Ηράκλειο: 26oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Η Πνευμονολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Χανίων συγχωνεύεται με την Παθολογική λόγω έλλειψης προσωπικού

10.06.2024, 20:54

Μία ακόμα πνευμονολόγος της συγκεκριμένης κλινικής αποσπάστηκε πριν από ένα χρόνο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών

Μετά από δύο χρόνια παύσης λειτουργίας της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Χανίων λόγω της αποκλειστικής λειτουργίας της ως κλινική COVID, ακόμη μία φορά επίκειται η αναστολή λειτουργίας της, αυτή όμως τη φορά λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Πρόκειται για μια «αναμενόμενη» εξέλιξη, αφού στην Πνευμονολογική έχουν απομείνει δύο ειδικευμένοι γιατροί, οι οποίοι σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων«έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μία ακόμα πνευμονολόγος της συγκεκριμένης κλινικής αποσπάστηκε πριν από ένα χρόνο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Χανίων, όπου και παραμένει, παρά τα προβλεπόμενα. Άγονη αποδείχθηκε και η προκήρυξη για κάλυψη μιας θέσης, αφού όπως υποστηρίζουν οι γιατροί «τα Χανιά είναι μια ακριβή πόλη και ο μισθός των γιατρών του ΕΣΥ, δεν ανταποκρίνεται ούτε κατ’ ελάχιστο, στο δύσκολο και υπεύθυνο έργο τους».

«Καθώς δύο Πνευμονολόγοι έχουν αναρρωτική άδεια για μακρύ χρονικό διάστημα, οι δύο εναπομείναντες αδυνατούν εκ των πραγμάτων να στηρίξουν με ενεργό εφημερία ολόκληρο τον μήνα. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει ώστε να έρθουν συνάδελφοι ιδιώτες να εφημερεύσουν και καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από νέους πνευμονολόγους να διορισθούν (ποιος αλήθεια θέλει στην παρούσα κατάσταση να μπλέξει με κακούς μισθούς, εξοντωτικά ωράρια εργασίας και εφημέρευσης και όλη την ευθύνη), θα πρέπει πια να γίνει κατανοητό ότι εάν δεν προσφερθούν ικανοποιητικές αμοιβές και μαζικές προσλήψεις, οι κλινικές θα συνεχίσουν να ερημώνουν η μία μετά την άλλη», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων.

Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Χανίων, η Πνευμονολόγος Βίκυ Κριετσέπη  μετέφερε το μέγεθος του προβλήματος, την απογοήτευση και την ψυχική και σωματική κόπωση των ανθρώπων που υπηρετούν το ΕΣΥ, αλλά και τον προβληματισμό της για τις εκ των πραγμάτων υπολειτουργούσες υπηρεσίες προς τον πάσχοντα. «Τα δέκα τελευταία χρόνια, έχουμε μάθει να ανταποκρινόμαστε με τέσσερις γιατρούς. Τώρα, όμως, είναι αδύνατον να κρατηθεί λειτουργική και αποτελεσματική η Πνευμονολογική Κλινική, με δύο γιατρούς» ανέφερε η ίδια.

Είναι ενδεικτικό, ότι η κ. Κριετσέπη, εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει πάρει την κανονική της άδεια, ενώ η Δ/ντρια της Κλινικής κ. Δαμιανάκη, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε παραίτηση, παρά την αρχική της πρόθεση να συνεχίσει να υπηρετεί το ΕΣΥ, έχοντας κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Προβληματισμός επικρατεί και για το μέλλον του εξοπλισμού του τμήματος, μεγάλο μέρος του οποίου θα αποθηκευτεί, αφού  οι παθολογικές κλινικές δεν διαθέτουν χώρους.

«Απευθυνθήκαμε έγκαιρα στη Διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, στην 7η ΥΠΕ και στο υπουργείο, χωρίς να υπάρξει δυστυχώς αποτέλεσμα», υπογραμμίζει η κ. Κριετσέπη.

Ακούστε τη συνέντευξη της κ. Κριετσέπη στην ΕΡΤ Χανίων:

Όπως αναφέρει η ίδια: «Η αναστολή λειτουργίας της Πνευμονολογικής θα έχει ως συνέπεια την επιφόρτιση των ήδη βεβαρημένων παθολογικών κλινικών, τον διαμοιρασμό εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού σε άλλες κλινικές και το σημαντικότερο από όλα, πιθανή επίπτωση στους πνευμονολογικούς ασθενείς που μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν σε μία εξειδικευμένη κλινική, μακριά από ασθενείς με άλλα παθολογικά προβλήματα και οι οποίοι προβληματίζονται αυτή την στιγμή με την επικείμενη νέα διαμόρφωση».

Διαβάστε επίσης:

Χανιά: Τύχη «βουνό» είχε η οδηγός που γλίτωσε από τη σφαίρα