Ηράκλειο: 30oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Ηράκλειο: Εθελοντική αιμοδοσία στα 28/57ο Δημοτικά Σχολεία

10.06.2024, 15:05

Αύριο Τρίτη 11/06/2024

Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο των 28/57ου Δημοτικών Σχολείων (οδός Παπαγιάννη Σκουλά 10, Θέρισσος) την Τρίτη 11/6/2024 ώρες 16:15 έως 19:30μμ με διοργανωτές τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων των σχολείων και σε συνεργασία με την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Βενιζελείου Νοσοκομείου.

Η αιμοδοσία είναι ανοικτή για όποιον επιθυμεί να προσφέρει, για να βοηθήσουμε από κοινού ανθρώπους που έχουν ανάγκη: θύματα τροχαίων, ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργείο, γυναίκες στον τοκετό, παιδιά με λευχαιμία, ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα ή κακοήθειες.

Οδηγίες για τους εθελοντές αιμοδότες

Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 18-65 ετών, ζυγίζουν 50 κιλά και αισθάνονται καλά τη μέρα της αιμοδοσίας.

Πρέπει να είναι ξεκούραστοι και να έχουν περάσει 3 ώρες από το μεσημεριανό γεύμα. Να έχουν κοιμηθεί επαρκώς και να μην έχουν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ. Λόγω αυξημένων θερμοκρασιών η ενυδάτωση ειναι σημαντική πριν και μετά την αιμοδοσία (νερό, χυμοί). Οι χώροι αιμοληψιών είναι κλιματιζόμενοι.

Οι αιμοδότες χρειάζεται να έχουν μαζί τους την αιμοδοτική τους κάρτα ή, εάν δε διαθέτουν ακόμη, το ΑΜΚΑ και ένα έγγραφο ταυτοποίησης (λ.χ αστυνομική ταυτότητα ή φοιτητικό πάσο).

Επίσης, πρέπει να έχουν περάσει 3 μήνες από την προηγούμενη αιμοδοσία για τους άνδρες και 4 για τις γυναίκες.

Δεν είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους παλαιότερες ιατρικές εξετάσεις. Η μέτρηση του αιματοκρίτη (αιμοσφαιρίνης) γίνεται εντός της κινητής μονάδας και το υπεύθυνο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενημερώνει την ίδια στιγμή όσους προσέλθουν αν μπορούν να αιμοδοτήσουν. Εξειδικευμένοι εθελοντές του Αιματοκρήτη θα είναι στη διάθεση όλων για προσωπική ενημέρωση και καθοδήγηση για όλη τη διαδικασία και ειδικά για όσους δίνουν αίμα για πρώτη φορά!

Η αιμοδοσία είναι μια απλή και ανώδυνη πράξη που διαρκεί 5 λεπτά ενώ η όλη διαδικασία από την εγγραφή μέχρι την αποχώρηση του αιμοδότη περίπου 20 λεπτά.

Παράλληλα με την αιμοδοσία θα υπάρχει δυνατότητα για:
-Ενημέρωση & Εγγραφή δωρητών μυελού οστών, σε συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας (για τους αιμοδότες <45 ετών), μέσω δειγματοληψίας σιέλου.
-Ενημέρωση & Εγγραφή Δωρητών Οργάνων στο Εθνικό Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Περισσότερες πληροφορίες 6978-247010, 2810 239773 email: aimatocritis@hotmail.com www.aimatocritis.gr και στους συμμετέχοντες φορείς.

αιμοδοσία

Διαβάστε επίσης: