini Cooper

Mini Cooper

Στο εσωτερικό, η μινιμαλιστική εσωτερική σχεδίαση του Cooper είναι εμπνευσμένη από το κλασικό Mini. Το νέο τιμόνι, η στρογγυλή οθόνη OLED, η γνώριμη μπάρα με τους διακόπτες δύο θέσεων και το ταμπλό με τη δίχρωμη υφασμάτινη επένδυση, δημιουργούν μια αίσθηση ευρυχωρίας στο cockpit. Οι καθαρές γραμμές είναι το σήμα κατατεθέν του μοντέρνου εσωτερικού που υπόσχεται γενναιόδωρους χώρους. Η πανοραμική γυάλινη οροφή συνεισφέρει σε μία φωτεινή και φιλική ατμόσφαιρα.

Αναδιπλώνοντας το πίσω κάθισμα σε αναλογία 60:40, ο χώρος αποσκευών μπορεί να αυξηθεί ευέλικτα από τα 210 λίτρα σε έως και 800 λίτρα.

Οι σημαντικότερες λειτουργίες οδήγησης, όπως το χειρόφρενο, ο επιλογέας ταχυτήτων, το μπουτόν start/stop και οι διακόπτες εναλλαγής των Experience Modes και ρύθμισης της έντασης του ήχου, είναι άμεσα προσβάσιμες μέσω της χαρακτηριστικής μπάρας. Η θέση του επιλογέα ταχυτήτων στην κεντρική κονσόλα απελευθερώνει χώρο για τη νέα επιφάνεια ασύρματης φόρτισης 2.0. Τα smartphones μπορούν να τοποθετούνται εδώ και να φορτίζονται ασύρματα.

Στο cockpit του Cooper, το Interaction Unit έχει μετακινηθεί πιο κοντά στον οδηγό. Η διάμετρος της λεπτής οθόνης OLED που εξασφαλίζει υψηλή ανάλυση και διαθέτει ένα κορυφαίας ποιότητας γυάλινο άκρο είναι 240 χλστ. Η λογική με την οποία λειτουργεί είναι παρόμοια με εκείνη ενός smartphone και μπορεί να ελέγχεται διαισθητικά μέσω αφής.

Mini Cooper

Mini Cooper

Οι σχετικές με το όχημα πληροφορίες, όπως η ταχύτητα και η κατανάλωση καυσίμου, εμφανίζονται στο επάνω μέρος της οθόνης. Στο κύριο μενού, οι λειτουργίες είναι τοποθετημένες οριζόντια ως widgets και μπορούν να επιλεγούν κάνοντας swipe και πατώντας το σχετικό εικονίδιο. Στο κάτω τμήμα της οθόνης OLED, τα στοιχεία του μενού «Πλοήγηση», «Μέσα ενημέρωσης», «Τηλέφωνο» και «Κλιματισμός» μπορούν να επιλέγονται απευθείας ανά πάσα στιγμή.

Δύο μονάδες προβολέων εκπέμπουν διάφορα φωτιζόμενα γραφικά στο ταμπλό. Η εμφάνιση του cockpit του Cooper διαφοροποιείται προσφέροντας νέες δυνατότητες εξατομίκευσης, χάρη στην αλληλεπίδραση του οπτικού σχεδιασμού, του φωτισμού περιβάλλοντος και της σχεδίασης ήχου.
Κάθε Experience Mode έχει το δικό του δυναμικό υπόβαθρο και μπορεί να επιλεγεί σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις του οδηγού. Στο personal mode, μια προσωπική φωτογραφία μπορεί να οριστεί ως φόντο της οθόνης μέσω του Mini app. Τα κυρίαρχα χρώματα της φωτογραφίας επεκτείνονται στη συνέχεια στις υφασμάτινες επιφάνειες του ταμπλό και των θυρών ως φωτιζόμενα γραφικά.

Συστήματα υποβοήθησης οδηγού

Το νέο Cooper προσφέρει πολυάριθμα συστήματα υποβοήθησης για ασφαλή και άνετη οδηγική απόλαυση. Η στάνταρ λειτουργία Safe Exit παρακολουθεί την περιοχή γύρω από το σταθμευμένο όχημα και προειδοποιεί τους άλλους χρήστες του δρόμου που πλησιάζουν πριν ανοίξει η πόρτα. Η λειτουργία όχι μόνο καθυστερεί το ξεκλείδωμα των θυρών, αλλά χρησιμοποιεί επίσης φωτεινά σήματα έξω από το όχημα για να προειδοποιήσει για πιθανή σύγκρουση.

Κατά την οδήγηση, το πακέτο Navigation παρέχει προαιρετικά υποστήριξη με τρισδιάστατη απεικόνιση και Augmented View, εμφανίζει την τρέχουσα κατάσταση της κυκλοφορίας, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές στάθμευσης, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών ψηφιακής πληρωμής, και πολλά άλλα. Οι λειτουργίες υποβοήθησης που βασίζονται σε κάμερες και ραντάρ αυξάνουν την ασφάλεια, επεμβαίνοντας στο τιμόνι και διατηρώντας το όχημα στη λωρίδα κυκλοφορίας ως μέρος του ολοκληρωμένου πακέτου Driving Assistant Plus. Ο αυτόματος έλεγχος ταχύτητας και απόστασης κάνει την οδήγηση στην πόλη ακόμα πιο άνετη.

Η καινοτόμος λειτουργία Digital Key Plus μετατρέπει το smartphone σε κλειδί του αυτοκινήτου μέσω του Mini App. Το animation καλωσορίσματος των εμπρός και πίσω φώτων ξεκινά μόλις ο οδηγός απέχει από το όχημα λιγότερο από τρία μέτρα – οι πόρτες ξεκλειδώνουν όταν ο οδηγός βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του ενάμισι μέτρου. Αυτή η εμπειρία μπορεί να μεταφερθεί ψηφιακά σε διαφορετικούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών τους ρυθμίσεων στο όχημα.

Τέσσερις εκδόσεις

Οι νέες εκδόσεις εξοπλισμού Essential, Classic, Favoured και JCW προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών εξατομίκευσης. Ανάλογα με την έκδοση, τα νέα Cooper C και Cooper S διατίθενται με διαφορετικά χρώματα αμαξώματος και εσωτερικές επενδύσεις.

Τα εξωτερικά φινιρίσματα μπορούν να συνδυαστούν με ένα από τα τέσσερα χρώματα οροφής για να δημιουργήσουν μια ποικιλία αντιθέσεων. Μια αποκλειστική επιλογή σε συνδυασμό με το πακέτο Favoured Trim είναι η σχεδίαση Spray-Tech της χαρακτηριστικής Multitone Οροφής. Αυτή διαθέτει μια διαβάθμιση τριών χρωμάτων. Για τις ζάντες αλουμινίου 16 έως 18 ιντσών διατίθενται νέα, αεροδυναμικά βελτιστοποιημένα σχέδια.

Πηγή: newsbeast.gr