Ηράκλειο: 19oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Ηράκλειο: Ημερίδα τιμής και μνήμης για τον ήρωα Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Πλευράκη

02.04.2024, 20:46

Την Κυριακή 7 Απριλίου στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αποστολιανών στους Αποστόλους 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστολιανών, διοργανώνει την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 στις 12.00 το μεσημέρι, ημερίδα τιμής και μνήμης για τον ήρωα Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Πλευράκη – «ΡΟΥΠΕΛ 6 – 10 Απριλίου 1941- Γεώργιος Εμμανουήλ Πλευράκης».

Στην ημερίδα θα πάρουν μέρος με εισηγήσεις ο εγγονός του Γεώργιος Ελευθερίου Πλευράκης, η Μαρία Φωτίου Δαμιανάκη, ο Γεώργιος Α. Καλογεράκης, η εξαιρετική μουσικός Μυρτώ Γεωργιάδου και μαθητές της χορωδίας του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου με την επιμέλεια του μουσικού Νικολάου Χναράκη.

Την ημερίδα θα συντονίζει η κ. Χριστίνα Πετροδασκαλάκη – Καρκανάκη. Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστολιανών κ. Εμμανουήλ Δαμιανάκης, εμπλούτισε την εκδήλωση με ένα καλαίσθητο έντυπο 16 σελίδων σε επιμέλεια Γεωργίου Α. Καλογεράκη. Το έντυπο θα μοιραστεί δωρεάν στους παρευρισκόμενους.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας.

Λίγα λόγια για τον Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Πλευράκη

Η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας, ξεδιπλώθηκε από τις φασιστικές και ναζιστικές δυνάμεις του άξονα από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα τα ξημερώματα (5.15 π.μ.) της Κυριακής 6 Απριλίου 1941.
Στόχος των Γερμανών ήταν η κατάληψη των 21 συνολικά οχυρών που έμειναν στην ιστορία ως «Οχυρά Γραμμής Μεταξά».
Το βάρος της γερμανικής επίθεσης, «σήκωσε» το Οχυρό Ρούπελ. Διοικητής του ήταν ο Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Εμμανουήλ Πλευράκης, από τους Αποστόλους του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
Οι μάχες στα Οχυρά κράτησαν πέντε ημέρες, από τις 6 ως τις 10 Απριλίου 1941. Ο Γεώργιος Πλευράκης με τους στρατιώτες του, δόξασαν την Ελλάδα και δίδαξαν τους λαούς της Ευρώπης ότι η λευτεριά απαιτεί αγώνες, θυσίες και αίμα. Σκοτώθηκε τελικά στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις 6 Ιανουαρίου 1945 στην περιοχή Ρέντη Πειραιά.

Διαβάστε επίσης:

Δήμος Μαλεβιζίου: Τελετή μνήμης για τον οπλαρχηγό Ηρακλή Κοκκινίδη

Ηράκλειο: Φιλανθρωπική συναυλία για το «Σπίτι των Αγγέλων» με τους Γιώργο και Νίκο Στρατάκη

Χανιά: Προβολή του ντοκιμαντέρ «142 χρόνια» από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά