Ηράκλειο: 31oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Ηράκλειο: Σε εξέλιξη ο ανασχεδιασμός τριών σημαντικών κυκλοφοριακών κόμβων

13.02.2024, 15:55

Στο επίκεντρο Λ. 62 Μαρτύρων, Άγιος Ιωάννης Χωστός και λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου

Ομόφωνα δεκτή έγινε από τη Δημοτική Επιτροπή η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση οι συγκοινωνιακές μελέτες διαμόρφωσης των κόμβων στην Λ. 62 Μαρτύρων στο σημείο λίγο πριν τον κόμβο Γιοφύρου, στην παραλιακή λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου στο ύψος της πλατείας των 18 Άγγλων, καθώς και στον κόμβο του Αγίου Ιωάννη Χωστού.

Κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρεία του Δημάρχου, Αλέξη Καλοκαιρινού, τονίστηκε ότι οι παρεμβάσεις αναμένεται να δώσουν σημαντική κυκλοφοριακή ανάσα σε τρία σημεία της πόλης, ανακουφίζοντας οδηγούς, πεζούς και περίοικους.

Δημοτική επιτροπή Ηρακλείου

Ειδικότερα, στην περίπτωση του κόμβου της Λ. 62 Μαρτύρων προβλέπεται μεταξύ άλλων η ανανακατασκευή του υφιστάμενου κυκλικού κόμβου σε νέα θέση, μετατοπισμένη δυτικά, δημιουργία διαβάσεων, επέκταση πεζοδρομίων, προτεραιότητα στα οχήματα που κινούνται εντός της κυκλικής πορείας και η ρύθμιση της κυκλοφορίας με φωτεινούς σηματοδότες.

Στον κόμβο στην πλατεία 18 Άγγλων μεταξύ άλλων προβλέπεται η κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου με δύο ρεύματα κυκλοφορίας εντός της κυκλικής πορείας, διεύρυνση πεζοδρομίων και δημιουργία δικτύου διάβασης πεζών.

Για την περίπτωση ανασχεδιασμού του κόμβου στον Άγιο Ιωάννη Χωστό, όπου υπάρχει και συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ο σχεδιασμός που προβλέπεται επαναπροσδιορίζει τις φορές κατεύθυνσης των οδών που συμβάλλουν σε αυτόν και ρυθμίζει την ασφαλή κίνηση πεζών και ΑΜΕΑ με τη δημιουργία διαβάσεων και επέκτασης πεζοδρομίων.

Το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για 10 ημέρες και μετά την επανέγκριση του από την Δημοτική Επιτροπή, θα κατατεθεί προς έγκριση και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκτιμάται ότι οι οριστικές μελέτες, οι εγκρίσεις και τα τεύχη δημοπράτησης θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2024, ενώ παράλληλα θα γίνεται και η προσπάθεια εύρεσης των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων υλοποίησης των παρεμβάσεων.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη και ο σχεδιασμός παρεμβάσεων και σε άλλα σημεία της πόλης του Ηρακλείου όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση οχημάτων, με στόχο την συνολική διευθέτηση των προβλημάτων.