Ηράκλειο: 31oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Ισραήλ: Κρίση μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας

18.06.2024, 11:54

Οι πολιτικοί εξέφρασαν την οργή τους για τη συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού

Το ισραηλινό κανάλι 14 ανέφερε ότι υπάρχει μια άνευ προηγουμένου κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, που συμπίπτει με την ευρεία κριτική για τις επιδόσεις στη Γάζα και την αυξανόμενη διεθνή πίεση.

Πολιτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο στρατός δείχνει αδυναμία να επιτύχει στρατιωτικούς στόχους, γεγονός που εγείρει ένα δύσκολο ερώτημα σχετικά με την ικανότητα του στρατού να αντιμετωπίσει μελλοντικές προκλήσεις, ειδικά στα βόρεια συνόρα με τον Λίβανο.

Σύμφωνα με το Channel 14, οι πολιτικοί εξέφρασαν την οργή τους για τη συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού, τον οποίο θεωρούν ότι επιδιώκει να τερματίσει τις μάχες στη Γάζα χωρίς να επιτύχει τον διακηρυγμένο στόχο της «εξάλειψης της ηγεσίας των τρομοκρατικών οργανώσεων», ειδικά αφού ανακοίνωσε ότι ο στρατός η επιχείρηση στη Ράφα θα τελείωνε σε περίπου δύο εβδομάδες.

Το κανάλι εξήγησε ότι το τέλος της επιχείρησης Ράφα «βάζει το πολιτικό επίπεδο μπροστά από τρεις επιλογές: συνέχιση των επιδρομών στη Γάζα, έναρξη διαπραγματεύσεων για την επιστροφή των αιχμαλώτων ή κατεύθυνση προς το βόρειο πολεμικό μέτωπο, δηλαδή τον Λίβανο.

Το κανάλι εκτιμά ότι η τρέχουσα κρίση δείχνει βαθύτερες εσωτερικές διαμάχες, καθώς το πολιτικό επίπεδο βλέπει ότι ο στρατός υπερβαίνει τον ρόλο του και πιέζει για πολιτικές που μπορεί να επηρεάσουν το μέλλον των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά, ο στρατός πιστεύει ότι το καθήκον του περιλαμβάνει την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης εικόνας της πραγματικότητας σε πολιτικό επίπεδο και όχι απλώς την εφαρμογή εντολών.

Το κανάλι εξήγησε ότι ανεξάρτητα από την ύπαρξη μεγάλης κρίσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικού και στρατιωτικού επιπέδου, το δύσκολο ερώτημα είναι: «Μπορεί ο ισραηλινός στρατός να πετύχει ένα αποτέλεσμα στο βορρά κατά τη διάρκεια της μάχης με τη Χεζμπολάχ;».

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα