Η προπόνηση δύναμης και γιατί να την επιλέξετε
Για χρόνια η γυναικεία άσκηση οριζόταν από περιορισμούς και στερεότυπα. Σήμερα η προτεραιότητα αλλάζει: η προπόνηση δύναμης γίνεται σημείο αναφοράς και η διατροφή σύμμαχος ενός σώματος πιο ανθεκτικού και λειτουργικού από ποτέ. Και το σώμα συμπαρασύρει και το μυαλό μας.
Οι αντιλήψεις που έχει διαμορφώσει η κοινωνία για το γυναικείο σώμα στο πέρασμα των δεκαετιών έχουν επηρεάσει καθοριστικά τον τρόπο ζωής και άσκησής τους. Τη δεκαετία του 1980 η αερόβια άσκηση εξιδανικεύτηκε ως ο απόλυτος τρόπος για να «σμιλέψει» μια γυναίκα το σώμα της. Τη δεκαετία του 1990 πρωταγωνίστησε το πρότυπο της εξαιρετικά αδύνατης σιλουέτας, ενώ τη δεκαετία του 2000 το ιδανικό(;) σώμα έγινε μια αντιφατική εξίσωση: λεπτό αλλά με καμπύλες, γυμνασμένο αλλά όχι πολύ μυώδες. Καθεμία από αυτές τις περιόδους τροφοδοτούνταν από ματαιοδοξία, αγνοώντας εντελώς τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών.
Νέα αντίληψη
Φαίνεται, όμως, ότι η αφήγηση γύρω από το γυναικείο σώμα αλλάζει και αυτή τη φορά το τιμά πραγματικά. Χάρη στα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, στην επιρροή των επαγγελματιών υγείας και fitness, αλλά και στη σταδιακή περιθωριοποίηση παρωχημένων προτύπων, οι γυναίκες (τείνουν να) προσανατολίζονται σε ένα δυνατό, λειτουργικό και υγιές σώμα. Γι’ αυτό αναζητούν ό,τι μπορεί ουσιαστικά να τους το προσφέρει – τη μυϊκή ενδυνάμωση.
Δύναμη που ξεπερνά τα σωματικά όρια
Η προπόνηση δύναμης δεν είναι απλώς μια μέθοδος άσκησης, είναι ένας δρόμος προς την αυτονομία, την ψυχική ανθεκτικότητα και τη μακροβιότητα. Δεν αφορά μόνο τη φυσική κατάσταση, αλλά και το πώς τοποθετείται μια γυναίκα απέναντι στις προκλήσεις της καθημερινότητας, την εμπιστοσύνη που καλλιεργεί στον εαυτό της και την αυτοπεποίθηση να διεκδικεί περισσότερα μέσα και έξω από το γυμναστήριο.
Μια προπόνηση δύναμης περιλαμβάνει ασκήσεις με αντίσταση από ελεύθερα βάρη, μηχανήματα ή λάστιχα με στόχο να αυξηθεί η μυϊκή δύναμη, η αντοχή, η εκρηκτικότητα, η ευλυγισία και η ισορροπία.
«Ένας αρχάριος ασκούμενος που δεν έχει εμπειρία από προπόνηση ενδυνάμωσης χρειάζεται να δημιουργήσει ένα “δίχτυ ασφαλείας” και να ξεκινήσει με βασικές ασκήσεις (κωπηλατικές, βαθιά καθίσματα, άρσεις θανάτου, έλξεις στο μονόζυγο με υποβοήθηση από λάστιχα, push-ups, πιέσεις ώμων κ.ά.) και σταδιακά να προχωρήσει σε πιο λειτουργικά και ελεύθερα βάρη», εξηγεί ο Δημήτρης Μπάγιας, Group & Personal Training Fitness Instructor & ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου Unorthodox Athletes.
Αποκομίζοντας πολύτιμα οφέλη
Υγεία των οστών: Μία στις τρεις γυναίκες άνω των 50 εμφανίζει οστεοπόρωση. Η χαμηλή μυϊκή μάζα και η μειωμένη δύναμη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ αντίθετα, περισσότερη μυϊκή μάζα λειτουργεί προστατευτικά. Ο λόγος; Η προπόνηση ενδυνάμωσης ενισχύει την οστική πυκνότητα ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ισορροπία και τη σταθερότητα, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσεων – ένας παράγοντας που επηρεάζει το 18%-31% των γυναικών μέσης ηλικίας.
Καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα: Η μυϊκή μάζα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας του σακχάρου, καθώς η άσκηση αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Οπως εξηγεί η Ελευθερία Κεφάλα, διαιτολόγος-διατροφολόγος, «η άλιπη μυϊκή μάζα είναι ένας παράγοντας που μπορούμε να “ελέγξουμε”, εκτός από τη διατροφή, για τη ρύθμιση του σακχάρου. Είναι, επίσης, το ισχυρότερο εργαλείο για τη διαχείριση των ορμονικών αλλαγών που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη, τη λοχεία, την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση. «Ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, η προπόνηση με βάρη είναι απαραίτητη για την αύξηση της άλιπης μυϊκής μάζας και της δύναμης, όπου η απώλεια μυϊκού ιστού επιταχύνεται», συμπληρώνει ο Δημήτρης Μπάγιας.
Καρδιαγγειακή υγεία: Η προπόνηση δύναμης μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, αυξάνοντας την «καλή» HDL χοληστερόλη και μειώνοντας τα τριγλυκερίδια (καθοριστικοί παράγοντες για την υγεία της καρδιάς).
Μεταβολισμός και διαχείριση βάρους: Οι μύες είναι πιο μεταβολικά ενεργοί από το λίπος, που σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή μάζα τόσο περισσότερες θερμίδες καίει το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό δεν βοηθά μόνο στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης, αλλά κάνει και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους πιο εύκολη. Αντίθετα, οι παραδοσιακές δίαιτες με χαμηλές θερμίδες και υπερβολική αερόβια άσκηση μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μυϊκής μάζας, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό και καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη τη μακροπρόθεσμη διαχείριση του βάρους.
Ψυχική υγεία: Η ανάπτυξη μυϊκής μάζας δεν ωφελεί μόνο τη σωματική υγεία. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, μπορεί να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει τη διάθεση, να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Ακόμα, η ενδυνάμωση του πυρήνα και της πλάτης ενισχύει τη σωστή στάση του σώματος και βελτιώνει τη λειτουργία της αναπνοής, επιτρέποντας βαθύτερες εισπνοές που, με τη σειρά τους, επηρεάζουν θετικά την εγκεφαλική λειτουργία και την ψυχική ευεξία.
Πρωτεΐνη: Το δομικό συστατικό των μυών
Παρόλο που για χρόνια οι διατροφικές συμβουλές επικεντρώνονταν στη δραστική μείωση της θερμιδικής πρόσληψης, η μυϊκή ενδυνάμωση του σώματος δεν μπορεί να επιτευχθεί σε συνθήκες στέρησης.
Η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής για ένα δυνατό και ανθεκτικό σώμα. «Ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής μας, όλοι χρειαζόμαστε τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα (EAAs): λευκίνη, ισολευκίνη, βαλίνη (BCAAs), λυσίνη, μεθειονίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη, φαινυλαλανίνη, ιστιδίνη», υπογραμμίζει η Ελευθερία Κεφάλα.
Αυτά τα αμινοξέα δεν δομούν μόνο τους μυς και τους ιστούς, αλλά επηρεάζουν και ζωτικές λειτουργίες, όπως η πέψη και η παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν τη διάθεση και την ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέγουμε συνειδητά ποιοτικές πηγές πρωτεΐνης στα γεύματά μας, όπως άπαχο κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά, αλλά και φυτικές πηγές με κατάλληλους συνδυασμούς, όπως τα όσπρια και η σόγια.
Πιο συγκεκριμένα, «η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (RDA) για γυναίκες που κάνουν προπόνηση δύναμης 3-5 φορές/εβδομάδα είναι να στοχεύουν σε 1,6-2,2 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, κατανεμημένη μέσα στη μέρα, πριν και μετά την προπόνηση, για μέγιστη απορρόφηση». Αυτή η πρωτεϊνοκεντρική προσέγγιση διασφαλίζει ότι το σώμα είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στην προπόνηση ενδυνάμωσης και να αναρρώσει αποτελεσματικά.
Με πληροφορίες του marieclaire.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι