Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ιού του Δυτικού Νείλου
Μεγάλη εξάπλωση των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια παρατηρείται σε όλο τον κόσμο αλλά ιδιαιτέρως στην Ευρώπη, και αυτό εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης και της κλιματικής κρίσης. Ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, τα έντομα μεταδίδουν ασθένειες, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, οι επιπολασμοί των οποίων έχουν αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς η θέρμανση του πλανήτη έχει δώσει τις θερμότερες και πιο υγρές συνθήκες. Σύμμαχος στην αντιμετώπισης αυτής της απειλής στη δημόσια υγεία αποδεικνύεται η τηλεπισκόπηση.
Η Sandra Gewehr (Σάντρα Γκεβέρ) είναι βιολόγος, εργάζεται στην Οικοανάπτυξη από το 1998 και είναι υπεύθυνη για θέματα Δημόσιας Υγείας που σχετίζονται με τα κουνούπια. Διευθύνει το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρίας ενώ είναι μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος της EMCA (European Mosquito Control Association). Την Τρίτη 9 Ιουλίου, 2024, η Sandra Gewehr συμμετείχε στην ενότητα «Η τεχνητή νοημοσύνη και οι τεχνολογίες παρατήρησης της Γης βοηθούν τη λήψη αποφάσεων σε έργα ελέγχου κουνουπιών μεγάλης κλίμακας» του 44ου ετήσιου «International Geoscience and Remote Sensing Symposium – IGARSS 2024» του IEEE Geoscience and Remote Sensing Society.
Η κυρία Sandra Gewehr, βιολόγος
Κα Γκεβέρ, βρισκόμαστε στο IGARSS 2024, ένα συνέδριο για την ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής σε επίπεδο επιστήμης, τεχνολογία και της πολιτικής. Σε τι έγκειται η δική σας ερευνητική συνεισφορά;
Ως Διευθύντρια Έρευνας και Ανάπτυξης στην Οικοανάπτυξη, μία εταιρία εξειδικευμένη στην καταπολέμηση των κουνουπιών και ταυτόχρονα ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών (European Mosquito Control Association, EMCA) μας απασχολεί έντονα το ζήτημα της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με τα κουνούπια. Μία από τις πιο σημαντικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι οι συνέπειες στην οικολογία και στην εξάπλωση των κουνουπιών και στις ασθένειες που αυτά μεταδίδουν. Οι αυξημένες θερμοκρασίες δίνουν τη δυνατότητα στα κουνούπια να πάνε πιο βόρεια και ταυτόχρονα οι καλοκαιρινές βροχοπτώσεις – και ξέρετε ότι χωρίς νερό δεν υπάρχουν κουνούπια – ευνοούν την ανάπτυξή τους.
Επίσης, η παγκοσμιοποίηση συμβάλει επειδή διευκολύνει την μετακίνηση των ανθρώπων. Ο δικός μας τομέας είναι να δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις επιστήμες της παρατήρησης για να προβλέψουμε τις ασθένειες που προκαλούνται από τα κουνούπια. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο του συστήματος EYWA – Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τις Ασθένειες που μεταδίδονται με τα Κουνούπια (EWS for Mosquito-Borne Diseases), στο οποίο έχει απονεμηθεί το πρώτο βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας. Είναι ένα σύστημα που προβλέπει την αφθονία των κουνουπιών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και προβλέπει και την εκδήλωση ασθενειών από κουνούπια, όπως είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου.
Πηγή: ygeiamou.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Τροχαίο στην Κρήτη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε απορριμματοφόρο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»