Ηράκλειο: 26oC

Ηράκλειο: Πανηγυρίζει η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο (φωτογραφίες)

26.10.2024, 13:41

Πλήθος πιστών να σπεύδουν να προσκηνύσουν την εικόνα του Αγίου Δημητρίου

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σήμερα, 26 Οκτωβρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου, προστάτη τς Θεσσαλονίκης. Η ομώνυμη εκκλησία στο κέντρο του Ηρακλείου, από χθες φοράει τα γιορτινά της, με πλήθος πιστών να σπεύδουν να προσκηνύσουν την εικόνα και να ανάψουν το κερί τους.

Άγιος Δημήτριος Ηράκλειο Άγιος Δημήτριος Ηράκλειο Άγιος Δημήτριος Ηράκλειο Άγιος Δημήτριος Ηράκλειο Άγιος Δημήτριος Ηράκλειο Άγιος Δημήτριος Ηράκλειο Άγιος Δημήτριος Ηράκλειο Άγιος Δημήτριος Ηράκλειο Άγιος Δημήτριος Ηράκλειο Άγιος Δημήτριος Ηράκλειο Άγιος Δημήτριος Ηράκλειο Άγιος Δημήτριος Ηράκλειο Άγιος Δημήτριος Ηράκλειο Άγιος Δημήτριος Ηράκλειο Άγιος Δημήτριος Ηράκλειο

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Ηράκλειο

Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου Λιμένος, ή αλλιώς η Εκκλησία του συνεταιρισμού των μαραγκών, στεγάζεται επί της οδού Μονής Αγκαράθου 13, κοντά στο λιμάνι Ηρακλείου.

Ενώ το 1947 διακρίνεται ως διατηρητέο μνημείο, βομβαρδίζεται και συντρίβεται και το 1964 επισκευάζεται και επανέρχεται στην εκκλησία ως χώρος λατρείας.

Αρχιτεκτονικά είναι ένας μικρός ναός με τρία κλίτη χωρίς προσθήκη τρούλου, του οποίου τις εικονογραφήσεις εσωτερικά επιμελήθηκε ο ζωγράφος Δημήτριος Σαριδάκης.

Ο Άγιος Δημήτριος

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 – 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. ή (το πιο πιθανό) το 306 μ.Χ.

Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα, λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.

Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός, ο Νέστορας, ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του και το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε τότε να θανατωθούν και οι δύο, Νέστορας και Δημήτριος.

Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.

Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία, ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο να πατά τον άπιστο Λυαίο.

Σήμερα, ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα