Ηράκλειο: 32oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Καρκίνος του μαστού: Φορητή συσκευή μπορεί να φέρει επανάσταση στη θεραπεία

18.03.2024, 20:47

Θα βελτιώσει την παρακολούθηση των όγκων

Συσκευή που χωράει μέσα σε έναν στηθόδεσμο και θα μπορεί να παρακολουθεί εάν ένας καρκινικός όγκος στον μαστό μεγαλώνει αναπτύσσουν επιστήμονες στη Βρετανία. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η συσκευή θα προσφέρει μια νέα, μη επεμβατική μέθοδο ανίχνευσης της ανάπτυξης όγκου που οι ασθενείς θα μπορούν να χρησιμοποιούν στο ίδιο τους το σπίτι.

Η συσκευή, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη από τη μονάδα καινοτομίας ιατρικών τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Nottingham Trent (NTU), θα χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για να σαρώνει και να ανιχνεύει μικροσκοπικές αλλαγές στα υγρά μέσα και έξω από τα κύτταρα του μαστού.

Επειδή ο ιστός ενός όγκου είναι πιο πυκνός από τον υγιή ιστό και περιέχει λιγότερο νερό, όπως αναφέρει το iatropedia.gr, η συσκευή θα μπορεί να μετρά τις αλλαγές και την ανάπτυξη του όγκου σε πραγματικό χρόνο ακόμη και όταν είναι μόλις 2 χιλιοστά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε ως ένθετο στον στηθόδεσμο της ασθενούς είτε να σχεδιαστεί ως νέο σουτιέν με ενσωματωμένη τη συσκευή, η οποία θα καταγράφει δεδομένα και θα τα στέλνει στον χρήστη και στην ιατρική ομάδα που τον παρακολουθεί μέσω smartphone.

Διαβάστε επίσης: Η Γεωργία Μηλάκη για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση στον καρκίνο του μαστού στο Cretaone.gr

Η επιστημονική ομάδα στοχεύει να υποβάλει τη συσκευή σε κλινικές δοκιμές μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Η εν λόγω τεχνολογία θα μετρά τις αλλαγές στον ιστό του μαστού και θα βοηθά στη βελτίωση της πιθανότητας επιβίωσης της ασθενούς», δήλωσε, σύμφωνα με την Guardian, ο Δρ Yang Wei, ειδικός στα ηλεκτρονικά υφάσματα και την ηλεκτρονική μηχανική στο NTU.

«Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εξελιχθεί πάρα πολύ γρήγορα. θα μπορούσε να είναι 1 mm σε έξι μήνες ή 2 mm σε έξι εβδομάδες. Αυτό θα είναι ένα πρόσθετο μέτρο για να δούμε πόσο γρήγορα αναπτύσσεται ο όγκος», πρόσθεσε.

«Ανοίγουμε την πόρτα στη διερεύνηση ενός εναλλακτικού τρόπου ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού που θα μπορούσε να γίνεται από την άνεση του σπιτιού της ασθενούς, διαφυλάσσοντας σημαντικούς νοσοκομειακούς πόρους, παρέχοντας παράλληλα μια βιώσιμη λύση για τον εντοπισμό πρώιμων σημείων καρκίνου».

Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό έρευνας για τον καρκίνο Cancer Research, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 55.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότεροι από 11.000 θάνατοι. Από τα νέα κρούσματα, περίπου το 23% μπορούν να προληφθούν.

Διαβάστε επίσης:

Σε λειτουργία η πλατφόρμα που καταγράφει ελλείψεις φαρμάκων

Κατάθλιψη: Αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο