Ηράκλειο: 16oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Η στάση της Τουρκίας με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς

23.10.2023, 7:50

Ο Ερντογάν επιδιώκει μέσα από την σύγκρουση Χαμάς – Ισραήλ την ανατροπή Νετανιάχου

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Δεν είναι λίγες οι φορές από εκδηλώσεως των ταραχών της «Αραβικής Άνοιξης», όπου η Τουρκία του Ερντογάν παρείχε κεκαλυμμένη στήριξη στην ισλαμική τρομοκρατία, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά του ISIS, της Al Nusra, της HTS και άλλων μικρότερων οργανώσεων στη Συρία. Όμως με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, παρατηρείται μία ανοιχτή πλέον στήριξη σε μία οργάνωση, η οποία στο όνομα της υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού, εξυπηρετεί συμφέροντα άλλων χωρών, όπως της Τουρκίας και του Ιράν. Ο τρόπος με τον οποίο η Άγκυρα χρησιμοποιεί το θέμα της Χαμάς, η αντίδραση της τουρκικής κοινωνίας και η προσέγγιση των τουρκικών ΜΜΕ, είναι δηλωτικά του προσανατολισμού της πολιτικής του Τούρκου Προέδρου αλλά και των παραγόντων που συνιστούν τον πυρήνα της σκέψης και της συμπεριφοράς της κοινωνίας της γειτονικής χώρας.

Ακύρωση του δόγματος της «ουδετερότητας»

Είναι γνωστό ότι, η τουρκική εξωτερική πολιτική διαχρονικά χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της «ουδετερότητας», δηλαδή μιας καιροσκοπικής στάσης στην οποία η Άγκυρα δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση αλλά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κάθε σύγκρουση για το συμφέρον της, κάτι το οποίο έχει παρατηρηθεί και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς και την αντίδραση του Ισραήλ, ο Ερντογάν αν και αρχικά έδειξε μία στάση τήρησης ουδετερότητας, άλλαξε συμπεριφορά λαμβάνοντας καθαρά θέση υπέρ του ακραίου Ισλαμισμού δηλαδή της Χαμάς. Η στάση αυτή του Ερντογάν σημειώθηκε σε μία περίοδο όπου η Άγκυρα επιχειρώντας να καρπωθεί οικονομικά από την ΕΕ και να πετύχει την προμήθεια των F-16 από τις ΗΠΑ, είχε κάνει μία φιλοδυτική στροφή. Αυτή η κάθετη στάση της Άγκυρας εναντίον του Ισραήλ και υπέρ της Χαμάς, σημειώνεται επίσης σε μία περίοδο όπου η ο Ερντογάν επιχειρούσε άνοιγμα προς το Ισραήλ για συμμετοχή στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ανατολικής Μεσογείου. Φαίνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος στο δίλημμα, του κέρδους από την Δύση ή της προβολής του ηγεμονικού ρόλου που θέλει ο ίδιος να παίξει στον μουσουλμανικό κόσμο, προτίμησε το δεύτερο.

Ο Κεμαλισμός εναντίον του Ισραήλ – στήριξη στην Χαμάς

Η επιχείρηση της Χαμάς εμπεριέχει και άλλη μία αποκάλυψη για την Τουρκία. Τα ΜΜΕ τα οποία εκφράζουν τον Κεμαλισμό στην Τουρκία, τάχθηκαν κάθετα υπέρ της Χαμάς και εναντίον του Ισραήλ, λαμβάνοντας υπόψη ότι, οι εκφραστές του Κεμαλισμού διαχρονικά διατηρούσαν άριστες σχέσεις με το Ισραήλ. Αποκαλύπτεται λοιπόν ότι, η θρησκεία αποτελεί τον ισχυρότερο πόλο στην Τουρκία, κάτι το οποίο χρησιμοποιεί ο Ερντογάν ως εργαλείο με άριστο τρόπο.

Ακραία εκδήλωση αντιαμερικανισμού

Είναι γνωστό ότι, ο τουρκικός λαός διακατέχεται από έντονο συναίσθημα αντιαμερικανισμού. Με αφορμή την στάση των ΗΠΑ έναντι της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ και την κατάρριψη του τουρκικού ΜΕΑ στη Συρία από αμερικανικό F-16, ο Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον της παρουσίας των δύο αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην περιοχή. Η βαθύτερη αιτία όμως αυτής της στάσης, είναι το γεγονός ότι, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν επιθυμεί καμία άλλη δύναμη στην περιφέρεια της ως ρυθμιστή των εξελίξεων. Η Άγκυρα θεωρεί ότι μόνο αυτή έχει ιστορικό δικαίωμα να ορίζει την πολιτική γεωγραφία της περιοχής και να ρυθμίζει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες στις περιφερειακές συγκρούσεις.

Η μεγάλη εικόνα

Ο Ερντογάν επιδιώκει μέσα από την σύγκρουση Χαμάς – Ισραήλ την ανατροπή του Νετανιάχου και την αναγνώριση ενός ελεγχόμενου από την Τουρκία παλαιστινιακού κράτους. Σε αντίθετη περίπτωση, η Άγκυρα βλέπει ότι η διατήρηση μιας παρατεταμένης ταραχώδους κατάστασης στο μέτωπο Ισραήλ-Παλαιστίνη βολεύει τα σχέδιά της, όχι μόνο επειδή προκαλεί διακοπή της διαδικασίας βελτίωσης των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες, αλλά και επειδή μειώνεται η σημασία εμπορικών και ενεργειακών δρόμων οι οποίοι κρατούν την Τουρκία, εκτός των υφιστάμενων σχεδιασμών. Ο Ερντογάν εξάλλου πολύ πρόσφατα δήλωσε ότι. κανένας διάδρομος χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς επιδιώκει να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στους ενεργειακούς και εμπορικούς διαδρόμους από Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Καύκασο και κεντρική Ασία προς την Ευρώπη.

Συμπερασματικά:

Η ενότητα των προσπαθειών του ισλαμικού κόσμου η οποία εκδηλώθηκε πιθανότατα και ως οργανωμένο σχέδιο αμέσως μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, έχει καταγραφεί και από την ταυτόχρονη μαζική κινητοποίηση μουσουλμάνων με εκδηλώσεις συμπαράστασης σε πολλές πόλεις της Ευρώπης αλλά και μουσουλμανικών χωρών, εξυπηρετώντας το σχέδιο της Χαμάς.

Η Άγκυρα εκμεταλλευόμενη την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, επιχειρεί να απενεχοποιήσει τις πρακτικές του ακραίου Ισλάμ αφού το χρησιμοποίησε και συνεχίζει να το χρησιμοποιεί, συμπαρασύροντας στην τακτική αυτή και άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Για πρώτη φορά το τρομοκρατικό Ισλάμ στηρίζεται τόσο καθαρά από χώρες όπως η Τουρκία και το Ιράν, ενώ η Ευρώπη παρακολουθεί σαστισμένη αφού παρατηρεί ότι η πολιτική “ανοιχτά σύνορα” έχει αποτύχει. Το ερώτημα που συνεχίζει να βασανίζει, είναι εάν ο “σκοτεινός” ισλαμικός συνασπισμός θα καταφέρει να παρασύρει όλες τις χώρες τις περιοχής εναντίον του Ισραήλ, καθώς «χαμογελάει» στη γωνία για το μέλλον της Ευρώπης.

Η ανοιχτή υποστήριξη του εξτρεμιστικού Ισλάμ από τον Ερντογάν, θα πρέπει να ενεργοποιήσει την Δύση και να επανεξετάσει την στάση της έναντι της Άγκυρας, καθώς αυτή πλέον χρησιμοποιεί το Τζιχάντ για να καταστεί μία ηγεμονεύουσα δύναμη στην περιοχή, απειλώντας την Ευρώπη, οικονομικά, ενεργειακά και πληθυσμιακά.

Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας διεθνής συνασπισμός καταπολέμησης της Χαμάς πολιτικά και στρατιωτικά, στα πρότυπα του αντίστοιχου καταπολέμησης του ISIS, σε Συρία και Ιράκ.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.