Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού
Το Διεθνές Συνέδριο για τη Δημοκρατική Παιδεία (IDEC) 2023 στο Νεπάλ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ να εορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου προς τιμήν της επετείου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δημοσίευσε ψήφισμα σχετικό με το Διεθνές Κάλεσμα προς τα Ηνωμένα Έθνη για αποσαφήνιση της «Υποχρεωτικής» Εκπαίδευσης σύμφωνα με τα δικαιώματα του παιδιού στην εκπαίδευση.
Το IDEC 2023 καλεί την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) να αποσαφηνίσει ότι «υποχρεωτική εκπαίδευση» σημαίνει την εγγύηση της παγκόσμιας πρόσβασης στην εκπαίδευση και δεν σημαίνει τον εξαναγκασμό ενός παιδιού να παρακολουθεί το σχολείο.
Η Οικουμενική Διακήρυξη, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΟΔΑΔ) το 1948 ήταν η πρώτη διεθνής αναγνώριση της Παιδείας, όπως αναφέρει το ertnews.gr ως Δικαίωμα και εξέφραζε τη σημασία του δικαιώματος αυτού στο Άρθρο 26 ως «η στοιχειώδης εκπαίδευση οφείλει να είναι υποχρεωτική». Παρότι έχει καταλήξει κοινή πρακτική το να μεταφράζεται και να παραφράζεται η παραπάνω φράση ως “υποχρεωτική παρακολούθηση του σχολείου για τα παιδιά”, αυτό δεn συνάδει με την αρχική πρόθεση της διατύπωσης, υποστηρίζει το IDEC.
Το δημοσίευμα του IDEC:
«Εμείς οι συμμετέχοντες στο 30ο Διεθνές Συνέδριο για τη Δημοκρατική Παιδεία 2023:
Εφόσον έχουμε παρατηρήσει ότι ένας αριθμός χωρών έχει θεσπίσει, ή προτείνει να θεσπίσει, νόμους για την “υποχρεωτική εκπαίδευση” όπου “υποχρεωτική” σημαίνει ότι οι γονείς/κηδεμόνες πρέπει να υποχρεώσουν το παιδί να παρακολουθεί τακτικά το σχολείο, ακόμη κι αν μια τέτοια παρακολούθηση δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού.
Εφόσον έχουμε παρατηρήσει ότι ο καθηγητής Cassin, ο οποίος εισήγαγε τον όρο ‘υποχρεωτική’ στο κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι ο όρος θα έπρεπε να ερμηνεύεται ώστε να σημαίνει πως “κανείς (ούτε το Κράτος, ούτε η οικογένεια) δεν μπορεί να εμποδίζει το παιδί από το να λαμβάνει στοιχειώδη εκπαίδευση και πως η ιδέα του καταναγκασμού δεν υπονοείται σε καμία περίπτωση”.
Εφόσον αυτή η πρόθεση ενισχύεται από το Γενικό Σχόλιο Νο 11 της Επιτροπής για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα που δηλώνει ότι “Το στοιχείο της υποχρεωτικότητας βοηθά στο να τονιστεί το γεγονός ότι ούτε οι γονείς, ούτε οι κηδεμόνες, ούτε το Κράτος έχουν το δικαίωμα να θεωρούν προαιρετική την απόφαση του εάν ένα παιδί θα έπρεπε να έχει πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση”.
Εφόσον ανακαλούμε τον προβληματισμό της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού για τη “συνεχόμενη απολυταρχία, διάκριση, ασέβεια και βία που χαρακτηρίζει την πραγματικότητα πολλών σχολείων και σχολικών τάξεων”.
Ψηφίζουμε να απευθύνουμε κάλεσμα στην Επιτροπή να αποσαφηνίσει ότι στη Σύμβαση των ΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού ο όρος “υποχρεωτική” όπως χρησιμοποιείται στο Άρθρο 28.1 (α) “Να καταστεί η βασική εκπαίδευση υποχρεωτική και ελεύθερα διαθέσιμη σε όλους” οφείλει να θεωρείται μόνο ως εγγύηση της πρόσβασης στην εκπαίδευση, όχι ως εξαναγκασμός του παιδιού να παρακολουθήσει ένα σχολείο προς παραβίαση του συμφέροντος του παιδιού.»
(Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του IDEC στις 19 Νοεμβρίου 2023)
Δημοφιλή
Κρήτη: Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του πρώην δημάρχου
Δολοφονία πίσω από την τραγωδία με το κοριτσάκι: Σημάδια βάναυσης κακοποίησης, αναλαμβάνει το Ανθρωποκτονιών
Απίστευτο περιστατικό σε νοσοκομείο: Γιατρός ζήτησε φακελάκι και εξευτέλισε ασθενή μέσα στο χειρουργείο!
Παλαιό Φάληρο: Το παιδί παρέμεινε στη θάλασσα για πάνω από 24 ώρες - Δείτε το βίντεο
Παλαιό Φάληρο: Συγκλονιστική μαρτυρία για τον θάνατο του τρίχρονου κοριτσιού
Κοριτσάκι 2 ετών εντοπίστηκε νεκρό σε παραλία
Έφυγε από τη ζωή γνωστός ηθοποιός σε ηλικία 79 ετών
Κρήτη: Βρέθηκε νεκρός δίπλα στο πάρκινγκ νυχτερινού κέντρου
Xανιά: Σε εξέλιξη η εκκένωση οικισμών λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς