Ηράκλειο: 33oC

Ηρακλειώτες χορευτές στη «Στέγη»: Γιώργος Κοτσιφάκης & Σωτηρία Κουτσοπέτρου στο «My Fierce Ignorant Step» του Παπαδόπουλου

18.05.2025, 18:00

Ο Γιώργος Κοτσιφάκης και η Σωτηρία Κουτσοπέτρου, δύο καλλιτέχνες με καταγωγή από το Ηράκλειο, εντάσσονται σε μια δεκαμελή ομάδα χορευτών

Δύο Ηρακλειώτες χορευτές, ο Γιώργος Κοτσιφάκης και η Σωτηρία Κουτσοπέτρου, συμμετέχουν στη νέα, πολυσυζητημένη παραγωγή του διεθνώς αναγνωρισμένου χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου, που παρουσιάστηκε από 8 έως 18 Μαΐου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Η παράσταση, με τίτλο «My Fierce Ignorant Step», αποτελεί παγκόσμια πρεμιέρα και σηματοδοτεί την πιο προσωπική και εκφραστικά τολμηρή δουλειά του Έλληνα δημιουργού, ο οποίος βραβεύτηκε πρόσφατα με το Rose International Dance Prize από το Sadler’s Wells του Λονδίνου.

Ο Γιώργος Κοτσιφάκης και η Σωτηρία Κουτσοπέτρου, δύο καλλιτέχνες με καταγωγή από το Ηράκλειο, εντάσσονται σε μια δεκαμελή ομάδα χορευτών που δημιουργούν ένα εκστατικό ηχοτοπίο, μετατρέποντας τις αναπνοές, τις φωνές και τις κινήσεις τους σε ένα ενιαίο, παλλόμενο σώμα επί σκηνής. Οι δυο τους ξεχωρίζουν με ακρίβεια κίνησης, σωματική πειθαρχία και έντονη σκηνική παρουσία, υπηρετώντας με συνέπεια τη μινιμαλιστική δεξιοτεχνία του Παπαδόπουλου.

Το έργο, βαθιά επηρεασμένο από ακουστικές μνήμες και βιώματα της ελληνικής συλλογικής ταυτότητας, λειτουργεί ως ένας ύμνος στην ορμή της ζωής. Ο Παπαδόπουλος δεν επιδιώκει τον συγχρονισμό για λόγους φόρμας, αλλά για να αναδείξει την ενότητα, την αλληλεγγύη και τη βιωμένη κοινότητα των σωμάτων. Όπως δηλώνει ο ίδιος: «Δεν χορεύουμε μαζί γιατί είμαστε συγχρονισμένοι· συγχρονιζόμαστε γιατί είμαστε μαζί».

Ο Γιώργος Κοτσιφάκης


Η Σωτηρία Κουτσοπέτρου

Στο «My Fierce Ignorant Step”, ο ήχος και η κίνηση γίνονται ένα. Η μουσικότητα των σωμάτων μεταφέρει τον θεατή σε στιγμές που έχουν χαραχτεί στη μνήμη: τις πρώτες φορές που γελάσαμε, ερωτευτήκαμε, αναμετρηθήκαμε με τον κόσμο. Η παράσταση είναι ένα συλλογικό ξέσπασμα ζωής, με τα σώματα να λειτουργούν σαν μουσικά όργανα και η κάθε κίνηση να γεννά ρυθμό, ενέργεια και τελικά ελπίδα.

Το έργο δημιουργήθηκε μέσα σε ένα πολιτικά και κοινωνικά φορτισμένο περιβάλλον, και λειτουργεί, κατά τον Παπαδόπουλο, ως πράξη αντίστασης απέναντι στον κυνισμό και τη δυστοπία. Θέτει στο προσκήνιο την αξία του «μαζί», της πίστης στην καλοσύνη, στην αθωότητα και στην ανθρώπινη επαφή – θεματικές που οι δύο Ηρακλειώτες ερμηνευτές ενσωματώνουν με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα.

Οι ερμηνευτές του έργου είναι οι: Θέμις Ανδρεουλάκη, Αντώνης Βαής, Αμαλία Κοσμά, Γιώργος Κοτσιφάκης, Σωτηρία Κουτσοπέτρου, Μαρία Μπρέγιαννη, Τάσος Νίκας, Σπύρος Ντόγκας, Δανάη Παζιργιαννίδη, Ιωάννα Παρασκευοπούλου.

Η δραματουργία είναι του Αλέξανδρου Μιστριώτη, η πρωτότυπη μουσική του Κορνήλιου Σελαμσή με συνεργασία του Jeph Vanger, τα σκηνικά της Κλειώς Μπομπότη, τα κοστούμια της Μαρίας Πανουργιά, ενώ τους φωτισμούς υπογράφει ο Στέφανος Δρουσιώτης.

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη, η παράσταση θα περιοδεύσει σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ και αίθουσες ανά την Ευρώπη. Και για το Ηράκλειο, είναι μια στιγμή υπερηφάνειας, καθώς δύο νέοι καλλιτέχνες της πόλης συμμετέχουν σε μία κορυφαία διεθνή παραγωγή, που καταγράφεται ήδη ως ορόσημο στην πορεία του σύγχρονου ελληνικού χορού.

Μια παράσταση για την ευφορία του να ζεις. Δέκα χορευτές και χορεύτριες δημιουργούν ένα εκστατικό ηχοτοπίο και τη χορογραφία του. Μνήμες και ακούσματα, φωνές και σώματα ηχούν σαν μουσικά όργανα και σταδιακά οδηγούν σε μια κοινή έξαψη. Η νέα δουλειά του μινιμαλιστή Έλληνα χορογράφου εξερευνά πώς η κίνηση γίνεται ένα τραγούδι μέσα στο οποίο πάλλονται τα σώματα των χορευτών – και, μαζί τους, δυνητικά και των θεατών. Ένα αισιόδοξο, εξωστρεφές, μαγευτικό νέο έργο για τις πρώτες φορές που συναντηθήκαμε, που γελάσαμε, που ζήσαμε. Για τις παθιασμένες μας αρχές.

Οι πληροφορίες από τη «Στέγη»

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του χορογραφία και έναν χρόνο μετά τη σκηνοθεσία της ομηρικής «Νέκυιας» με τον Γιάννη Αγγελάκα στη Στέγη, η οποία παρουσιάστηκε επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο του 2025, και έχοντας μόλις λάβει το νέο μεγάλο διεθνές βραβείο χορού Rose International Dance Prize, το οποίο θέσπισε το καταξιωμένο κέντρο χορού της Αγγλίας, Sadler’s Wells, ο Χρήστος Παπαδόπουλος καταθέτει το πιο προσωπικό έργο του και, για πρώτη φορά, συνδέει την υλικότητα του ήχου με τη μουσικότητα των σωμάτων.

Στο νέο του έργο, ένα πληθυντικό σώμα πάλλεται επί σκηνής, πορεύεται με τα μάτια ορθάνοιχτα προς τα εμπρός. Η ανάσα του γίνεται φωνή που οδηγεί τα βήματα: πότε μεγάλα, πότε μικρά, πάντα σταθερά και αποφασιστικά, σχεδόν ξένοιαστα. Τα σώματα των χορευτών ανασαίνουν, οι ανάσες τους γίνονται ήχοι, που μετατρέπονται σε φωνές και κινήσεις, ένας καλπασμός που διαρκώς φουσκώνει.

Στο “My Fierce Ignorant Step”, o Παπαδόπουλος θέλει να επεξεργαστεί συνειδητά την επιρροή που έχει ασκήσει πάνω του το μνημειώδες μουσικό έργο «Άξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, σαν μια συλλογική μνήμη που ενεργοποιείται μέσα από ακούσματα. Δεν είναι η μουσική καθαυτή το θέμα, αλλά ο κοινός τόπος της. Ένα τοπίο που ζει μέσα μας, μεταφέρεται παντού και μας βοηθά να ξαναπάμε ακαριαία σε μια στιγμή του παρελθόντος που δεν έχει παρέλθει. Όλα είναι ακόμα εδώ. Ή έστω αυτό εξετάζει το συγκεκριμένο έργο. Την αλήθεια της νεότητας, της ορμής και της τόλμης που, αν τη θεωρήσουμε περαστική, γραφική και χαριτωμένη, θα χαθεί – όχι μόνο αυτή, αλλά και το νόημα του κόσμου μας.

Για τον χορογράφο, η πρώτη παρόρμηση για τη δημιουργία του “My Fierce Ignorant Step” θεμελιώνεται σε ακουστικές μνήμες της παιδικής και νεανικής του ηλικίας, που ο ίδιος μοιράζεται με πολλούς άλλους Έλληνες: μνήμες συλλογικές και συνδεδεμένες με τη μοίρα του τόπου μας, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι άμεσα ορατό. Το έργο αντιστέκεται στην συμμόρφωση με έναν καταιγισμό μορφών, με μια επιθυμία για το παρόν, το μέλλον και το παρελθόν αχόρταγη, με μια επιθυμία για ζωή τολμηρή, κοπιώδη, τελείως ανθρώπινη, φτιαγμένη από την εύθραυστη, ασήμαντη σάρκα μας.

Το έργο αυτό φέρνει μπροστά ποιότητες που υπήρχαν πάντα στο έργο του Χρήστου Παπαδόπουλου αλλά εδώ αλλάζει ριζικά η έμφαση. Υπάρχουν θέματα και υλικά που τον απασχολούν από την αρχή αλλά τώρα διακρίνονται καθαρά και μέσα σ’ αυτά είναι η έννοια του «μαζί», το απλό πρώτο σημείο στο οποίο μοιάζουν να εμφανίζονται τόσο η πολιτική όσο και η αγάπη. Γι’ αυτό, στο έργο οι ερμηνευτές χορεύουν μαζί.

«Ο συγχρονισμός της πολλαπλασιασμένης κίνησης συμβαίνει αλλά δεν είναι ο σκοπός· δεν χορεύουμε μαζί γιατί είμαστε συγχρονισμένοι αλλά συγχρονιζόμαστε γιατί είμαστε μαζί. Δεν είναι προτεραιότητα το σύστημα που δημιουργείται ούτε η ομορφιά. Όλα αυτά μοιάζουν σαν τεχνάσματα για να βρεθούμε, να υπάρξουμε, να συναντηθούμε, να απορήσουμε με την ενέργεια που γεννιέται, που αβγατίζει και σκορπίζεται και δίνεται. Υπάρχει μια αξία που συνδέει τα πράγματα εδώ. Δεν είναι η πίστη σε κάποιο σύστημα, σε κάποια μηχανή ή σε κάποιο κόλπο αλλά η τολμηρή ευπιστία στο αγαθό», σημειώνει ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την παράσταση

Advertisment