Έχει ό,τι χρειάζεται ο κόσμος για να λειτουργεί κι όμως, οι κάτοικοι πεινάνε
Έχει ό,τι χρειάζεται η τεχνολογία του 21ου αιώνα για να λειτουργεί. Κι όμως, το 70% του πληθυσμού της χώρας δεν έχει ηλεκτρικό. Κάτω από τα πόδια της υπάρχουν χαλκός, κοβάλτιο, χρυσός, διαμάντια, πετρέλαιο, ουράνιο και coltan — το μετάλλευμα που κάνει τα smartphones και τα laptop να λειτουργούν.
Η αξία των κοιτασμάτων της ξεπερνά τα 24 τρισεκατομμύρια δολάρια. Κι όμως, είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι η πιο σπαραγμένη χώρα της σύγχρονης ιστορίας. Μια χώρα τόσο πλούσια σε φυσικά αποθέματα, που θα μπορούσε να ταΐζει και να φωτίζει ολόκληρη την Αφρική. Αντί γι’ αυτό, βρίσκεται μόνιμα στις τελευταίες θέσεις του παγκόσμιου δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης. Το ΑΕΠ ανά κάτοικο δεν ξεπερνά τα 600 δολάρια το χρόνο.
Το Κονγκό έχει πάνω από 60% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε κοβάλτιο, που είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Διαθέτει τεράστια κοιτάσματα coltan, από το οποίο εξάγονται το ταντάλιο και το νιόβιο — στρατηγικά μέταλλα για την αεροναυπηγική, τους υπερυπολογιστές και την ιατρική τεχνολογία. Οι εταιρείες τεχνολογίας του πλανήτη εξαρτώνται από αυτό το έδαφος.
Κι όμως, εκεί οι δρόμοι είναι λάσπες. Τα σχολεία διαλυμένα. Τα παιδιά δουλεύουν με τα χέρια μέσα στη γη, ανασύροντας μετάλλευμα για λίγα σεντς. Μεγάλο μέρος των μεταλλείων ελέγχεται από αντάρτικες ομάδες ή ιδιωτικές εταιρείες που δεν πληρώνουν φόρους. Ο φυσικός πλούτος δεν φτάνει ποτέ στον λαό. Οι ντόπιοι πεθαίνουν για να ζει ψηφιακά ο υπόλοιπος κόσμος.
Η χώρα έχει περάσει από την αποικιοκρατία του Βελγίου, στην αιματηρή δικτατορία του Μομπούτου, και στη συνέχεια σε αλλεπάλληλους εμφυλίους. Σήμερα, περισσότερες από 100 ένοπλες οργανώσεις δρουν στο έδαφός της. Οι εταιρείες εξόρυξης παίζουν τον ρόλο μεσαζόντων μεταξύ διεθνούς εμπορίου και τοπικής παρανομίας. Το Κονγκό δεν είναι φτωχό επειδή δεν έχει. Είναι φτωχό επειδή δεν του επιτρέπουν να έχει.
Η ειρωνεία είναι τραγική. Από το Κονγκό βγαίνουν μέταλλα που δίνουν ενέργεια, αλλά εκεί οι άνθρωποι ζουν στο σκοτάδι. Βγαίνουν μέταλλα για ψηφιακή πρόοδο, αλλά εκεί τα παιδιά δεν ξέρουν να γράφουν. Η τεχνολογική πρόοδος του πλανήτη βασίζεται στη φτώχεια μιας χώρας που κάθεται πάνω σε βουνά από χρυσό και κοβάλτιο. Και δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι η πραγματικότητα.
sportime.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Μίλτου Πασχαλίδη για τον Δημήτρη Μητροπάνο - Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό