Ο δήμος δεν παραλαμβάνει το έργο, όμως το έχει δώσει προς χρήση στους πολίτες!
Μνημείο παρανομίας και… πιστής εφαρμογής του «πάμε κι όπου βγει» αποτελεί για το Ηράκλειο το ζήτημα της οδού 1821, στο κέντρο της πόλης, που αποκαλύπτει σήμερα το cretaone.gr.
Ένα έργο που μέχρι να ολοκληρωθεί πέρασε από σαράντα κύματα και που θα περίμενε κανείς πως θα αποζημίωνε τους πολίτες με την λειτουργικότητα και την ασφάλειά του. Αμ δε… Το περπάτημα στους κυβόλιθους θυμίζει τους… αναστενάρηδες σε πανηγύρι στο Λαγκαδά, ενώ οι παγίδες που υπάρχουν απειλούν ανθρώπινες ζωές, όπως έγινε πριν από λίγες ημέρες.
Πάμε να τα δούμε αναλυτικά…
«Λίθοι καί πλίνθοι καί ξύλα καί κέραμος ἀτάκτως ἐρριμμένα» λέει η φράση στα απομνημονεύματα του Ξενοφώντα, όπου μιλάει ο Σωκράτης για τις ιδιότητες του Στρατηγού. Θέλοντας να αναδείξει τη σημασία της τακτικής τέχνης, είπε πως ο άτακτος στρατός θυμίζει υλικά για χτίσιμο ριγμένα ανάκατα κι επομένως άχρηστα για να κτιστεί καλά το σπίτι…
Σίγουρα όταν ο Σωκράτης έλεγε τα παραπάνω, δεν θα είχε στο μυαλό τους πως αιώνες αργότερα η ρήση του θα έβρισκε πιστή εφαρμογή στο Ηράκλειο και σε ένα έργο (εκτελέστηκε επί δημαρχίας κ. Βασίλη Λαμπρινού με αρμόδιο αντιδήμαρχο τότε τον κ. Γιάννη Αναστασάκη) που το θυμόμαστε για τις μεγάλες καθυστερήσεις του, τις κακοτεχνίες του και τα παράπονα των δημοτών – χρηστών του δρόμου, που πολλές φορές πέφτουν θύματα ατυχημάτων, λόγω αυτής ακριβώς της κατάστασης.
Ένας… παραλίγο θάνατος και οι «αναρμόδιοι»
Πριν από λίγα 24ωρα, μια νεαρή κοπέλα κινδύνευσε να σκοτωθεί, όταν το δίκυκλο που οδηγούσε πάτησε πάνω σε μια σχάρα με αποτέλεσμα η μηχανή να ανατραπεί και η γυναίκα να πέσει στο δρόμο. Αυτές ακριβώς οι επικίνδυνες σχάρες όπως και οι άλλες κακοτεχνίες – έχουν επισημανθεί από και την αρμόδια τεχνική υπηρεσία, με συνέπεια ο δήμος Ηρακλείου όλα αυτά τα χρόνια να μην έχει παραλάβει επίσημα την οδό 1821 μετά την ανάπλαση, όμως την έχει δώσει προς χρήση! Δηλαδή, ο δήμος Ηρακλείου αφήνει τους πολίτες να κυκλοφορούν (πεζή ή με οχήματα) σε έναν δρόμο που δεν έχει παραληφθεί επίσημα, λόγω των αστοχιών που απειλούν ακόμα και ανθρώπινες ζωές!
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιώργος Σισαμάκης όταν ρωτήθηκε από το cretaone.gr για το θέμα, παραδέχθηκε τις παρατυπίες που υπάρχουν τονίζοντας πως «ο δήμος και η αρμόδια υπηρεσία έχουν επανειλημμένα ζητήσει εγγράφως από τον εργολάβο να αποκαταστήσει τις κακοτεχνίες».
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, αναζητήσαμε – χωρίς επιτυχία – και τον τότε αντιδήμαρχο, νυν Αντιπεριφερειάρχη Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Κινητικότητας Κρήτης κ. Γιάννη Αναστασάκη προκειμένου να καταθέσει και ο ίδιος την άποψή του.
Ωστόσο εδώ προκύπτουν εύλογα ερωτήματα:
- Κατά την εκτέλεση του έργου, υπήρχε «επιβλέπων μηχανικός» από τον δήμο Ηρακλείου;
- Αν υπήρχε, έκανε σωστά τη δουλειά του; Ενημέρωσε εγκαίρως τα προϊστάμενα κλιμάκια και την – τότε – δημοτική αρχή, προκειμένου να ληφθούν όλα τα μέτρα και να εκτελεστεί σωστά το έργο, πριν… μαζέψει το εργοτάξιο ο εργολάβος και φύγει;
- Πέρα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ο – τότε – αντιδήμαρχος Γ. Αναστασάκης (Πολιτικός Μηχανικός στο επάγγελμα) που ήταν συχνά στο σημείο και αποθανάτιζε με το κινητό του την πρόοδο των έργων, ενώ θυμίζουμε πως, άλλοτε βοηθούσε τους εργάτες να στρώσουν τις πλάκες στο απέναντι πεζοδρόμιο και άλλοτε τοποθετούσε τον τελευταίο κυβόλιθο, άρα «σφράγιζε» τα έργα, δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως τις κακοτεχνίες;
- Η νυν δημοτική αρχή που είναι ενήμερη για το θέμα και έχει διαπιστώσει και αυτή το πρόβλημα και τις κακοτεχνίες, τι έχει κάνει για να διασφαλίσει την σωματική ακεραιότητα των πολιτών, πέρα από την αποστολή εγγράφων, για να είναι καλυμμένη (νομικά) σε περίπτωση… στραβής στη βάρδια της;
- Έχει προσφύγει στις αρμόδιες (εισαγγελικές ή άλλες) αρχές ώστε πέρα από την πίεση που ασκεί… δια αλληλογραφίας στον εργολάβο, να κινήσει διαδικασίες ικανές να δρομολογήσουν ΑΜΕΣΑ τις αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης των κακοτεχνιών και απόδοσης ευθυνών;
Σε μια πόλη με χρονίζοντα προβλήματα (οικιστικά, ρυμοτομικά αλλά και… νοοτροπίας) κανείς δεν περιμένει από τους έχοντες σήμερα την ευθύνη να αποκαταστήσουν όλα τα στραβά και τα άσχημα του Ηρακλείου από τη μια στιγμή στην άλλη, μ’ ένα μαγικό ραβδί. Περιμένει όμως – σε μια πόλη που είδε άνθρωπο να σκοτώνεται από πτώση δέντρου σε κεντρικό σημείο – διαφορετικά αντανακλαστικά και μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις παρανομιών, παρατυπιών ή ακόμα και απλών λαθών.
Αλήθεια… Ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη αν το ατύχημα με την κοπέλα στην οδό 1821, ήταν μοιραίο; Ποιος θα αντίκρυζε τους γονείς της και τι θα τους έλεγε; Ότι – πάλι – ήταν η «κακιά η ώρα»;
Επειδή «ανοίξαμε» το ρεπορτάζ με Ξενοφώντα και Σωκράτη, θα «κλείσουμε» επίσης ιστορικά, παραφράζοντας ένα ερώτημα από το πολιτικά ταραγμένο 1963 που αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το γνωστό: «Ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο;».
Ρωτάμε λοιπόν, «ποιος κυβερνάει αυτή την πόλη; Ο δήμος ή οι εργολάβοι;»
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι
Θρήνος και οδυρμός στην κηδεία της 2χρονης Αλεξάνδρας