Ηράκλειο: 23oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Η OpenAI εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την δημιουργία πορνογραφίας με Τεχνητή Νοημοσύνη

16.05.2024, 1:05

Η OpenAI, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT

Το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους χρήστες της να δημιουργούν πορνογραφία μέσω τεχνητής νοημοσύνης εξετάζει η OpenAI, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση των deepfakes, που αντιστοιχεί σε βίντεο όπου η εικόνα και η φωνή ενός ανθρώπου αντικαθίστανται με εκείνα άλλου, θα εφαρμόζεται και στο πορνογραφικό υλικό που παράγεται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι ακτιβιστές αντιδρούν, ισχυριζόμενοι ότι η ενδεχόμενη έγκριση της πορνογραφίας από την ΑΙ υπονομεύει την αποστολή της εταιρείας για ασφαλή και ωφέλιμη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Τι αναφέρει η OpenAI

Η OpenAI, η οποία πέραν του ChatGPT έχει δημιουργήσει τη γεννήτρια εικόνων DALL-E, αποκάλυψε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέπει σε προγραμματιστές και χρήστες να δημιουργούν «υπεύθυνα» αυτό που ονόμασε μη ασφαλές για την εργασία (NSFW) περιεχόμενο μέσω των προϊόντων της. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει «ερωτικά, ακραίο αίμα, προσβολές και ανεπιθύμητες βωμολοχίες», αλλά σε «κατάλληλα για την ηλικία πλαίσια». Η εταιρεία θέλει να κατανοήσει καλύτερα τις προσδοκίες των χρηστών και της κοινωνίας στον συγκεκριμένο τομέα.

Η πρόταση δημοσιεύθηκε ως μέρος ενός εγγράφου του OpenAI που συζητά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσει τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της.

«Το να επιτρέψουμε τα deepfakes αποκλείεται»

Η Joanne Jang, υπάλληλος της εταιρείας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που εργάστηκε για το έγγραφο, δήλωσε στον NPR ότι η OpenAI ήθελε να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το αν η παραγωγή ερωτικού κειμένου και γυμνών εικόνων θα πρέπει πάντα να απαγορεύεται από τα προϊόντα της. Ωστόσο, τόνισε ότι τα deepfakes δεν θα επιτρέπονται.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα έχουν τον μέγιστο δυνατό έλεγχο στο βαθμό που δεν παραβιάζει το νόμο ή τα δικαιώματα άλλων ανθρώπων, αλλά το να επιτρέψουμε τα deepfakesαποκλείεται, τελεία και παύλα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι προσπαθούμε τώρα να δημιουργήσουμε πορνό με τεχνητή νοημοσύνη».

Η ίδια παραδέχθηκε ότι στόχος της εταιρείας είναι να κάνει συζητήσεις για το τι θεωρείται πορνογραφία, λέγοντας ότι υπάρχουν «δημιουργικές περιπτώσεις στις οποίες το περιεχόμενο που περιλαμβάνει σεξουαλικότητα ή γυμνό είναι σημαντικό για τους χρήστες μας», αλλά αυτό θα εξεταστεί σε ένα «κατάλληλο για την ηλικία πλαίσιο».

Προειδοποιήσεις για τους παιδόφιλους

Το Ίδρυμα Internet Watch, μια φιλανθρωπική οργάνωση που προστατεύει τα παιδιά από τη σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο, προειδοποίησε ότι οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν γυμνές εικόνες παιδιών, χρησιμοποιώντας εκδόσεις της τεχνολογίας που είναι ελεύθερα διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Μέχρι στιγμής, η OpenAI θέτει ως κανόνα για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της για να δημιουργήσουν τα δικά τους εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης την απαγόρευση του «σεξουαλικά σαφούς ή υποβλητικού περιεχομένου». Εξαίρεση υπάρχει για επιστημονικό και εκπαιδευτικό υλικό.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης:

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τη δομή πρωτεϊνών και άλλων βιομορίων 

Ελληνικό Δημόσιο: Στόχος η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης 

Π. Ροϊλός: «Το καινούργιο όραμα στον άνθρωπο»