Ηράκλειο: 29oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Η Προεδρία της Δημοκρατίας στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

24.10.2023, 20:51

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού

Με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου φιλοξενεί σήμερα και αύριο (από τις 9:00 έως τις 17:00) την Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για δωρεάν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού.

Για άλλη μια φορά, η κ. Σακελλαροπούλου αποδεικνύει στην πράξη το άνοιγμα της Προεδρίας στην κοινωνία, καθώς και την ευαισθησία της για θέματα που αφορούν τις γυναίκες και γίνεται αρωγός της προσπάθειας που καταβάλει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και την ενημέρωση των γυναικών.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συναντηθεί με γυναίκες που είχαν νοσήσει από τον καρκίνο του μαστού και συζήτησαν για την ανάγκη της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της στήριξης των γυναικών.

Σήμερα το μεσημέρι, η Πρόεδρος παρακολούθησε από κοντά την διαδικασία στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου έχει προγραμματιστεί να εξεταστούν 64 γυναίκες, ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελο Φιλόπουλο στην κινητή Μονάδα Μαστογραφίας και τιμήθηκε για την πρωτοβουλία της.

Όπως δήλωσε ο κ. Φιλόπουλος, «τον καρκίνο του μαστού τον σεβόμαστε, δεν τον φοβόμαστε» και τόνισε ότι «μπορεί ο καρκίνος του μαστού να είναι ο πιο συχνός καρκίνος παγκόσμια και να προσβάλλει 7.700 Ελληνίδες κάθε χρόνο, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών θα επιζήσει για δεκαετίες».

Επισήμανε, επίσης, ότι «αυτό οφείλεται στην πρόωρη διάγνωση με τακτικό μαστογραφικό και ιατρικό έλεγχο και στις συνεχώς βελτιούμενες συνδυαστικές θεραπείες».

Ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο για την πρωτοβουλία της, όσο και για το γεγονός ότι με το παράδειγμά της, δείχνει σε όλες τις γυναίκες την σημασία του προληπτικού ελέγχου.

Υπογράμμισε, «την ανάγκη να περάσει το μήνυμα παντού» και πρόσθεσε ότι «η Αντικαρκινική Εταιρεία μεταβαίνει, με τις Κινητές της Μονάδες, σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές, από τα ακριτικά νησιά, έως το Σουφλί και τα ορεινά χωριά της Ξάνθης (Πομακοχώρια), εκεί όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα μαστογραφίας και κλινικού ελέγχου, με στόχο να καταπολεμηθούν οι γεωγραφικές αλλά και οι κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.