Ηράκλειο: 34oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Ιράν: Απαγορεύτηκε η εργασία σε 12 ηθοποιούς

26.10.2023, 11:31

Είχαν εμφανιστεί χωρίς μαντίλα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι ιρανικές αρχές ανέφεραν σήμερα ότι απαγορεύθηκε σε τουλάχιστον 12 ηθοποιούς να εργαστούν διότι εμφανίστηκαν δημοσίως χωρίς να φορούν μαντίλα που είναι υποχρεωτική στην ισλαμική δημοκρατία. «Αυτές που δεν σέβονται τον νόμο δεν επιτρέπεται να εργαστούν», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Ισλαμικού Προσανατολισμού Μοχάμαντ Μεχντί Εσμαϊλί ύστερα από υπουργικό συμβούλιο. Επιβεβαίωσε έτσι τις προτάσεις που έγιναν μία ημέρα νωρίτερα από τον αρμόδιο για της υπηρεσίας κινηματογράφου, τον Χαμπίμπ Ιλ Μπεϊγκί, σύμφωνα με τον οποίο πάνω από 12 ηθοποιοί δεν μπορούν πλέον να λάβουν μέρος σε γυρίσματα διότι δεν σεβάστηκαν τον νόμο για την χιτζάμπ. «Δεν μπορούν πλέον να εμφανιστούν σε νέα ταινία», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι οι ταινίες στις οποίες έχουν συμμετάσχει μπορεί να κυκλοφορήσουν για να μην επηρεαστούν οικονομικά οι εταιρίες παραγωγής.

Ηθοποιοί και διασημότητες έχουν εμφανιστεί χωρίς μαντίλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά το κίνημα διαμαρτυρίας που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, της Μαχσά Αμινί, μιας νεαρής γυναίκας 22 ετών που έχασε τη ζωή της μετά τη σύλληψή της για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που ισχύει στο Ιράν.

Μεταξύ των ηθοποιών στις οποίες απαγορεύθηκε να εργαστούν είναι η Ταρανέχ Αλιντουστί, η Καταγιούν Ριαχί και η Φατεμέχ Μοταμέντ-Αριά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Hamshahri. Η Ταρανέχ Αλιντουστί, που συνελήφθη και παρέμεινε προσωρινά υπό κράτηση το 2022, είναι μια από τις πιο γνωστές ηθοποιούς που ζουν ακόμα στο Ιράν, όπως μεταδίδε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Γνωστή για τους ρόλους της σε ταινίες του σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαρχαντί, είχε αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία της χωρίς μαντίλα και ένα μήνυμα στα κουρδικά υποστηρίζοντας το κίνημα Γυναίκα-Ζωή-Ελευθερία.