Ηράκλειο: 28oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Η μαγευτική παραλία της Κρήτης με τα κρυστάλλινα νερά και τα φοινικόδεντρα

25.06.2024, 19:47

Θα αναζωογονηθείτε με την πρώτη βουτιά

Μέσα στις παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε έστω και μία φορά στη ζωή σας συγκαταλέγεται και η παραλία Βάι, πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

Εξωτική ομορφιά, αμμώδης παραλία, λείοι βράχοι, φοίνικες, ένα παραδεισένιο τοπίο με εικόνες σπάνιες στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kloé (@kloeavecunk)

Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη «βάγια», που σημαίνει φοινικόδεντρο, και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα και την ίδια στιγμή μία από τις πιο όμορφες και ιδιαίτερες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, καθώς το πανέμορφο φοινικόδασος σε συνδυασμό με την αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά δημιουργούν ένα εκπληκτικό τοπίο.

Το Φοινικόδασος του Βάι είναι ένα από τα 19 Αισθητικά Δάση της Ελλάδας στα οποία εντάχθηκε το 1973. Ο λόγος ένταξής του στην κατηγορία προστατευόμενων φυσικών περιοχών είναι η ύπαρξη του ενδημικού Κρητικού φοίνικα. Ο συγκεκριμένος φοίνικας είναι γνωστός από τη Μινωική εποχή και ονομάζεται φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii).

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Regina (@reju1512)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aleksei Nikitin (@nikybwd)

Το κλίμα στο ανατολικό άκρο του Νομού Λασιθίου είναι θερμό και ξηρό, ιδανικό για την ύπαρξη και τη διατήρηση ενός τόσο μοναδικού οικοσυστήματος.

Πόσο απέχει από την κοντινότερη πόλη

Η πρόσβαση γίνεται μέσω ασφαλτόδρομου, λειτουργεί χώρος στάθμευσης, ενώ η παραλία είναι τόσο αμμώδης όσο και με βότσαλο. Τα φοινικόδεντρα προσφέρουν τη σκιά τους σχεδόν μέχρι τη θάλασσα.

Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Κρήτης δίπλα στη θάλασσα, συγκεκριμένα στις κρητικές ακτές του Καρπάθιου πελάγους, 6 χιλιόμετρα βορειότερα από το χωριό Παλαίκαστρο και σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από τη Σητεία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mishu Ciobanu (@mishu.ciobanu)

Στο Βάι λειτουργεί ταβέρνα, υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ μπορεί αν θέλει κάποιος να κάνει θαλάσσια σπορ.

Πώς θα πάτε στο Βάι

Το Βάι βρίσκεται σε απόσταση 24χλμ ανατολικά από τη Σητεία και ο δρόμος είναι σε γενικές γραμμές καλός και δεν θα σας δυσκολέψει.

Για να φτάσετε από το Ηράκλειο στη Σητεία θα χρειαστείτε 2 ώρες περίπου, ενώ από το Σητεία μέχρι το Βάι θα κάνετε άλλα 30 λεπτά περίπου. Από τη Σητεία θα πάρετε το δρόμο προς τη Μονή Τοπλού και μετά θα συνεχίσετε για 8 χιλιόμετρα ακόμα μέχρι το φοινικόδασος

Αν έρχεστε από Ρέθυμνο θα χρειαστείτε 4 ώρες μέχρι το Βάι, ενώ από τα Χανιά θα χρειαστείτε 4,5 – 5 ώρες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Denis B. (@dizajnbyd)

Λίγο μετά το Βάι θα συναντήσετε την αρχαία Ιτανο ή Ερημούπολη, όπου οι ανασκαφές έφεραν στο φως πολλά ευρήματα της Μινωικής και Ελληνιστικής περιόδου. Αν δε βιάζεστε αξίζει να σταματήσετε.

Ιστορικά

Το φοινικόδασος Βάι καταλαμβάνει σήμερα μια έκταση περίπου 250 στρεμμάτων και είναι το μεγαλύτερο φοινικόδασος στην Ευρώπη. Θα ακούσετε διάφορες ιστορίες που προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξη φοινικόδεντρων στην Κρήτη:

Σύμφωνα με την πιο συνηθισμένη ιστορία, Άραβες πειρατές ήρθαν κάποτε εδώ με τα καράβια τους, έφαγαν τους χουρμάδες που είχαν φέρει μαζί τους και πέταξαν τα κουκούτσια στο χώμα. Από τους χουρμάδες αυτούς λέγεται ότι φύτρωσαν περίπου 6000 φοίνικες, από τους οποίους περίπου 4,500 υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Μια διαφορετική ιστορία αναφέρει ότι το δάσος δημιουργήθηκε με παρόμοιο τρόπο όχι από Αραβες πειρατές αλλά από Φοίνικες ναυτικούς που αποίκισαν την περιοχή αυτή στην Κρήτη.

Το Βάι «ανακαλύφθηκε» από χίπις που διώχτηκαν στις αρχές του 70 από τα Μάταλα και βρέθηκαν στην περιοχή, αναζητώντας νέο καταφύγιο. Μέχρι τις αρχές του 1980 το Βάι είχε γίνει τόπος μόνιμης κατασκήνωσης και είχε μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Στη δεκαετία του 1980 το Βάι κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή και καθαρίστηκε. Σήμερα θεωρείται μια από τις ομορφότερες περιοχές στην Κρήτη και η παραλία φέρει τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: «Μαϊμού» δημοτικοί υπάλληλοι προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα