Ηράκλειο: 25oC

Καλπάζει το σύνδρομο του Ντιτρόιτ στο Ηράκλειο

16.07.2024, 15:39

Tι είναι το σύνδρομο Ντιτρόιτ – Ποιους εργαζόμενους αφορά και ποιες είναι οι συνέπειές του

Καλπάζει το σύνδρομο του Ντιτρόιτ στο Ηράκλειο με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να είναι πιο πρόθυμες να αντικαταστήσουν το εργασιακό τους προσωπικό με πιο νέο εργασιακό προσωπικό το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις εξελίξεις.

Πρόκειται για μια σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνει τους δικούς της όρους στην αγορά εργασίας και ιδιαιτέρως σε ένα νομό όπως εκείνο του Ηρακλείου όπου από τους 10 εργαζομένους ηλικίας κοντά άνω των 65 ετών οι 6 θα αντικατασταθούν από άτομα νεότερης ηλικίας. Ο αντίκτυπος στη ψυχική υγεία των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας είναι σαφέστατα μεγάλος αφού το αίσθημα ανεπάρκειας τους πλημμυρίζει.

Ειδικότερα, το σύνδρομο του Ντιτρόιτ είναι ένα εργασιακό σύνδρομο. Ουσιαστικά, είναι μια τάση που παρατηρείται σε χώρες, επιχειρήσεις κτλ. να αντικαθίσταται το υφιστάμενο γερασμένο εργασιακό προσωπικό από νεότερο εργασιακό προσωπικό. Και οι λόγοι σχετίζονται με τη μόρφωση, τις εξειδικευμένες γνώσεις και την καλύτερη προσαρμοστικότητα που παρουσιάζουν οι νέοι άνθρωποι σε σχέση με τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών του ν. Ηρακλείου και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωϋσάκης μιλώντας στο Cretaone.gr υποστήριξε πως το σύνδρομο αυτό είναι εμφανές στην εργασιακή πραγματικότητα των ανθρώπων που δουλεύουν στις κουζίνες των ξενοδοχείων και πιο συγκεκριμένα στους μάγειρες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σ’ ένα μεγάλο βαθμό και σε ορισμένους κλάδους, το συγκεκριμένο σύνδρομο ισχύει.

Στον δικό μας κλάδο που αφορά την κουζίνα, το Σύνδρομο του Ντιτρόιτ ισχύει στο Ηράκλειο. Για παράδειγμα, όσον αφορά τους μάγειρες, οι ξενοδόχοι δεν παίρνουν ανθρώπους μεγάλης ηλικίας καθώς δε μπορούν να βγάλουν τη δουλειά. Στη δική μας δουλειά ως μάγειρες στα ξενοδοχεία άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, σπάνια θα δει κάποιος. Και αντικαθίστανται από ανθρώπους ηλικίας από 25- 50 ετών». Τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι που θα αντικατασταθούν από άτομα νεότερης ηλικίας;

Θα εργαστούν σε μεζεδοπωλεία ή θα αναγκαστούν να αλλάξουν επάγγελμα με τις εργασιακές συνθήκες ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις να χαρακτηρίζονται ως άδικες.

Ουκ ολίγες φορές, οι απολυμένοι μάγειρες θα δουλέψουν σε μεζεδοπωλεία εξαντλώντας τον εργασιακό τους χρόνο σε 10ωρα και 12ωρα.

«Οι άνθρωποι αυτοί θα πάνε να δουλέψουν στα μεζεδοπωλεία του Ηρακλείου. Ή θα αλλάξουν επάγγελμα εντελώς. Όταν ο μάγειρας αναγκάζεται να δουλέψει πέραν της κουζίνας των ξενοδοχείων στα μεζεδοπωλεία, ρίχνει και το «κασέ του», το μεροκάματο. Πέφτει ψυχολογικά ο μάγειρας γιατί εμμέσως του λένε πως δε μπορείς να ανταποκριθείς σε βαριά σωματική εργασία και πάει σε μια εργασία όπου μπορεί να δουλεύει 10ωρα ή 12ωρα» διεμήνυσε ο κ. Μωϋσάκης.

6 στους 10 στο Ηράκλειο

Ο Νεκτάριος Μωϋσάκης με τη θεσμική του ιδιότητα ως εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου προέβη σε μια βαρυσήμαντη δήλωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τους 10 ανθρώπους που βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία και πιο συγκεκριμένα λίγο πιο πριν τη συνταξιοδότηση οι 6 θα αντικατασταθούν στο νομό Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό εάν αναλογιστούμε πως ο νομός Ηρακλείου δεν είναι ένας νομός τεχνολογικά εξελιγμένος με περίπλοκα εργασιακά περιβάλλοντα όπως εκείνα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

«Τέτοια φαινόμενα συναντάμε και σε άλλους κλάδους όπως: οι σερβιτόροι. Μάγειρες και σερβιτόροι είναι επαγγέλματα όπου παρατηρείται έντονα το σύνδρομο του Ντιτρόιτ. Στην κουζίνα και στους μάγειρες, οι 10 εργαζόμενοι που είναι ηλικίας άνω των 55 ετών οι 8 θα αντικατασταθούν από άτομα νεαρότερης ηλικίας στο Ηράκλειο.

Όσον αφορά τον γενικότερο ιδιωτικό τομέα του Ηρακλείου, τα ποσοστά είναι 6 στους 10 εργαζομένους άνω των 55 ετών να αντικαθίστανται» ανέφερε ο κ. Μωϋσάκης.

Τέλος, ο κ. Μωϋσάκης έκανε σαφές πως ο ΟΑΕΔ στηρίζει τα άτομα αυτά μέσω εργασιακών προγραμμάτων ώστε να βγουν όσο γίνεται πιο ομαλά στη συνταξιοδότηση.

«Ο ΟΑΕΔ, γι΄ αυτό το λόγο, έχει βγάλει κάποια εργασιακά προγράμματα που απευθύνεται σε άτομα ηλικιακής ομάδας από 55- 65 ετών σε δήμους και περιφέρειες ώστε να απασχολούνται οι άνθρωποι και να μπουν ομαλά στη συνταξιοδότηση. Κάνουν πιο ελαφριές δουλειές. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει ο εργοδότης να σκέφτεται την «καθαίρεση» του εργαζομένου λόγω ηλικίας καθώς όλοι θα περάσουμε από την ηλικία αυτή και πόσο μάλλον σε μια περίοδο όπως η τωρινή που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη εργατικού προσωπικού. Οι άνθρωποι αυτοί, λόγω της εμπειρίας τους, μπορούν να προσφέρουν πολλά πράγματα» κατέληξε ο κ. Μωϋσάκης.

Εμπόριο

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο εμπόριο σύμφωνα με τον γραμματέα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανατολικής Κρήτης, κ. Αναστάσιο Ξενάκη. Ο κ. Ξενάκης υπογράμμισε πως πλέον το εμπόριο έχει εξελιχθεί και απαιτεί αρκετές ικανότητες. Τα συστήματα διοίκησης είναι πλέον εξελιγμένα, ενώ και ο κόσμος της πληροφορικής είναι πιο περίπλοκος. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις στρέφονται σε όσο γίνεται πιο νέα άτομα.

«Η πραγματικότητα των επιχειρήσεων σήμερα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την πραγματικότητα των επιχειρήσεων πριν από 30 χρόνια. Οι επιχειρήσεις εξελίσσονται και είναι λογικό να θέλουν τους εργαζόμενους πιο ικανούς ώστε να προσφέρουν πιο ποιοτικές υπηρεσίες. Οι εταιρείες αναζητούν πιο εξελιγμένο εργατικό προσωπικό στο Ηράκλειο και θεωρούν ότι το υφιστάμενο εργασιακό προσωπικό είναι πιο εξειδικευμένο. Κομβικό ρόλο διαδραματίζουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Μεγάλοι όμιλοι και πολυεθνικές επιχειρήσεις κάνουν προσπάθειες να βρουν πιο εξελιγμένο νεανικό προσωπικό το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο γερασμένο προσωπικό. Αυτό που παρατηρείται στο Ηράκλειο είναι πως οι χειρωνακτικές θέσεις έχουν καλυφθεί από γερασμένο εργασιακό προσωπικό, ενώ σε τομείς που αφορούν τα συστήματα διοίκησης της επιχείρησης, της διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού οι νέοι έχουν καλύψει τις θέσεις αυτές» υπογράμμισε ο κ. Ξενάκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ξενάκης ανέφερε: «Θα πρέπει η καθεμία επιχείρηση να σέβεται το προσωπικό της. Δεν πρέπει να υπάρχουν μεροληψίες ούτε στην αμοιβή αλλά ούτε και στον τρόπο ανταμοιβής της εργασίας. Γενικότερα, ο κόσμος της εργασίας εξελίσσεται και όσο γίνεται πιο τεχνολογικά εξελιγμένος τόσο πιο οικείο φαίνεται στη νέα γενιά εργαζομένων».

Αντίστροφη η εικόνα στην οικοδομή

Αντίστροφη εικόνα παρουσιάζει ο κατασκευαστικός κλάδος, σύμφωνα με το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων ν. Ηρακλείου, Γιώργο Τσιγγένη.

Όπως αναφέρει η έλλειψη εργατικών χεριών είναι τόσο μεγάλη στην οικοδομή που πλέον δεν μπαίνουν περιορισμοί ούτε ηλικιακά κριτήρια. Απλά, λαμβάνονται τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα ώστε να μην υπάρξει ενδεχόμενο εργατικό ατύχημα.

«Η οικοδομή θέλει νέα χέρια. Αλλά τη δεδομένη εποχή με την κρίση που έχουμε σε επίπεδο έλλειψης εργατικών χεριών, δεν υπάρχουν περιορισμοί. Όλοι εργάζονται. Δεν έχουμε νεανικά εργατικά χέρια και πλέον εργάζονται όλοι. Αυτή τη στιγμή με την έλλειψη εργατικών χεριών δεν περισσεύει κανένας. Εάν ένας άνθρωπος είναι 67 ετών και δεν συμπληρώνει τα ένσημα , το μέλλον είναι μαύρο για τον ίδιο. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει πρόβλημα. Εγώ έχω εργαζομένους που είναι σε ηλικία λίγο πιο πάνω από τα 60. Απλά , σε περιπτώσεις όπως στη σκαλωσιά ανεβαίνω εγώ ή τοποθετώ ένα πιο μικρό ηλικιακά για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι στη δουλειά. Στον καθαρόαιμο ιδιωτικό τομέα, το σύνδρομο του Ντιτρόιτ ισχύει» είπε ο Γιώργος Τσιγγένης.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: 31χρονος έπεσε από τον 2ο όροφο μπαλκονιού ενοικιαζόμενου δωματίου

Άννα Βίσση: Έστησε… γλέντι στο κέντρο του Ηρακλείου με τις κοντυλιές του Γλυκοκόκαλου

«Στεγνώνει» η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο – «SOS» για το νερό

Ηράκλειο: Προσποιούνταν τον γιατρό, «άρπαξε» 10.000 ευρώ και… συνελήφθη – 7 οι τηλεφωνικές απάτες


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα