Γράφει ο Μαρίνος Παττακός
Η ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη και τη Γαύδο την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαιώνει την παγίωση της νέας αυτής μεταναστευτικής διαδρομής, καθόσον τα νούμερα αφίξεων μεταναστών και προσφύγων αγγίζουν τα χαρακτηριστικά μιας νέας σύγχρονης απειλής «επιδρομής αλλοφύλων». Πάνω από 9.500 αφίξεις μέχρι τώρα στην Κρήτη το πρώτο εξάμηνο του 2025, δηλαδή όσες ήταν οι συνολικές αφίξεις την ίδια περίοδο στην υπόλοιπη Ελλάδα, αριθμοί ρεκόρ για το νησί της Κρήτης.
Η κατάσταση είναι ασφυκτική στα πρόχειρα καταλύματα που κρατούνται οι μετανάστες στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο από το Λιμενικό Σώμα, μέχρι να μεταφερθούν στην Αττική στο Λαύριο, ενώ στο κέντρο της Αγυιάς στα Χανιά φιλοξενούνται περίπου 800 άτομα.
Όπως δείχνουν τα πράγματα τα Χανιά δέχονται την μεγαλύτερη πίεση σε Γαύδο και Σφακιά, καθώς και στο Ηράκλειο σε Καλούς Λιμένες και στο Νότιο Ρέθυμνο, θεωρούνται περιοχές με τις μεγαλύτερες ανάγκες.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα οι Δήμαρχοι της Κρήτης μετακινούνται σταδιακά από την αρχική κάθετη άρνηση στη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο νησί. Πριν από ένα χρόνο η ιδέα αντιμετωπιζόταν ως << κόκκινη γραμμή >> για τις τοπικές κοινωνίες και η επίσκεψη του πρώην υπουργού Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο για να συζητηθούν οι χώροι είχε καταλήξει σε αδιέξοδο. Τώρα με την επιδείνωση της κατάστασης έγινε κατανοητό ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί για την ανεύρεση λύσης. Στη σύσκεψη της Π.Ε.Δ. των Δημάρχων Κρήτης που έγινε στο Ηράκλειο με την παρουσία του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, εκδόθηκε πρόταση για δύο προσωρινά κέντρα υποδοχής ένα στα Χανιά και ένα στο Ηράκλειο.
Η μεγάλη μεταναστευτική κρίση που εκδηλώνεται στην Κρήτη, δοκιμάζει τα όρια αντοχών της τοπικής κοινωνίας αλλά και του Λιμενικού μαζί με τις άλλες υπηρεσίες ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, Δήμους, που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των περιστατικών.
Το θερμό επεισόδιο κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την εκδίωξη της ευρωπαϊκής αποστολής από την Βεγγάζη, όσο κι αν οι Βρυξέλες προσπάθησαν να το υποβαθμίσουν, δημιουργεί νέα δύσκολα δεδομένα για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος. Όλα δείχνουν ότι οι σχέσεις του στρατηγού Χαφτάρ με την Τουρκία του Ερντογάν και τη Ρωσία του Πούτιν, είναι ισχυρότερες από τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Θα μπορούσε κάποιος να μαντέψει τι ζητάει ο Χαφτάρ από την Ευρώπη, είναι σίγουρο ότι ζητάει εξοπλισμούς και χρήματα, γιατί προφανώς μετράει πόσα του δίνουν η Μόσχα και η Τουρκία.
Στην Ελλάδα η αντιπολίτευση χρέωσε στην κυβέρνηση ως διπλωματική ήττα της χώρας την εκδίωξη της ευρωπαϊκής αποστολής από την Βεγγάζη. Ξεχνάνε όμως ότι δύο μέρες πριν το περιστατικό, ο Χαφτάρ είχε υποδεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και είχαν συζητήσει και για τις μεταναστευτικές ροές και για τις θαλάσσιες ζώνες. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αλλάξει προσφυγική πολιτική. Προφανώς πρέπει να διατηρήσει διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης, αλλά οι συνεχιζόμενες ροές τον μεταναστών στην Κρήτη πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα με σκληρά μέτρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρέμβασή του στη Βουλή έστειλε μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση. Η σύλληψη των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα παράνομα, η τρίμηνη αναστολή των αιτήσεων ασύλου για όσους καταφθάνουν από τη Βόρεια Αφρική και η δημιουργία κλειστών ή προσωρινών δομών στην Κρήτη, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της θαλάσσιας επιτήρησης, μπορεί να λειτουργήσουν ως αποτρεπτικά μέτρα για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.
Όμως θα πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει το δικό της ρόλο και τις ευθύνες που της αναλογούν. Μετά την εκδίωξη του Επιτρόπου Μετανάστευσης από τη Βεγγάζη, έχουν αντιληφθεί με ποιους ανθρώπους η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του Νότου συζητούν και διαπραγματεύονται και αυτή τη φορά η Ευρώπη θα ξυπνήσει από τον βαθύ γεωπολιτικό της λήθαργο.
Είναι βέβαιο ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έρχονται από την Λιβύη στην Κρήτη δεν είναι απλά μεταναστευτικές ροές φτωχών και κατατρεγμένων ανθρώπων, είναι επιδρομή αλλοφύλων που έχουν σκοπό σύμφωνα με τα σχέδια των υποκινητών τους, όχι μόνο την άλωση της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.
*Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Σύνοψη άρθρου
- Η Κρήτη αντιμετωπίζει έντονη μεταναστευτική κρίση με πάνω από 9.500 αφίξεις το πρώτο εξάμηνο του 2025, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες στα καταλύματα.
- Οι Δήμαρχοι της Κρήτης συζητούν πλέον τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής, με προτάσεις για δύο προσωρινά κέντρα στα Χανιά και το Ηράκλειο.
- Η εκδίωξη της ευρωπαϊκής αποστολής από τη Βεγγάζη περιπλέκει το μεταναστευτικό πρόβλημα, με την Ελλάδα να χρειάζεται να αλλάξει την προσφυγική πολιτική της.
- Η κυβέρνηση προτείνει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, ενώ η Ευρώπη καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της.
Δημοφιλή
ΑΑΔΕ: Κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα χωράφια και μοιράζουν πρόστιμα 500 ευρώ
Συναγερμός στο Μαρούσι: Έκρηξη σε ταβέρνα – Πληροφορίες για Δύο τραυματίες
Έφοδος της Αστυνομίας σε gay party - Συνελήφθησαν 12 άντρες
Σάλος στη Σκωτία: Εκπαιδευτικός είχε... «διπλή ζωή» στο Only Fans και αποβλήθηκε για 2 χρόνια - Οι φωτογραφίες που την «έκαψαν»
Συναγερμός για την εξαφάνιση της 19χρονης Βασιλικής από την Αττική
ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σήμερα (18/7) σε περιοχές της Κρήτης
Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο 14χρονος μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Παρασκευή 18 Ιουλίου
Ηράκλειο: Η Δικαιοσύνης αποχαιρετά τη «σιδηρά κυρία» της