Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξή της
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, η Δρ. Ελένη Μαράκη-Μπελαδάκη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ηρακλείου και Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα Παιδείας και Δια βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κρήτης, δήλωσε :
«Ο αγώνας ενάντια στην παιδική εργασία αποτελεί μία μάχη για το μέλλον, καθώς η παιδική εργασία αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα που πλήττει εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, στερώντας τους την παιδική τους ηλικία, την εκπαίδευση και τα όνειρά τους. Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, περίπου 150 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως εμπλέκονται σε παιδική εργασία. Η παιδική εργασία στην Ελλάδα συνεχίζει να υφίσταται σε συγκεκριμένους τομείς , όπως η γεωργία και ο τουρισμός και ευάλωτες ομάδες, όπως παιδιά μεταναστών, Ρομά και παιδιά χωρίς γονική μέριμνα, τα οποία αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν εκμετάλλευση. Το 2017, επιβλήθηκαν πρόστιμα για παιδική εργασία σε 12 εταιρείες».
Τόνισε, επίσης, πως η μάχη ενάντια στην παιδική εργασία συνδέεται άμεσα με το φαινόμενο της σχολικής διαρροής. Χαρακτηριστικά υπογράμμισε τα εξής: «Πολλά παιδιά, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο για να εργαστούν, στερούμενα έτσι την πρόσβαση στην γνώση και τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Η σχολική διαρροή δεν αποτελεί μόνο ατομικό πρόβλημα, αλλά και απειλή για την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της χώρας μας. Χωρίς εκπαίδευση, τα παιδιά αυτά είναι πιο ευάλωτα στην φτώχεια, στην ανεργία και στην παραβατικότητα. Σύμφωνα με την Eurostat, το ποσοστό πρόωρης εγκατάλειψης της εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για νέους ηλικίας 18-24 ετών το 2023 διαμορφώθηκε στο 9,5%. Στην χώρα μας το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 3,7%, έχοντας σημειώσει σημαντική μείωση από το 2013 που ανερχόταν στο 10,1%. Στοιχεία της Unicef δείχνουν ότι τα πλέον οικονομικά ενεργά παιδιά κατοικούν σε αγροτικές περιοχές της Ελλάδας και ορισμένες από τις περιοχές που παρουσιάζουν υψηλά νούμερα οικονομικά ενεργών παιδιών φιλοξενούν και τα υψηλότερα ποσοστά μαθητικής διαρροής».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε ώστε να περιοριστεί ακόμα περισσότερο το συγκεκριμένο φαινόμενο, η απάντηση περιελάμβανε μια σειρά από σημαντικά μέτρα:
«Όσον αφορά στην οικονομική στήριξη, η παροχή οικονομικής βοήθειας σε οικογένειες που πλήττονται από φτώχεια μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σχολείο, μειώνοντας την ανάγκη για εργασία. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει προγράμματα επιδομάτων, υποτροφίες, ή και ευκαιρίες για απασχόληση των γονέων. Μία ακόμη ενέργεια θα μπορούσε να είναι η βελτίωση εκπαιδευτικών υποδομών. Η δημιουργία σύγχρονων σχολικών υποδομών, με επαρκή υλικά και εξοπλισμό, μπορεί να καταστήσει την εκπαίδευση πιο ελκυστική και προσιτή για όλα τα παιδιά. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Η παροχή ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης στους μαθητές, τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου, μπορεί να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τυχόν δυσκολίες και να παραμείνουν αφοσιωμένοι στην εκπαίδευσή τους. Επιπλέον επισημαίνουμε την σπουδαιότητα της δημιουργίας ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος μάθησης. Η διασφάλιση ενός σχολικού περιβάλλοντος που αγκαλιάζει και σέβεται όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου ή καταγωγής, είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση του αποκλεισμού και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου».
Ακολούθως, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ενέργειες της Περιφέρειας Κρήτης πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, ανέφερε:
«Η Περιφέρεια Κρήτης, αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα του προβλήματος, υλοποιεί ήδη στοχευμένες δράσεις και προγράμματα. Υλοποιούνται προγράμματα πρόληψης όπου στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες της παιδικής εργασίας. Επιπλέον, υπάρχει συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για την αυστηρότερη τήρηση της νομοθεσίας και τον εντοπισμό περιστατικών εκμετάλλευσης παιδιών, όπως και συνεργασία με ΜΚΟ, κοινωνικές υπηρεσίες, και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της παιδικής προστασίας. Η καταπολέμηση της παιδικής εργασίας αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια που απαιτεί την ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων: κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτική κοινότητα, οικογένειες, και κοινωνία των πολιτών. Μόνο με κοινές δράσεις και αλληλεγγύη μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί στην Κρήτη θα έχει πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και ένα ασφαλές μέλλον, απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση».
Τέλος, κάλεσε όλους τους πολίτες, τους φορείς και τις οργανώσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε αυτήν την κρίσιμη μάχη. Έκλεισε την τοποθέτησή της με την προτροπή να δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να ζήσουν ξέγνοιαστα την παιδική τους ηλικία, να ανοίξουν τα φτερά τους και να ονειρευτούν ένα λαμπρό μέλλον. Εάν σπάσουμε τα δεσμά της παιδικής εργασίας θα χτίσουμε μαζί μια κοινωνία όπου κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να ονειρευτεί και να πετύχει.
Ελένη Μαράκη – Μπελαδάκη
Δρ. Επιστημών της Αγωγής – Κοινωνιολόγος
Σύμβουλος Εκπαίδευσης 2ης Ενότητας Ηρακλείου
Εντεταλμένη Σύμβουλος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κρήτης
Διαβάστε επίσης:
Ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος Μεσαράς διοργανώνει Φεστιβάλ Χορού
Μουσική: Ωφελεί σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου
Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την αιμοδοσία και τη δωρεά μυελού των οστών Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα