Ηράκλειο: 13oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Ισραήλ: Παραιτήθηκε η αναπληρώτρια υπουργος Οικονομικών

26.10.2023, 18:00

Η Μίχαλ Βάλντιγκερ εξήγησε τους λόγους για την παραίτησή της από το υπουργείο Οικονομικών

Την παραίτηση της ως αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, δήλωσε η Μίχαλ Βάλντιγκερ, προκειμένου να κατανεμηθούν οι πόροι από το τμήμα της προς όφελος των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ακόμη, στην προσωπική της ανάρτηση στο Facenbook της αναφέρει πως: «Βλέπω και ακούω ότι το κοινό έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο κράτος και θεωρώ καθήκον μου να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη που έχει χαθεί μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Για τον λόγο αυτό παραιτούμαι από την θέση της αναπληρώτριας υπουργού και επιστρέφω στην Κνεσέτ.»

«Με το Ισραήλ,

Μετά την επίθεση που έγινε στις 7 Οκτωβρίου, τίποτα πλέον δεν είναι το ίδιο. Οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει και η ζωή δεν είναι ίδια με χθες. Πάνω από 1.400 άνθρωποι, γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά σφαγιάστηκαν βάναυσα, πάνω από 220 απήχθησαν στη Γάζα, και υπάρχουν χιλιάδες τραυματίες, κάποιοι στο σώμα και κάποιοι στην ψυχή και κάποιοι και στα δύο. Η βάρβαρη, δολοφονική και άγρια επίθεση της Χαμάς άλλαξε εντελώς την πραγματικότητα της χώρας μας. Πολλά ερωτήματα αντηχούν στο μυαλό όλων των πολιτών του Ισραήλ. Πώς έγινε, πού ήταν ο στρατός, πού ήταν το κράτος.

Όλα αυτά πρέπει να αποκαλυφθούν και θα αποκαλυφθούν μέχρι το τέλος του δίκαιου πολέμου στον οποίο βρισκόμαστε. Όλοι όσοι έχουν σφάλλει θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη γι’ αυτό. Μέχρι τότε, πρέπει να ενωθούμε και να εστιάσουμε σε ένα πράγμα – τη νίκη. Μια στρατιωτική νίκη που θα είναι ξεκάθαρη. Ξεκάθαρη και συντριπτική νίκη απέναντι στην οργάνωση που όρθωσε το ανάστημα της εναντίον μας και ευθύνεται για τους θανάτους στη χώρα μας. Έχουμε εντολή να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους κατοίκους του Ισραήλ.

Πιστεύω ότι η στρατιωτική νίκη και η επιστροφή της ασφάλειας και της ειρήνης δεν θα είναι δυνατή χωρίς τη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες – είτε πρόκειται για οικογένειες τεθλιμμένων και οικογένειες απαχθέντων ή οικογενειών που εκκενώθηκαν από τον νότο και τον βορρά, είτε πρόκειται για πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες – οικονομικές, ψυχικές, προσωπικές, οικογενειακές κ.λπ..»

Η Μίχαλ Βάλντιγκερ εξήγησε τους λόγους για την παραίτησή της από το υπουργείο Οικονομικών

«Το καθήκον μου είναι να ξαναχτίσω την εμπιστοσύνη»
Από εκείνο το Μαύρο Σάββατο, η ρουτίνα μου έχει γίνει να παρευρίσκομαι σε κηδείες, να παρηγορώ πενθούντες, συναντήσεις και συζητήσεις με οικογένειες αγνοουμένων και απαχθέντων, επισκέψεις τραυματιών, συναντήσεων και επισκέψεων στα ξενοδοχεία όπου μένουν οικογένειες που έχουν βγει από τους αβοήθητους και μια προσπάθεια να βοηθήσουν δεκάδες χιλιάδες πολιτών που έχουν εκκενωθεί από τα σπίτια τους όταν είναι αβοήθητοι και σε συνεχιζόμενα τραύματα.

Βλέπω και ακούω το κοινό, τον πόνο του, την απώλεια εμπιστοσύνης στο κράτος και είναι σαφές για μένα ότι το καθήκον μου, είναι να ξαναχτίσω την εμπιστοσύνη. Επιστρέψτε στον πολίτη την αίσθηση ότι ακούγεται η φωνή του, του λένε, ότι είναι σημαντικός και απαραίτητος και ότι έχει κάποιον να εμπιστευτεί.

Επιπλέον, πιστεύω ότι όλοι μας, σε όλα τις βαθμίδες, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα και να υπερβούμε όλους τους υπάρχοντες πόρους στις πολεμικές προσπάθειες. Το υπουργείο Οικονομικών, ως κορυφαίο και σημαντικό χαρτοφυλάκιο, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα αυτού. Ως εκ τούτου, στράφηκα στον υπουργό Οικονομικών, φίλο Μπεζαλέλ Σμότριχ (Bezalel Smutrich), μοιράστηκα τις σκέψεις μου μαζί του και τον ενημέρωσα για την παραίτηση μου από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, στρέφοντας στους πόρους που διατίθενται για το τμήμα μου, προς όφελος της εκστρατείας όπου με τη βοήθεια του Θεού θα νικήσουμε.

«Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε στο υπουργείο Οικονομικών»
Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία, και γενικά όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στο υπουργείο. Είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσουν να προχωρούν στο έργο τους. Εδώ και δέκαμιση μήνες υπηρετώ ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και καταφέραμε να αλλάξουμε μέσω της αύξησης των κονδυλίων του προϋπολογισμού που αφορούν το σύστημα υγείας γενικότερα και της ψυχικής υγείας ειδικότερα, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να αυξήσουμε τα προγράμματα στον εργασιακό τομέα.

Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε στο υπουργείο Οικονομικών, και μέχρι πριν τρεις εβδομάδες επικεντρωνόμουν στην προώθηση προγραμμάτων και έργων σε αρκετά πολιτικά πεδία στο υπουργείο, αλλά αυτή τη στιγμή νιώθω ότι πρέπει να είμαι σε άλλο μέρος και από εκεί να συνεχίσω να βοηθάω και να εργάζομαι για το Ισραήλ. Αυτή είναι η αποστολή μου και υπόσχομαι να συνεχίσω από την Κνεσέτ, να ενεργώ από εκεί με όλη μου τη δύναμη και το σθένος για την πολεμική προσπάθεια, για τη νίκη και όπως είπα, να βοηθήσω όλους όσους τραυματίστηκαν σωματικά και ψυχικά, για να σηκωθούν και να αρχίσουν πάλι να εμπιστεύονται τους θεσμούς του κράτους.

Το υποσχέθηκα στο κοινό, το υποσχέθηκα στην οικογένειά μου, το υποσχέθηκα στον εαυτό μου.

Με τη βοήθεια του Θεού θα νικήσουμε.»

Με πληροφορίες απο: ΤΑ ΝΕΑ