Ηράκλειο: 34oC

Κινδυνεύει… «να διψάσει» η Κρήτη – Ιστορικά χαμηλά τα αποθέματα νερού στο Φράγμα Αποσελέμη

19.06.2024, 12:30

«Κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της λειψυδρίας βρίσκεται το φετινό καλοκαίρι η Κρήτη, λόγω των ιστορικά χαμηλών αποθεμάτων νερού στο Φράγμα Αποσελέμη, με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να εξετάζει πλέον όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και σενάρια.

Τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, των λιγοστών βροχοπτώσεων των τελευταίων δύο ετών σε συνδυασμό με τη αλόγιστη χρήση του αγαθού του νερού, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φορείς του νησιού προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος «να διψάσει η Κρήτη» το φετινό καλοκαίρι.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Α.Κ κ. Άρη Παπαδογιάννη, τα αποθέματα ύδατος στο Φράγμα Αποσελέμη αντιστοιχούν σε περίπου 6 εκατομμύρια κυβικά, γεγονός που δημιουργεί μια οριακή κατάσταση για την υδροδότηση της Ανατολικής Κρήτης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει μόνο να σημειωθεί, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, ότι η χωρητικότητα του φράγματος, που υδροδοτεί την πόλη του Ηρακλείου, την Χερσόνησο και τον Άγιο Νικόλαο, είναι 25,3 εκατομμύρια κυβικά, ενώ την ίδια στιγμή από τα αποθέματα των 6 εκατομμυρίων κυβικών, τα δύο εκατομμύρια κυβικά δεν μπορούν να αντληθούν καθώς αποτελούν τα μόνιμα αποθέματα ύδατος για την ασφάλεια του φράγματος.

Εν μέσω της τουριστικής σεζόν ο κίνδυνος λειψυδρίας στην ανατολική Κρήτη είναι υπαρκτός, καθώς η ζήτηση σε άντληση νερού λόγω του τουριστικού ρεύματος αλλά και λόγω των αναγκών των καλλιεργειών έχει πολλαπλασιαστεί. 

«Κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ

«Παρατηρώντας τα ξηρά υδρολογικά έτη, το περυσινό και το φετινό και σε συνεργασία με τις ΔΕΥΑ της Ανατολικής Κρήτης, έπρεπε να προετοιμαστούμε συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση», τόνισε στο Cretaone.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Άρης Παπαδογιάννης.

«Ως Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης εξετάζουμε όλα τα πιθανά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, καθώς οι ποσότητες είναι συγκεκριμένες για να μη φτάσουμε στο σημείο να διψάσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδογιάννης.

«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του νερού. Είναι ένα αγαθό που πρέπει να σεβαστούμε και να το καταναλώνουμε με φειδώ» τόνισε ο κ. Παπαδογιάννης μιλώντας στο Cretaone.gr, ενώ συμπλήρωσε ότι οι εποχές της αλόγιστης χρήσης έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Ταυτόχρονα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ κάλεσε τους παραγωγούς – καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν το νερό τις μεσημβρινές ώρες για τις καλλιέργειες τους, ώρες κατά τις οποίες η ζήτηση είναι μεγάλη και λιγότερο αποδοτική, αλλά κατά τις βραδινές ώρες, που όπως είπε χαρακτηριστικά «πιάνει τόπο».

Τέλος, ο κ. Παπαδογιάννης αφού επανέλαβε ότι «όλα τα σενάρια για το φετινό καλοκαίρι είναι ανοικτά», εκτίμησε ότι «τα επόμενα έτη θα είναι υδρολογικά καλύτερα»

Η κατάσταση στη Δυτική Κρήτη

Καλύτερη από την Ανατολική Κρήτη, όχι όμως καλή, είναι η κατάσταση στη Δυτική Κρήτη. Σύμφωνα πάντα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΚ, τα αποθέματα νερού στις πηγές της Αργυρούπολης φτάνουν το 35 – 40 % της χωρητικότητας τους, ενώ η Λίμνη Κουρνά βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Το Φράγμα των Ποταμών στο Αμάρι, χωρητικότητας 22,3 εκατομμύρια κυβικά νερού που εξυπηρετεί αρδευτικά τη ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, λόγω της ανατροφοδότησης του, φτάνει το 95% της πληρότητας του.

Ευρεία σύσκεψη των φορέων μπροστά στον κίνδυνο της λειψυδρίας

Πρόσκληση για σύσκεψη όλων των φορέων του νησιού απευθύνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στις 3 Ιουλίου 2024, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παπαδογιάννης.

Στη σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων, η Περιφέρεια Κρήτης, ο ΟΑΚ, οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ του νησιού, θα γίνει συζήτηση γύρω από τα αποθέματα του νερού, τη χρήση του και την αντιμετώπιση του κινδύνου της λειψυδρίας.

Διαβάστε επίσης: