Ηράκλειο: 27oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Ισραήλ: «Ευθύνη της Παλαιστίνης η επίθεση» λέει η Χαμάς

13.10.2023, 0:27

Επιχειρεί να βγάλει εκτός κάδρου τη Χεζμπολάχ και το Ιράν

Η Χαμάς έδωσε την Πέμπτη (12/10) μια άνευ προηγουμένου ενημέρωση στα αγγλικά στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, μέσω του Telegram, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Guardian στην Ιερουσαλήμ, Beth McKernan.

Σύμφωνα με την ενημέρωση η οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα δήλωσε ότι «η απόφαση για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης ήταν εξ ολοκλήρου παλαιστινιακή». Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να βγάλει εκτός κάδρου τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, πως δεν συμμετείχαν στην ανελέητη επίθεση του Σαββάτου στο Ισραήλ.

Η ανταποκρίτρια του Guardian αναφέρει επίσης ότι η Χαμάς προέβη σε ψευδείς ισχυρισμούς ότι οι Ισραηλινοί πολίτες δεν αποτέλεσαν σκόπιμο στόχο και ότι οι επιθέσεις στόχευαν αποκλειστικά σε βάσεις των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας.

Η επίθεση στο Ισραήλ προετοιμαζόταν για μήνες

Νωρίτερα, κορυφαίος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) πως προετοιμαζόταν επί μήνες η αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου στο Ισραήλ. «Την “ώρα μηδέν” γνώριζαν ελάχιστοι ηγέτες της Χαμάς» τόνισε ο Αλί Μπαράκα από τη Βηρυτό.

Υποστηρίζει ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι της επιχείρησης: «Το κίνημα της Χαμάς θεωρεί ότι κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του, υποχρεώνοντας τον εχθρό (Ισραήλ) να αποδεχθεί μελλοντικά συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων». Διαπραγματεύσεις για μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μόνον εφόσον προηγηθεί κατάπαυση του πυρός, διευκρινίζει.

Μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν σε περισσότερες από 50 τοποθεσίες το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, είπε ο Μπαράκα: «Οι αντιστασιακές ομάδες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου διοίκησης της μεραρχίας της Γάζας του σιωνιστικού στρατού, καταφέρνοντας να αιχμαλωτίσουν μεγάλο αριθμό αξιωματικών και οπλιτών».

Κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό ότι εκδικείται τον παλαιστινιακό λαό

Η απειλή χερσαίας επέμβασης του ισραηλινού στρατού δεν τρομάζει τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Αλί Μπαράκα ορκίζεται πως η Γάζα θα γίνει «το νεκροταφείο του ισραηλινού στρατού». Χαρακτηρίζει τη Χαμάς «εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα» το οποίο επιδιώκει την απελευθέρωση εδαφών και ιερών τόπων, καθώς και την επιστροφή των παλαιστινίων προσφύγων στην πατρίδα τους.

Προειδοποιεί ότι σε τυχόν απόπειρα εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, η Χαμάς δεν θα πολεμήσει μόνη, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υποστηριχθεί από συμμάχους της, όπως το Ιράν και η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

«Έχουμε αρκετά όπλα και εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουμε τη δύναμη κατοχής, η οποία ηττήθηκε από τη Χαμάς και αποδείχθηκε πως ήταν μια χάρτινη τίγρη» ισχυρίζεται ο Αλί Μπαράκα. Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γαλλία: Απαγορεύονται οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις