Ηράκλειο: 20oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Ιταλία: Η διάσωση του πύργου της Γκαριζέντα

01.04.2024, 14:46

Οι αρχές καλούνται να διασώσουν τον πύργο της Γκαριζέντα, έναν ιστορικό, κεκλιμένο πύργο στη Μπολόνια και μάλιστα, για δεύτερη φορά.

Ένα από τα ορόσημα της Μπολόνια στην Ιταλία, αποτελεί ο Πύργος της Γκαριζέντα, ο οποίος πλέον γέρνει επικίνδυνα. Το σχέδιο που καταστρώνει η Ιταλία για τη διάσωσή του, περιλαμβάνει τη χρήση του ίδιου εξοπλισμού που αξιοποιήθηκε για την ενίσχυση του Πύργου της Πίζας. Όπως υπενθυμίζει το CNN, ο Πύργος της Γκαριζέντα, ύψους 48 μέτρων, κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα, σε μια περίοδο άνθησης για την πόλη της Μπολόνια. Ωστόσο, δύο αιώνες αργότερα, είχε ήδη πάρει κλίση. Σήμερα γέρνει σε γωνία τεσσάρων μοιρών, καταγράφοντας κλίση λίγο μεγαλύτερη του Πύργου της Πίζας που αγγίζει τις 3,9 μοίρες.

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, η περιοχή γύρω από τον ιστορικό πύργο σφραγίστηκε καθώς επιστήμονες παρακολουθούσαν στενά τη συμπεριφορά του οικοδομήματος, αναζητώντας κινητικότητα και ρωγμές. Όπως συμπέραναν, ο πύργος εμφανίζει «υψηλό κίνδυνο» κατάρρευσης. Ο δήμαρχος της Μπολόνια, Ματέο Λεπόρε, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πυλώνες και καλώδια που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για να διασώσουν τον Πύργο της Πίζας, θα αξιοποιηθούν και στο νέο σχέδιο. «Αυτό θα μας βοηθήσει να στερεώσουμε τον πύργο» τόνισε και σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα επέτρεπε να ξανανοίξει για το κοινό ο ψηλότερος Πύργος Ασινέλι, που στέκει ακριβώς δίπλα· και που παρουσιάζει τη… δική του ταπεινή κλίση, κατά μόλις 1,3 μοίρες. Όπως πρόσθεσε, το όλο εγχείρημα εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου στα 19 εκατ. ευρώ.

Αν και ο Πύργος της Πίζας έχει κλέψει την πρωτιά σε όρους φήμης, ο Πύργος της Γκαριζέντα αποτελεί σπουδαίο αξιοθέατο για τη Μπολόνια. Η κλίση του, μάλιστα, τού εξασφάλισε μια θέση στη λογοτεχνική αιωνιότητα, όταν ο Δάντης τον ανέφερε στη «Θεία Κωμωδία» του το 14ο αιώνα. Ο τουριστικός «ανταγωνιστής» στην Πίζα, ο οποίος αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1987, άγγιξε κλίση 4,5 μοιρών στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Φόβοι για την κατάρρευσή του οδήγησαν σε μια παγκοσμίως συντονισμένη προσπάθεια για να αποτραπεί η πτώση του, με τις εργασίες να διαρκούν οκτώ χρόνια ξεκινώντας το 1993. Το σχέδιο αποδείχθηκε σωτήριο, με τον Πύργο να στέκει σήμερα σταθερός κυρίως χάρη στους πυλώνες που σύντομα θα στηρίξουν και τον Πύργο της Γκαριζέντα.

Πηγή: lifo.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Αποκαθίστανται τα μνημεία του νεκροταφείο Μουράτ Ρέις

Συναγερμός στην Iταλία: Έκλεισαν τα σχολεία στο Τράνι της Απουλίας

Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης μαζί στην Ιταλία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *